MENOPOZUN VE HORMON REPLASMAN TEDAVİSİNİN PLAZMA NİTRAT/NİTRİT VE ENDOTELİN-1 DÜZEYLERİNE ETKİSİ

Cilt: 71 Sayı: 2 14 Kasım 2011
  • Gülnar Vatandaş Gülaçtı
  • Cemil Akgül
  • Pervin Vural
  • At All.
PDF İndir
TR

MENOPOZUN VE HORMON REPLASMAN TEDAVİSİNİN PLAZMA NİTRAT/NİTRİT VE ENDOTELİN-1 DÜZEYLERİNE ETKİSİ

Öz

Amaç: Bu çalışmanın amacı menopoz sonrası (postmenopozda) plazma nitrat/nitrit (NOx) ve endotelin-1 (ET-1) düzeylerinde meydana gelen değişiklikleri, ve farklı hormon replasman tedavilerinin (HRT) bu vazoaktif maddeler üzerindeki etkisini incelemekti. Gereç ve yöntem: Çalışmaya 50 sağlıklı postmenopozal (PMW) ve 25 sağlıklı premenopozal kadın dahil edildi. Postmenopozal kadınlar rastgele iki alt gruba ayrıldı: siklik HRT ve kesintisiz HRT alan alt gruplar. 1. grup (siklik HRT) 2 ay boyunca siklüsün 1-28 günleri arasında 0,625mg konjuge estojen (CEE) + 18-28 günleri arasında 5mg medroksiprogesteron asetat (MPA) alan kadınlardan oluşturuldu. 2. grup (kesintisiz HRT) ise 2 ay boyunca siklüsün 1-28 günleri arasında 0,625mg CEE + 2,5mg MPA alan kadınlardan oluşturuldu. Sonuçların istatiksel değerlendirilmesinde Kruskal-Wallis, Mann-Whitney U, Wilcoxon signed ranks, ve Spearman korelasyon testleri kullanıldı. Bulgular: Premenopozal olanlara kıyasla postmenopozal kadınlarda NOx konsantrasyonları azalırken, ET-1 konsantrasyonları artmaktadır. Premenopozal kadınlarda NOx ve ET-1 arasında görülen pozitif korelasyon, bu iki parametre arasında bir denge olduğunu göstermektedir. Bu denge menopozda değişmektedir. İki aylık HRT menopozla azalan NOx’nın artmasına neden olurken, ET-1 üzerine bir etkisi yoktur, böylece HRT NOx ve ET-1 arasındaki dengeyi düzenlemektedir. Siklik HRT’ye kıyasla kesintisiz HRT endotel fonksiyonu ve NOx/ET-1 arasındaki kritik dengenin sürdürülmesinde daha başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Sonuç: Sonuçlarımızdan da görüldüğü gibi, HRT’ye cavaben postmenopozal kadınların bir kısmında (3/4) plazma NOx düzeyleri artmakta, bir kısmında ise (1/4) azalmaktadır; bu da, hepsi olmasa da postmenopozal kadınların çoğunun HRT'nin pozitif etkilerinden yararlandığını söyleyebiliriz.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akgul C, Canbaz M, Vural P. Effects of tibolone on endogenous nitric oxide (nitrite/nitrate levels) in postmenopausal women. Int J fertil 2002; 47: 13-17.
  2. Akgul C, Canbaz M, Vural P, Yildirim A, Geren N. Hormone replacement therapy and urinary prostaglandins in postmenopa- usal women. Maturitas 1998; 30: 79-83.
  3. Balci H, Altunyurt S, Acar B, Fadiloglu M, Kirkali G, Onvural B. Effects of transdermal estrogen therapy on plasma levels of nitric oxide and plasma lipids in postmenopausal women. Matu- ritas 2005; 50: 289-293.
  4. Best PJM, Beger PB, Miller VM, Lerman A. The effect of estro- gen replacement therapy on nitric oxide and endothelin-1 levels in postmenopausal women. Ann Intern Med 1998; 128: 285- 288.
  5. Busse R, Fleming I. Endothelial dysfunction in atherosclerosis. J Vasc Res 1996; 33: 181-194.
  6. Cagnacci A, Tarquini R, Perfetto F, Arangino S, Zanni AL, Facc- hinetti F. Endothein-1 and nitric oxide are related cardiovascular risk dactors but are not modified by estradiol replacement in he- althy postmenopausal women. A crossectional and randomised cross-over study. Maturitas 2003; 44: 117-124.
  7. Christodoulakos G, Panoulis C, Kouskouni E, Chondros C, Dendrinos S, Cretsas G. Effects of estrogen-progestin and ralo- xifene therapy on nitric oxide, prostacyclin and endothelin-1 synthesis. Gynecol Endocrinol 2002; 16: 9-17.
  8. De Nucci G, Thomas R, D’Orleans-Juste P, Antunes E, Walder C, Warner TD, Vane JR. Pressor effects of endothelin are limited by its removal in the pulmonary circulation and by release of prostacyclin and endothelium-derived relaxing factor. Proc Natl Acad Sci USA 1998; 85: 9797-9800.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Gülnar Vatandaş Gülaçtı Bu kişi benim

