ROMANTİK VE DEVRİMCİ BİR ŞAİR: LESYA UKRAİNKA VE TÜRK İMAJI
Öz
Lesya Ukrainka; lirik şiirleri, epik destanları, edebî eleştirileri, masalları, piyesleri, tercümeleri, gazetecilik faaliyetleri ve sosyopolitik makaleleriyle Ukrayna edebiyatında derin izler bırakmış prolifik bir yazardır. Rus ve Avrupa edebiyatlarını yakından tanıyan ve yaklaşık on dil bilen Lesya Ukrainka, sosyal ve siyasî meselelerde devrimci düşünceye sahip olmasına karşın edebî eserlerinde romantizmin tesirinde kalmıştır. Lesya Ukrainka; hayatı, eserleri ve fikirleriyle olduğu kadar bir image-maker olarak Türkler hakkındaki şiirleriyle de dikkat çekmektedir. Ukrayna milliyetçisi olan Lesya Ukrainka, eserlerinde Zaporoje Kazakları ile Osmanlı askerlerinin mücadelelerinden bahseder. Şiirlerinde Ukraynalıların ataları olan Kazakların kahramanlıklarını
yüceltip onların Osmanlı idaresindeki durumlarını anlatır. XIX. yüzyıldaki Panslavist düşüncelerin de tesiriyle Lesya Ukrainka, Türklere karşı olumsuz bir bakış açısına sahip olmasına karşın Tyutçev, Dostoyevski ve Danilevski gibi Rus yazarlarla kıyaslandığında oldukça mutedildir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- ..., “A Remarkable Woman”, The Ukrainian Weekly, August 14, 1943, vol. XI, no. 32, p. 1 n ..., “A Woman Worth Knowing”, The Ukrainian Weekly, August 3, 1940, vol. VIII, no. 31, p. 1. n ..., “Courage in the Face of Adversity”, The Ukrainian Weekly, August 1, 1942, No:28, vol. X, no. 1, (1938, 1940 ve 1942 yıllarında çıkan makaleler, bir kaç kelime değişikliğiyle birbirinin aynısıdır.) n ..., “Lesya Ukrainka”, The Ukrainian Weekly, August 6, 1938, vol. VI, no. 31, p. 1. n ARNAUT, F.İ – BURAGO, Vidavnichii Dim Dmitra, Vidomi Ukrainsky Klasiky Taras Shevchenko Ta Lesya Ukrainka Gagauzkoyu Movuyu, Кiew 2011, 168 p. n DEİCH, Аleksandr, Lesya Ukrainka Stihotvoreniya i Poemi, Moscow 19 n KURAT, Akdes Nimet, Rusya Tarihi Başlangıçtan 1917’ye Kadar, TTK Yay., Ankara 1987. n LUCKYJ, George S. N., Literary Politics in the Soviet Ukraine (19171934), Duke University Press, Durham and London 1990. n MOTYL, Alexander J., Dilemmas of Independence Ukraine After Totalitarianism, Council on Foreign Relations Press, New York 1991. n OWECHKO, Iwan, Ukraine&Ukrainians, 2. Edition, Colorado 1985. n SNOWYD, D., Spirit of Ukraine–Ukrainian Contributions to World’s Culture-, New York 1935. n ŞEVÇENKO, Taras, Kobzar (Seçmeler), Çev. Doç. Dr.Tudora Arnaut, Ankara 2009. n UZUNÇARŞILI, İsmail Hakkı, Osmanlı Tarihi, TTK Yay., c.3., İkinci Kısım, Ankara 1977. n http://en.wikipedia.org/wiki/Lesya_Ukrainka (03.10.2013) http://lesya.info/ (03.10.2013) n http://ru.wikipedia.org/wiki/Леся_Украинка (03.10.2013) n http://sphinxlit.narod.ru/indexausep/dates4/lesya.htm (03.10.2013) n http://www.l-ukrainka.name/ru/Verses.html (03.10.2013)
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Yayımlanma Tarihi
27 Ağustos 2014
Gönderilme Tarihi
27 Ağustos 2014
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2013 Cilt: 2 Sayı: 2