BibTex RIS Kaynak Göster

DÖNÜŞÜMCÜ LİDERLİĞİN YENİLİĞİ DESTEKLEYİCİ ÖRGÜT İKLİMİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİ BELİRLEMEYE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA

Yıl 2010, Cilt: 21 Sayı: 66, 97 - 117, 14.10.2010

Öz

Rekabet ve sürdürülebilir rekabet avantajının bu derece önemli olduğu günümüz piyasa koşullarında işletmelerin koşulları kendi lehlerine çevirmek için en büyük silahları yenilik olarak söylenebilir. Gerek süreçlerde, gerekse ürünün kendisinde yapılan yenilik elbette ki yerinde yapıldığı takdirde rekabet avantajına çevrilebilecek potansiyeli her zaman taşır. Fakat yenilik, ancak yenilikçi bir ortamda gerçekleşebilir, elbette ki yenilikçi ortamı çalışanlara hissettirebilme işinin büyük kısmını lider yüklenmelidir. Yeniliği destekleyici iklim yenilik, performans, iş tatmini, örgüte bağlılık gibi kavramlarla da yakından ilgili olduğundan örgüt için bu derece önemli olan bu ortamın sağlanmasında liderin davranışlarının rolü açıktır. Dönüşümcü lider; günümüzün değişen cevre koşullarına uyum sağlayarak, çalışmalarını, tutum ve değerlerini etkileyerek onları bu değişim doğrultusunda ve örgütün amaçlarına yönelik harekete geçiren lider olarak tanımlanabilir. Dönüşümcü liderliğin temelinde değişim, yenilik ve girişimcilik vardır. Araştırmacılara göre örgüt ikliminin oluşum sürecinde dönüşümcü liderin rolü çok büyüktür. Çünkü dönüşümcü liderler yapı, teknoloji gibi sadece örgütün somut kısmını oluşturmakla kalmaz aynı zamanda örgüt kültürünün de oluşturulmasında etkili olurlar. Örgüt üzerindeki etkisi dolayısıyla, liderlik yaklaşımlarının belki de günümüze en uygun olanı olan dönüşümcü liderliğin, çalışanların yenilikçi ortam algısı üzerinde etkili olduğu varsayımı araştırmamızın temelini oluşturmaktadır. Bu varsayım çerçevesinde, araştırmamızın temel amacı dönüşümcü liderliğin yeniliği destekleyici iklim üzerindeki etkisi belirlenmeye çalışmaktır. Araştırmada kullanılan veriler anket yöntemi ile elde edilmiştir. Araştırmanın kapsamını oluşturan kişilere posta yoluyla gönderilen ve demografik sorular hariç tümü Likert tipi ölçekten oluşan anketlerin tamamından cevap alınmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlar varsayımımızı destekler niteliktedir. Anlamlı sonuç veren regresyon analizi sonuçlarına dayanarak; dönüşümcü liderin davranışları sayesinde çalışanlar liderin örgüt için yeni fırsatlar araştırdığını, değişim odaklı olduğunu görmekte ve dolayısıyla bu durum çalışanların örgüt içerisinde yenilikçi bir iklim algılamasına neden olduğunu söylemek mümkündür.

Yıl 2010, Cilt: 21 Sayı: 66, 97 - 117, 14.10.2010

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm MAKALELER
Yazarlar

Yasemin Şen

Murat Yaşlıoğlu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 14 Ekim 2010
Yayımlandığı Sayı Yıl 2010 Cilt: 21 Sayı: 66

Kaynak Göster

APA Şen, Y., & Yaşlıoğlu, M. (2010). DÖNÜŞÜMCÜ LİDERLİĞİN YENİLİĞİ DESTEKLEYİCİ ÖRGÜT İKLİMİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİ BELİRLEMEYE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme İktisadı Enstitüsü Yönetim Dergisi, 21(66), 97-117.
AMA Şen Y, Yaşlıoğlu M. DÖNÜŞÜMCÜ LİDERLİĞİN YENİLİĞİ DESTEKLEYİCİ ÖRGÜT İKLİMİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİ BELİRLEMEYE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme İktisadı Enstitüsü Yönetim Dergisi. Haziran 2010;21(66):97-117.
Chicago Şen, Yasemin, ve Murat Yaşlıoğlu. “DÖNÜŞÜMCÜ LİDERLİĞİN YENİLİĞİ DESTEKLEYİCİ ÖRGÜT İKLİMİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİ BELİRLEMEYE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA”. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme İktisadı Enstitüsü Yönetim Dergisi 21, sy. 66 (Haziran 2010): 97-117.
EndNote Şen Y, Yaşlıoğlu M (01 Haziran 2010) DÖNÜŞÜMCÜ LİDERLİĞİN YENİLİĞİ DESTEKLEYİCİ ÖRGÜT İKLİMİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİ BELİRLEMEYE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme İktisadı Enstitüsü Yönetim Dergisi 21 66 97–117.
IEEE Y. Şen ve M. Yaşlıoğlu, “DÖNÜŞÜMCÜ LİDERLİĞİN YENİLİĞİ DESTEKLEYİCİ ÖRGÜT İKLİMİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİ BELİRLEMEYE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA”, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme İktisadı Enstitüsü Yönetim Dergisi, c. 21, sy. 66, ss. 97–117, 2010.
ISNAD Şen, Yasemin - Yaşlıoğlu, Murat. “DÖNÜŞÜMCÜ LİDERLİĞİN YENİLİĞİ DESTEKLEYİCİ ÖRGÜT İKLİMİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİ BELİRLEMEYE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA”. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme İktisadı Enstitüsü Yönetim Dergisi 21/66 (Haziran 2010), 97-117.
JAMA Şen Y, Yaşlıoğlu M. DÖNÜŞÜMCÜ LİDERLİĞİN YENİLİĞİ DESTEKLEYİCİ ÖRGÜT İKLİMİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİ BELİRLEMEYE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme İktisadı Enstitüsü Yönetim Dergisi. 2010;21:97–117.
MLA Şen, Yasemin ve Murat Yaşlıoğlu. “DÖNÜŞÜMCÜ LİDERLİĞİN YENİLİĞİ DESTEKLEYİCİ ÖRGÜT İKLİMİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİ BELİRLEMEYE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA”. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme İktisadı Enstitüsü Yönetim Dergisi, c. 21, sy. 66, 2010, ss. 97-117.
Vancouver Şen Y, Yaşlıoğlu M. DÖNÜŞÜMCÜ LİDERLİĞİN YENİLİĞİ DESTEKLEYİCİ ÖRGÜT İKLİMİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİ BELİRLEMEYE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme İktisadı Enstitüsü Yönetim Dergisi. 2010;21(66):97-117.