Cemil Akgül Bu kişi benim

Pervin Vural Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

14 Kasım 2011

Gönderilme Tarihi

14 Kasım 2011

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2008 Cilt: 71 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Vatandaş Gülaçtı, G., Akgül, C., Vural, P., & All., A. (2011). MENOPOZUN VE HORMON REPLASMAN TEDAVİSİNİN PLAZMA NİTRAT/NİTRİT VE ENDOTELİN-1 DÜZEYLERİNE ETKİSİ. Journal of Istanbul Faculty of Medicine, 71(2), 39-45. https://izlik.org/JA83YB69ZA
AMA
1.Vatandaş Gülaçtı G, Akgül C, Vural P, All. A. MENOPOZUN VE HORMON REPLASMAN TEDAVİSİNİN PLAZMA NİTRAT/NİTRİT VE ENDOTELİN-1 DÜZEYLERİNE ETKİSİ. İst Tıp Fak Derg. 2011;71(2):39-45. https://izlik.org/JA83YB69ZA
Chicago
Vatandaş Gülaçtı, Gülnar, Cemil Akgül, Pervin Vural, ve At All. 2011. “MENOPOZUN VE HORMON REPLASMAN TEDAVİSİNİN PLAZMA NİTRAT/NİTRİT VE ENDOTELİN-1 DÜZEYLERİNE ETKİSİ”. Journal of Istanbul Faculty of Medicine 71 (2): 39-45. https://izlik.org/JA83YB69ZA.
EndNote
Vatandaş Gülaçtı G, Akgül C, Vural P, All. A (01 Kasım 2011) MENOPOZUN VE HORMON REPLASMAN TEDAVİSİNİN PLAZMA NİTRAT/NİTRİT VE ENDOTELİN-1 DÜZEYLERİNE ETKİSİ. Journal of Istanbul Faculty of Medicine 71 2 39–45.
IEEE
[1]G. Vatandaş Gülaçtı, C. Akgül, P. Vural, ve A. All., “MENOPOZUN VE HORMON REPLASMAN TEDAVİSİNİN PLAZMA NİTRAT/NİTRİT VE ENDOTELİN-1 DÜZEYLERİNE ETKİSİ”, İst Tıp Fak Derg, c. 71, sy 2, ss. 39–45, Kas. 2011, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA83YB69ZA
ISNAD
Vatandaş Gülaçtı, Gülnar - Akgül, Cemil - Vural, Pervin - All., At. “MENOPOZUN VE HORMON REPLASMAN TEDAVİSİNİN PLAZMA NİTRAT/NİTRİT VE ENDOTELİN-1 DÜZEYLERİNE ETKİSİ”. Journal of Istanbul Faculty of Medicine 71/2 (01 Kasım 2011): 39-45. https://izlik.org/JA83YB69ZA.
JAMA
1.Vatandaş Gülaçtı G, Akgül C, Vural P, All. A. MENOPOZUN VE HORMON REPLASMAN TEDAVİSİNİN PLAZMA NİTRAT/NİTRİT VE ENDOTELİN-1 DÜZEYLERİNE ETKİSİ. İst Tıp Fak Derg. 2011;71:39–45.
MLA
Vatandaş Gülaçtı, Gülnar, vd. “MENOPOZUN VE HORMON REPLASMAN TEDAVİSİNİN PLAZMA NİTRAT/NİTRİT VE ENDOTELİN-1 DÜZEYLERİNE ETKİSİ”. Journal of Istanbul Faculty of Medicine, c. 71, sy 2, Kasım 2011, ss. 39-45, https://izlik.org/JA83YB69ZA.
Vancouver
1.Gülnar Vatandaş Gülaçtı, Cemil Akgül, Pervin Vural, At All. MENOPOZUN VE HORMON REPLASMAN TEDAVİSİNİN PLAZMA NİTRAT/NİTRİT VE ENDOTELİN-1 DÜZEYLERİNE ETKİSİ. İst Tıp Fak Derg [Internet]. 01 Kasım 2011;71(2):39-45. Erişim adresi: https://izlik.org/JA83YB69ZA

Contact information and address

Addressi: İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Dekanlığı, Turgut Özal Cad. 34093 Çapa, Fatih, İstanbul, TÜRKİYE

Email: itfdergisi@istanbul.edu.tr

Phone: +90 212 414 21 61