Araştırma Makalesi

ABD’den Rusya’ya ve Rusya’dan Dünyaya Bakış Bir Jeopolitik Satranç İncelemesi

Cilt: 10 Sayı: 2 4 Ekim 2021
  • Uğur Tarçın *
PDF İndir
EN TR

ABD’den Rusya’ya ve Rusya’dan Dünyaya Bakış Bir Jeopolitik Satranç İncelemesi

Öz

Bu makalede birbirlerinin hasımı olan ABD ve Rusya’nın birbirlerine karşı alacakları-aldıkları önlemler ile faaliyetleri stratejik olarak incelenmiştir. Söz konusu ülkelerin ilişkileri bir düzlemde değil değişken bir şekilde seyretmekte ve icraatları-güç sınamaları dünya jeopolitiğini etkilemektedir. Bu güç sınamalarının etki ve ilgi alanında olan Türkiye’nin bu etkiyi asgaride tutması ve değişen güvenlik ortamında manevra yapabilmesi önem kazanmaktadır. Nitel araştırma ve çözümleme yönteminin kullanıldığı bu çalışmada ABD merkezli RAND’ın Rusya raporu incelenmiş, Rusya’nın son zamanlarda anlam ifade eden uygulamaları ve yeni doktrinleri esas alınmıştır. 19. ve 20. Yüzyıllarda ifade edilen “Rusya hiçbir zaman o kadar güçlü ya da göründüğü kadar zayıf değildir” ile “Dünya çok güçlü bir Amerika'dan daha kötü bir şeyin çok zayıf bir Amerika olduğunu öğrenecektir” sözlerinin yaşadığımız 21.yüzyılda da geçerliliğini hala koruduğu belirtilmektedir. Sadece bu iki ülkenin değil değişen global güvenlikteki tüm aktörlere karşı tedbirli olmanın gerekli olduğu günümüzde Türkiye; jeopolitik konumu ile bölgesindeki çeşitli güç sınamaları sebebiyle, milli çıkarlarını ön planda tutarak, sabırla, rasyonel bir şekilde sürekli olarak çevresini, koşulları ve uluslararası ilişkiler satrancını değerlendirmek durumundadır. Türkiye bu satrançta başarılı olmak için milli güç unsurlarını kuvvetli tutmalıdır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. AVİM, https://avim.org.tr/tr/Yorum/BALTIKLARDA-BIR-RUS-TOPRAGI-KALININGRAD
  2. ANKASAM, https://ankasam.org/orta-menzilli-nukleer-kuvvetler-antlasmasi/
  3. Biden’s remarks as Prepared for Delivery— Address to a Joint Session of Congress
  4. APRIL 28, 2021 https://www.whitehouse.gov/briefing-room/speeches-remarks/2021/04/28/remarks-as-preparedfor- delivery-by-president-biden-address-to-a-joint-session-of-congress/
  5. BM Ticaret Veri tabanı, 2017, https://comtrade.un.org/pb/downloads/2017/VolI2017.pdf,
  6. BURKE Edmund, http://www.felsefe.gen.tr/filozoflar/edmund_burke_kimdir.asp
  7. CHANCE Alek, Think Tanks in the United States Activities, Agendas, and Influence, Institute for China- America Studies Report 2016.
  8. DOBBİNS James, Raphael S. Cohen, Nathan Chandler, Bryan Frederick, Edward Geist, Paul DeLuca, Forrest E. Morgan, Howard J. Shatz, and Brent Williams,2019, Overextending and Unbalancing Russia: Assessing the Impact of Cost-Imposing Options(RR-3063-A) (Çev.Uğur Tarçın) Santa Monica, CA: RAND Corporation

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Siyaset Bilimi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Uğur Tarçın * Bu kişi benim
0000-0003-1497-698X
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

4 Ekim 2021

Gönderilme Tarihi

10 Ağustos 2021

Kabul Tarihi

17 Eylül 2021

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Cilt: 10 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Tarçın, U. (2021). ABD’den Rusya’ya ve Rusya’dan Dünyaya Bakış Bir Jeopolitik Satranç İncelemesi. Avrasya İncelemeleri Dergisi, 10(2), 323-344. https://izlik.org/JA88WY56YX
AMA
1.Tarçın U. ABD’den Rusya’ya ve Rusya’dan Dünyaya Bakış Bir Jeopolitik Satranç İncelemesi. AVİD. 2021;10(2):323-344. https://izlik.org/JA88WY56YX
Chicago
Tarçın, Uğur. 2021. “ABD’den Rusya’ya ve Rusya’dan Dünyaya Bakış Bir Jeopolitik Satranç İncelemesi”. Avrasya İncelemeleri Dergisi 10 (2): 323-44. https://izlik.org/JA88WY56YX.
EndNote
Tarçın U (01 Ekim 2021) ABD’den Rusya’ya ve Rusya’dan Dünyaya Bakış Bir Jeopolitik Satranç İncelemesi. Avrasya İncelemeleri Dergisi 10 2 323–344.
IEEE
[1]U. Tarçın, “ABD’den Rusya’ya ve Rusya’dan Dünyaya Bakış Bir Jeopolitik Satranç İncelemesi”, AVİD, c. 10, sy 2, ss. 323–344, Eki. 2021, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA88WY56YX
ISNAD
Tarçın, Uğur. “ABD’den Rusya’ya ve Rusya’dan Dünyaya Bakış Bir Jeopolitik Satranç İncelemesi”. Avrasya İncelemeleri Dergisi 10/2 (01 Ekim 2021): 323-344. https://izlik.org/JA88WY56YX.
JAMA
1.Tarçın U. ABD’den Rusya’ya ve Rusya’dan Dünyaya Bakış Bir Jeopolitik Satranç İncelemesi. AVİD. 2021;10:323–344.
MLA
Tarçın, Uğur. “ABD’den Rusya’ya ve Rusya’dan Dünyaya Bakış Bir Jeopolitik Satranç İncelemesi”. Avrasya İncelemeleri Dergisi, c. 10, sy 2, Ekim 2021, ss. 323-44, https://izlik.org/JA88WY56YX.
Vancouver
1.Uğur Tarçın. ABD’den Rusya’ya ve Rusya’dan Dünyaya Bakış Bir Jeopolitik Satranç İncelemesi. AVİD [Internet]. 01 Ekim 2021;10(2):323-44. Erişim adresi: https://izlik.org/JA88WY56YX