Amaç: Humerus, radius ve ulna kırıklarında kaynama ya da kaynamada gecikme problemlerinin foramen nutricium’lar (FN) ile ilgili olduğu bildirilmektedir. Bu kemiklerin kırılmalarından sonra görülen kaynama problemlerinin FN’in anatomisi ile ilişkili olup olmadığını irdelemeyi amaçladık.
Gereç ve yöntem: Pubmed ve Google Akademik arama motorları ile makale taraması yaparak humerus, radius ve ulna’yı ilgilendiren toplam 27 makaleye ulaştık. Çalışma kriterlerimize uygun 23 makaleden; 8’i sadece humerus, 1’i sadece radius, 1’i sadece ulna, 1’i radius ve ulna, 12’si humerus-radius-ulna’yı değerlendirmiştir. Ayrıca klinik değerlendirmeler için 21 makaleden yararlanırken, toplam 44 makale kaynaklarımızda yer aldı.
Sonuçlar: İncelediğimiz makalelerde, humerus için foraminal indeks (FI) (FN’in kemiğin proksimal ucuna olan mesafenin, kemiğin toplam uzunluğuna oranlanması) en düşük 32.7, en yüksek ise 59.1’dir. Humerus’ta FN’lerin en sık facies anteromedialis’te yer aldığı bildirilmiştir. Radius için FI en düşük 32.7, en yüksek ise 44.52’dir. Radius’ta FN’lerin en sık facies anterior’da yer aldığı kaydedilmiştir. Ulna için FI en düşük 35.7, en yüksek ise 41.97’dir. Ulna’da FN’lerin en sık facies anterior’da olduğu gösterilmiştir.
Tartışma: FN sayı ve yerleşimi açısından anatomisi, farklı etnik gruplar arasında uyum içindedir. Humerus kırıklarından sonra görülen kaynama problemlerinin proksimal 1/3’ünde daha sık olması, bu bölgeye tutunan güçlü üst ekstremite ve gövde kasları ile ilişkilendirilmiştir. Ön kol kırıklarında ise kaynama problemlerinin, FN’lerin lokalizasyonunda değil, arteria nutricia (AN)’nın dallarının azaldığı diafizin distal 1/3 bölgesinde daha sık rastlandığı gösterilmiştir.
Anahtar kelimeler: Foramen nutricium; arteria nutricia; humerus; radius; ulna
Contact information and address
Addressi: İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Dekanlığı, Turgut Özal Cad. 34093 Çapa, Fatih, İstanbul, TÜRKİYE
Email: itfdergisi@istanbul.edu.tr
Phone: +90 212 414 21 61