OVERİN GRANÜLOZA HÜCRELİ TÜMÖRLERİNDE ENDOMETRİAL BULGULARIN DEĞERLENDİRİLMESİ
Öz
Amaç: Geç nüks eğilimli ve çoğunlukla iyi prognozlu olan granüloza hücreli tümörler overin en sık görülen sex-cord stromal tümörleridir. Tüm over kanserlerinin ise %2-3’ünü oluştururlar. Klinikte en çok östrojenik etki gösteren over tümörü olarak bilinirler ve endometriyumun tümörden salınan östrojene uzun süre maruz kalması nedeniyle ortaya çıkan postmenopozal kanama en sık izlenen klinik bulgusudur. Bu nedenle granüloza hücreli tümörlü hastalarda östrojen ilişkili endometriyal anormallikler sıklıkla beklenir. Çalışmamızda hastanemizde opere olan granüloza hücreli tümör vakalarının literatür ışığında endometrial bulgularını tartışmayı amaçladık.
Gereç ve yöntemler: Zeynep Kamil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde opere olan hastaların endometrial bulguları retrospektif olarak incelendi. Olguların patoloji arşivindeki materyalleri tekrar gözden geçirildi ve endometriumda izlenen değişiklikler not edildi. Endometriumdaki bulgular endometriyal kanser, endometrial hiperplazi (kompleks,atipili, atipisiz ve basit, atipili, atipisiz), endometriyal polip, düzensiz proliferatif endometrium varlığı ve özellik izlenmeyen olarak gruplandırıldı.
Bulgular: Yirmidokuz olgunun endometriumlarında; 8 olguda endometriyal polip, 3 olguda düzensiz proliferatif endometrium, 7 olguda endometrial hiperplazi ve 1 olguda endometrioid adenokarsinom saptandı. Endometrial hiperplazi saptanan hastalardan 2’sinde kompleks atipili endometriyal hiperplazi, 1’inde kompleks atipisiz endometrial hiperplazi, 4’ünde de basit atipisiz endometrial hiperplazi mevcuttu. Tümörlerin diferansiyasyon dereceleri ile endometrium bulguları arasında bir ilişki saptanmadı. Tümör çapları ile endometrium bulguları arasında bir ilişki söz konusu değildi.
Sonuç: Granüloza hücreli tümörler hormon olarak aktif olmaları sebebiyle endometrial patolojilere sebep olarak sekonder bulgu ve semptomlara yol açmaktadırlar. Bu sebeple adneksiyel patoloji saptanıp granüloza hücreli tümör düşünülen olgularda endometrial patolojiler iyi değerlendirilmelidir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- American College of Gynecologists. ACOG practice bulletin, clinical management gynecologists, Management of endometrial cancer. Obstet Gynecol 2005;106(2):413–25 Obstetricians and guidelines number 65,August 2005:
- Ayhan A, Salman MC, Velipasaoglu M, et al. Prognostic factors in adult granulosa cell tumors of the ovary: a retrospective analysis of 80 cases. J Gynecol Oncol 2009;20:158-163.
- Ayhan A, Tuncer ZS, Tuncer R, et al. Granulosa cell tumors of the ovary. A clinicopathologic evaluation of 60 cases. Eur J Gyneacol Oncol. 1994;15:320- 324.
- Balen AH. Polycystic ovary syndrome and cancer. Human Reprod Update 2001;7:522-525.
- Bokhman JV. Two pathogenic types of endometrial carcinoma. Gynecol Oncol 1983; 15:10-17.
- Calaminus G, Wessalowski R, Harms K. Juvenile granulosa cell tumor of the ovary in children and adolescents. Results from 33 patients registred in a prospective cooperative study. Gynecol Oncol 1997;65:447-452.
- Colombo N, Parma G, Zanagnolo V, Insinga A. Management of ovarian stromal cell tumors. J Clin Oncol.2007;25(20):2944–512
- Deligdisch L, Holinka CF. Endometrial carcinoma: two disease? Cancer Detect Prev 1987;10:237-246.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Ateş Karateke
Bu kişi benim
Yayımlanma Tarihi
21 Ocak 2015
Gönderilme Tarihi
21 Ocak 2015
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2014 Cilt: 77 Sayı: 4