BibTex RIS Kaynak Göster

BİR SERBEST ZAMAN ETKİNLİĞİ OLARAK SİNEMA

Yıl 2006, Sayı: 27 - İletişim Fakültesi Hakemli Dergisi, - , 16.01.2012

Öz

Sinemanın doğum tarihinin, kentte, para karşılığı toplu olarak yapılan ilk gösteriyle başlatılması ve sinemanın, sanayi devriminin belirli bir gelişimi sonucu öncelikle teknik ve bilimsel bir buluş olarak doğması sinema – kent ilişkisini gözden geçirmeyi gerekli kılmaktadır. Sinema yeni bir sanat ve yeni bir serbest zaman etkinliği olarak kentte gelir. Bu nedenle serbest zaman ve onun ideolojik arka planı çok önemlidir. Kent hem modernizmin hem de yeni bir serbest zaman etkinliği olan sinemanın doğduğu ve kurumsallaştığı yerdir. Modernizm kurumsallaşırken sadece üretim etkinliklerini değil aynı zamanda, günlük yaşamı da düzenlemiş ve çalışma dışı kalan zamanları da belirlemiştir. 19.yy.'ın ortalarından itibaren modernizm kurumsallaşırken sadece çalışma alanını ya da üretim etkinliklerini değil, aynı zamanda gündelik hayatı da şekillendirmiş ve çalışma dışı kalan zamanları yönlendirmiştir. İnsanı özgürleştirme potansiyeline sahip olan serbest zaman, 20.yy ile birlikte iktidar tarafından yabancılaşmayı sağlayan bir araca dönüştürülmüştür ve böylece kültür endüstrisinin oluşturduğu bir olgu haline gelmiştir. Sinema modernizmle birlikte para karşılığı belli bir kültür birikimine sahip olarak takip edilen serbest zaman etkinliklerinden biri olarak kente doğan ve gelişen bir sanattır. Bu nedenle sinema kentte doğan ve gelişen bir serbest zaman etkinliği olarak ele alınmıştır.
Anahtar sözcükler:Sinema, serbest zaman, kent.

Abstract: Cinema as a Leisure Time Activity
It is usually accepted cinema starts in the cities with the first performance in return for money. Cinema was born in cities like modernism at certain stage of of industrial revolution as a technical and scientific invention. City is not only a place that cinema developed as a new art and a new leisure time activitiy but also a place that modernism emerged and institutionalized. As the modernism was institutionalizing since the middle of 19th century, it shaped not only the working fields or the production activities, but also the daily life, and it directed the leisure outside the working hours. Having the potential to free the man, the leisure activities was converted into a tool providing alienation by the ruling powers after the 20th century, and, thus, it was turned into a fact formed by the culture industry. Cinema is one of the leisure activities, which is achieved with money and can gain more meaningful with a certain cultural accumulation. Therefore, cinema should be considered first as an art born and developed in the city. Because of this, it is necessary to discuss the relationship betweeen cinema, city and 'leisure time'.
Key words: Cinema, leisure time, city.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ahsen Deniz Morva Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 16 Ocak 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2006 Sayı: 27 - İletişim Fakültesi Hakemli Dergisi

Kaynak Göster

APA Morva, A. D. (2012). BİR SERBEST ZAMAN ETKİNLİĞİ OLARAK SİNEMA. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi | Istanbul University Faculty of Communication Journal(27). https://doi.org/10.17064/iüifhd.46442
AMA Morva AD. BİR SERBEST ZAMAN ETKİNLİĞİ OLARAK SİNEMA. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi | Istanbul University Faculty of Communication Journal. Ocak 2012;(27). doi:10.17064/iüifhd.46442
Chicago Morva, Ahsen Deniz. “BİR SERBEST ZAMAN ETKİNLİĞİ OLARAK SİNEMA”. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi | Istanbul University Faculty of Communication Journal, sy. 27 (Ocak 2012). https://doi.org/10.17064/iüifhd.46442.
EndNote Morva AD (01 Ocak 2012) BİR SERBEST ZAMAN ETKİNLİĞİ OLARAK SİNEMA. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi | Istanbul University Faculty of Communication Journal 27
IEEE A. D. Morva, “BİR SERBEST ZAMAN ETKİNLİĞİ OLARAK SİNEMA”, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi | Istanbul University Faculty of Communication Journal, sy. 27, Ocak 2012, doi: 10.17064/iüifhd.46442.
ISNAD Morva, Ahsen Deniz. “BİR SERBEST ZAMAN ETKİNLİĞİ OLARAK SİNEMA”. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi | Istanbul University Faculty of Communication Journal 27 (Ocak 2012). https://doi.org/10.17064/iüifhd.46442.
JAMA Morva AD. BİR SERBEST ZAMAN ETKİNLİĞİ OLARAK SİNEMA. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi | Istanbul University Faculty of Communication Journal. 2012. doi:10.17064/iüifhd.46442.
MLA Morva, Ahsen Deniz. “BİR SERBEST ZAMAN ETKİNLİĞİ OLARAK SİNEMA”. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi | Istanbul University Faculty of Communication Journal, sy. 27, 2012, doi:10.17064/iüifhd.46442.
Vancouver Morva AD. BİR SERBEST ZAMAN ETKİNLİĞİ OLARAK SİNEMA. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi | Istanbul University Faculty of Communication Journal. 2012(27).