Araştırma Makalesi

Burhâneddîn el-Fezârî’nin Risâle fî sıhhati icâreti’l-iktâ‘ İsimli Risâlesinin Tahkikli Neşri

Cilt: 10 Sayı: 2 30 Eylül 2020
PDF İndir
EN TR

Burhâneddîn el-Fezârî’nin Risâle fî sıhhati icâreti’l-iktâ‘ İsimli Risâlesinin Tahkikli Neşri

Öz

Elinizdeki çalışma 8./14. yüzyıl Şâfiî fakihlerinden Burhâneddîn el-Fezârî'nin Risâle fî sıhhati icâreti'l-iktâ‘ isimli eserinin inceleme ve tahkikinden oluşmaktadır. İktâ müessesi İslam tarihi boyunca sürekli bir değişim/gelişim çizgisi seyretmiştir. Memlük Suriye'sinde yaşamını sürdüren Fezârî’nin bahis konusu ettiği iktâ türü “askerî iktâ” olarak da bilinen ve ana hatlarıyla sundukları hizmet karşılığında gelirinden yararlanmaları için beytülmale ait gelir getiren gayrimenkullerin askerlere tahsisini ifade etmektedir. Bu iktâ türü ile ilgili fukahâ arasında cereyan eden ana tartışmalardan biri beytülmale ait arazilerin kendilerine tahsis edildiği askerlerin (mukta) bu arazileri kira akdine konu edebilme salahiyetleri ile ilgilidir. Başka bir deyişle Fezârî’nin de risâlesinde cevap aradığı soru kendisine beytülmal arazisi iktâ edilen askerin burayı kira ve ortakçılık gibi akitlerle işletme hakkına sahip olup olmadığı sorusudur. Bu sorunun cevabı muktaın kendisine iktâ edilen gayrimenkulün menfaatine mâlik olup olmaması ve eğer mâlik ise bu mülkiyetin keyfiyeti ile doğrudan ilgilidir. Tespit edebildiğimiz kadarıyla bu mesele hakkında görüş belirten ilk isimler sırasıyla Muhyiddîn Nevevî ve tahkikini sunduğumuz risâlenin müellifinin babası olan Tâceddîn el-Firkâh’dir. Bunlardan birincisi müsbet, ikincisi menfi görüş beyan etmiştir. Babasıyla aynı fikirde olan müellif bu görüşü savunmak için tahkikini sunduğumuz risâleyi kaleme almıştır. Bu yönüyle bu risâle bildiğimiz kadarıyla menfi kanaate sahip fakihler tarafından bu konuya dair müstakil olarak kaleme alınmış tek monografik çalışmadır. Fezârî’ye göre tek başına iktâ işlemi akarın menfaati üzerinde herhangi bir mülkiyet tesis etmemekte; sadece ibaha anlamı taşımakta yani intifa hakkı temin etmektedir. Dolayısıyla muktaın kendisine iktâ edilen akarı kiraya vermesi -eğer devlet başkanının bu hususta özel bir izni yoksa- sahih değildir. Zira kişi malik olmadığı bir menfaati başkasına temlik edememektedir. Eserin tespit edebildiğimiz tek nüshası İran’da bulunan Kütübhâne-i Umûmî-i Âyetullâh Mar‘aşî’dedir. Bunun dışında İbn Hacer el-Heytemî risâlenin yaklaşık yarısına tekabül eden bir kısmını Fetâvâ’sında nakletmiştir. Eserin tahkikinde Heytemî’nin naklettiği metin mukabelede kullanılmış, fakat tam bir nüsha muamelesi yapılmayarak sadece gerekli görülen yerlere işaret edilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Abbâdî, Ahmed b. Kâsım. Havâşî ala Tuhfeti’l-muhtâc bi-Şerhi’l-Minhâc (Şirvânî haşiyesiyle birlikte). 10 Cilt. Kahire: Dâru’l-Fikr, t.y.
  2. Abdüssettâr el-Helvacî, ed. Fihrisü’l-mahtûtâti’l-Arabiyye bi-Dâri’l-Kütübi’l-Mısriyye (el-Mecâmî). 4 Cilt. London - Kahire: Müessesetu’l-Furkân li’t-Turâsi’l-İslâmî (al-Furqan Islamic Heritage Foundation) - Dâru’l-Kutub ve’l-Vesâiki’l-Kavmiyye, 1432/2011.
  3. Arînî, es-Seyyid el-Bâz. el-İktâu’l-harbî bi-Mısr zemen selâtîni’l-Memâlîk. Kahire: Matbaatu’n-Nahda, 1956.
  4. Bağdatlı, İsmail Paşa. Hediyyetü’l-ârifîn esmâu’l-müellifîn ve âsâru’l-musannifîn. 2 Cilt. Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı, 1951.
  5. Bilal Ibrahim. “Beyond State and Peasant: The Egalitarian Import of Juristic Revisions of Agrarian and Administrative Contracts in the Early Mamluk Period”. Islamic Law and Society, Cilt: 16, No: 3/4 (2009), 337-382.
  6. Brockelmann, Carl. Târîhû’l-edebi’l-Arabî. Thk. Mahmud Fehmi Hicâzî. 10 Cilt. Kahire: el-Heyetü’l-Mısriyyetü’l-Âmme li’l-Kitâb, 1993.
  7. Burhânüddîn el-Fezârî, Ebû İshâk İbrâhim b. Abdirrahman İbnü’l-Firkâh. Bâisü’n-nüfûs ilâ ziyâreti’l-Kudsi’l-mahrûs. Thk. Ahmed Abdulbâsıt Hâmid - ve Ahmed Abdüssettâr Abdülhalîm. Kahire: Dâru’l-Kütüb ve’l-Vesaiki’l-Kavmiyye, 1426/2005.
  8. Burhânüddîn el-Fezârî, Ebû İshâk İbrâhim b. Abdirrahman İbnü’l-Firkâh. İ‘dâmu’l-işkâl bi’l-külliyye fî îcâdi’l-eşkâli’l-hamliyye. Ayasofya, 515/1: 39. Süleymaniye Kütüphanesi.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Din Araştırmaları

