The central theme of this study is the level of knowledge and understanding of Human Rights concepts held by students in the Istanbul University Faculty of Communication. In keeping with the students’ education on media and communication subjects, a sample survey was conducted in order to determine the extent to which the students have acquired a command of Human Rights discourses and, as communicator candidates, what kind of perceptions they hold regarding the scope of this subject within Turkey and in the world. Further, in order to deepen the research the results were compared to those of a similar study conducted 7 years earlier. The Human rights discourse is developing in the Political Science, Law and Women’s Studies fields and it seems to be extending to nearly all the social science disciplines. However, in the eyes of the youth the image of Human Rights in Turkey appears not to have developed in a positive direction. This article therefore can and should be assessed as a comparison of Human Rights perceptions of the generation before Gezi and the university youth after Gezi. However, the study universe observes, within the frame of Human Rights concepts, the possible cultural and social changes that can occur among Turkish university students studying in the same university and having relatively the same education. Additionally, the young people in this study universe have their own observations about the Gezi protests, in part because of the close distance between the Faculty of Communication and Taksim.
Keywords: Human Rights in Turkey, Academic Studies in Human Rights, Gezi Protests
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İLETİŞİM FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN YANSITTIKLARI İNSAN HAKLARI KAVRAMLARI: GEZİ PROTESTOLARI ÖNCESİ VE SONRASI DEĞİŞEN BAKIŞIN KARŞILAŞTIRMALI BİR ANALİZİ
Öz
İnsan Hakları kavramlarının neler olduğu ve bu kavramlar ışığında; İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencilerinden oluşan bir örneklemde, bu kavramları ne düzeyde anladıkları çalışmanın konusunun ana temasını oluşturmaktadır. Ayrıca öğrencilerin okudukları İletişim Fakültesi eğitimine uygun olarak medya ve iletişim alanındaki İnsan Hakları söylemlerine ne düzeyde hâkim oldukları, bu söylemleri ne düzeyde takip ettikleri ve iletişimci adayları olarak Türkiye’de ve dünyada bu konu kapsamında nasıl bir algıları olduğunu belirlenmeye çalışıldı. Bu aşamada, 7 yıl öncesinde yapılmış olan çalışmayla kıyaslanmasıyla; araştırmaya derinlik kazandırmak ve bilimselliğin tekrarlanabilirliğini göstermek amaçlanmıştır. Siyaset, Hukuk ve Kadına yönelik alanlarda gelişen İnsan Hakları söylemleri toplumsal olan her alanda konuşulmaya başlamış gözükmektedir. Elbette bu gelişmeler ışığında bile Türkiye’de İnsan Hakları hakkında bir ilerleme imajı gençlik nezrinde pozitif bir gelişime uğramamıştır. Makale, bu nedenlerle de Gezi öncesi kuşak ile Gezi sonrası üniversite gençliğinin İnsan Hakları algı karşılaştırması da olarak değerlendirilebilir ki değerlendirilmesi de gerekir. Ancak çalışma evreni aynı okulda okuyan ve aynı eğitime sahip, Türk üniversite gençleri arasında meydana gelebilecek kültürel ve sosyal değişimlerin neler olduğunu İnsan Hakları kavramı çerçevesinde karşılaştırmaya tutarak gözlemlemektedir. Ayrıca bu çalışma evrenimizin gençleri, İletişim fakültesinin Taksim’e yakın konumu nedeniyle Gezi protestolarına bağlamında şu veya bu şekilde kendi gözlemlerine sahip olmaktadırlar.
Anahtar Kelimeler: Türkiye’de İnsan Hakları, İnsan Hakları Konusunda Akademik Çalışmalar, Gezi Protestoları
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Sayı: 50 |