Araştırma Makalesi

Nurettin Topçu’nun Demokrasi Kavramına Yönelik Eleştirisi

Sayı: 54 30 Haziran 2021
PDF İndir
EN TR

Nurettin Topçu’nun Demokrasi Kavramına Yönelik Eleştirisi

Öz

Yirminci yüzyıl Türk düşüncesinin Anadolucu milliyetçiliğinin önemli bir figürü olan Nurettin Topçu’nun ahlak, din ve irade ve eğitim konusundaki görüşleri oldukça sık irdelenmiş ve bu alanda düşüncesinin özgünlüğünü ortaya koyan pek çok çalışma olmasına rağmen onun parlamenter demokrasi fikrine yönelik görüşlerini ele alan çalışma sayısı pek fazla değildir. Topçu’nun benimsediği Anadoluculuk fikri 20. Yüzyılın başında ortaya çıkmış bir düşünsel akımdır ve farklı Anadoluculuk ekollerinin varlığından söz edilebilir. Topçu’nun ruhçu milliyetçi sosyalist bir Anadoluculuk fikrini savunması, onu diğer milliyetçi yaklaşımlardan farklı kılmaktadır. Özellikle Topçu’daki kapitalizm eleştirisi onun parlamenter demokrasi fikrine de eleştirel yaklaşmasına neden olmuştur. Nurettin Topçu geliştirdiği devlet anlayışı çerçevesinde demokrasiyi milliyetçiliğe aykırı bir sistem olarak görür ve bu yönden eleştirir. Bu eleştirinin sonucu olarak da parlamenter demokrasiye dayalı çoğulcu bir siyasal yapı yerine; korporatif otoriter bir siyasal sistemi önerir. Bu makalede düşünürün milliyetçilik anlayışı diğer milliyetçilik anlayışlarından ayrıldığı noktaları ortaya koyarak, kapitalizm eleştirisine dayalı olarak parlamenter demokrasi fikrine getirdiği eleştirileri ele alacağız ve parlamenter demokrasi yerine otoriter bir korporatizmi önerdiğini göstermeye çalışacağız. Bu çerçevede yazarın demokrasi kavramına getirdiği eleştirinin de popülist bir romantizm temelinde getirilen bir eleştiri olduğu gösterilmeye çalışılacaktır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Birinci, Ali. “Nurettin Topçu’nun Bergson’la İlgili Doçentlik Tezi Hakkında Bilgiler ve Vesikalar”, Kutadgubilig Felsefe-Bilim Araştırmaları Dergisi 26 (2014), 253-274.
  2. Tanıl Bora, “Nurettin Topçu’da Anti-Kapitalizm ve Sosyalizm Pis Burjuva ve Kul Hakkı”, 40 Yıl Sonra Nurettin Topçu: “Nurettin Topçu Bugün Bize Ne Söyler?” Der. Musa Kazım Arıcan, Mustafa Orçan, Muhammed Enes Kala, 78-84. Ankara: Türkiye Yazarlar Birliği Yayınları, 2016.
  3. Ezel Erverdi, Ezel. Nurettin Topçu: Dünden Kalanlar ve Geleceğe Umutlar. İstanbul: Dergah Yay, 2018.
  4. Gündoğan, Ali Osman. “Topçu ve Hareket Felsefesi”, Hece Aylık edebiyat Dergisi 109 (2006): 15-22.
  5. Hegel, G.W.F. Tarih Felsefesi. Çeviren Aziz Yardımlı. İstanbul: İdea Yay.,2006.
  6. Kara. İsmail. “Ahlâk Davasına ve Muallimliğe Adanmış Bir Ömür: Nurettin Topçu”, Temaşa Erciyes Üniversitesi Felsefe Bölümü Dergisi 4 (2016): 6-23.
  7. Kara, İsmail. “Bir Siyasi İhya Hareketi: Topçu’da Siyaset ve Devlet Telakkisi”, Hece Aylık Edebiyat Dergisi 109 (2006): 244-254.
  8. Löwy, Michael, Sayre, Robert. İsyan ve Melankoli: Moderniteye Karşı Romantizm, Çeviren Işık Ergüden. İstanbul: Alfa Yay., 2016.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Felsefe

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Haziran 2021

Gönderilme Tarihi

6 Mayıs 2021

Kabul Tarihi

4 Haziran 2021

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Sayı: 54

Kaynak Göster

APA
Karaböcek, C. (2021). Nurettin Topçu’nun Demokrasi Kavramına Yönelik Eleştirisi. Felsefe Arkivi, 54, 49-61. https://izlik.org/JA67JZ66CF
AMA
1.Karaböcek C. Nurettin Topçu’nun Demokrasi Kavramına Yönelik Eleştirisi. Felsefe Arkivi. 2021;(54):49-61. https://izlik.org/JA67JZ66CF
Chicago
Karaböcek, Can. 2021. “Nurettin Topçu’nun Demokrasi Kavramına Yönelik Eleştirisi”. Felsefe Arkivi, sy 54: 49-61. https://izlik.org/JA67JZ66CF.
EndNote
Karaböcek C (01 Haziran 2021) Nurettin Topçu’nun Demokrasi Kavramına Yönelik Eleştirisi. Felsefe Arkivi 54 49–61.
IEEE
[1]C. Karaböcek, “Nurettin Topçu’nun Demokrasi Kavramına Yönelik Eleştirisi”, Felsefe Arkivi, sy 54, ss. 49–61, Haz. 2021, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA67JZ66CF
ISNAD
Karaböcek, Can. “Nurettin Topçu’nun Demokrasi Kavramına Yönelik Eleştirisi”. Felsefe Arkivi. 54 (01 Haziran 2021): 49-61. https://izlik.org/JA67JZ66CF.
JAMA
1.Karaböcek C. Nurettin Topçu’nun Demokrasi Kavramına Yönelik Eleştirisi. Felsefe Arkivi. 2021;:49–61.
MLA
Karaböcek, Can. “Nurettin Topçu’nun Demokrasi Kavramına Yönelik Eleştirisi”. Felsefe Arkivi, sy 54, Haziran 2021, ss. 49-61, https://izlik.org/JA67JZ66CF.
Vancouver
1.Can Karaböcek. Nurettin Topçu’nun Demokrasi Kavramına Yönelik Eleştirisi. Felsefe Arkivi [Internet]. 01 Haziran 2021;(54):49-61. Erişim adresi: https://izlik.org/JA67JZ66CF