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Eylül 2020

Gönderilme Tarihi

4 Ağustos 2020

Kabul Tarihi

30 Ağustos 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Cilt: 10 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Beyatlı, Y. (2020). Burhâneddîn el-Fezârî’nin Risâle fî sıhhati icâreti’l-iktâ‘ İsimli Risâlesinin Tahkikli Neşri. İslam Tetkikleri Dergisi, 10(2), 603-631. https://doi.org/10.26650/iuitd.2020.777032
AMA
1.Beyatlı Y. Burhâneddîn el-Fezârî’nin Risâle fî sıhhati icâreti’l-iktâ‘ İsimli Risâlesinin Tahkikli Neşri. İslam Tetkikleri Dergisi. 2020;10(2):603-631. doi:10.26650/iuitd.2020.777032
Chicago
Beyatlı, Yasir. 2020. “Burhâneddîn el-Fezârî’nin Risâle fî sıhhati icâreti’l-iktâ‘ İsimli Risâlesinin Tahkikli Neşri”. İslam Tetkikleri Dergisi 10 (2): 603-31. https://doi.org/10.26650/iuitd.2020.777032.
EndNote
Beyatlı Y (01 Eylül 2020) Burhâneddîn el-Fezârî’nin Risâle fî sıhhati icâreti’l-iktâ‘ İsimli Risâlesinin Tahkikli Neşri. İslam Tetkikleri Dergisi 10 2 603–631.
IEEE
[1]Y. Beyatlı, “Burhâneddîn el-Fezârî’nin Risâle fî sıhhati icâreti’l-iktâ‘ İsimli Risâlesinin Tahkikli Neşri”, İslam Tetkikleri Dergisi, c. 10, sy 2, ss. 603–631, Eyl. 2020, doi: 10.26650/iuitd.2020.777032.
ISNAD
Beyatlı, Yasir. “Burhâneddîn el-Fezârî’nin Risâle fî sıhhati icâreti’l-iktâ‘ İsimli Risâlesinin Tahkikli Neşri”. İslam Tetkikleri Dergisi 10/2 (01 Eylül 2020): 603-631. https://doi.org/10.26650/iuitd.2020.777032.
JAMA
1.Beyatlı Y. Burhâneddîn el-Fezârî’nin Risâle fî sıhhati icâreti’l-iktâ‘ İsimli Risâlesinin Tahkikli Neşri. İslam Tetkikleri Dergisi. 2020;10:603–631.
MLA
Beyatlı, Yasir. “Burhâneddîn el-Fezârî’nin Risâle fî sıhhati icâreti’l-iktâ‘ İsimli Risâlesinin Tahkikli Neşri”. İslam Tetkikleri Dergisi, c. 10, sy 2, Eylül 2020, ss. 603-31, doi:10.26650/iuitd.2020.777032.
Vancouver
1.Yasir Beyatlı. Burhâneddîn el-Fezârî’nin Risâle fî sıhhati icâreti’l-iktâ‘ İsimli Risâlesinin Tahkikli Neşri. İslam Tetkikleri Dergisi. 01 Eylül 2020;10(2):603-31. doi:10.26650/iuitd.2020.777032