PRİMER AKCİĞER KANSERİNDE NEOADJUVAN TEDAVİ UYGULANMIŞ HASTALARDA AKCİĞER REZEKSİYONLARI: İLK 90 OLGUNUN GÜNCEL BİLGİLERİMİZLE GÖZDEN GEÇİRİLMESİ
Öz
Amaç: Bu çalışmanın amacı neoadjuvan kemoterapi ve kemoradyoterapi sonrası cerrahi tedavi uygulanan primer akciğer tümörlü hastaların nüks, sağkalım, komplikasyon, morbidite ve mortalite açısından incelenmesidir.
Gereç ve Yöntem: Haziran 2001-Aralık 2008 tarihleri arasında 59’u neoadjuvan kemoterapi, 31’i ise neoadjuvan kemoradyoterapi sonrası opere edilen toplam 90 hasta retrospektif olarak 3 gruba ayrılarak incelendi: 47 klinik T3/N2, 23 T4(N0-1), 20 histopatolojik olarak pozitif N2 (T1-3) hasta mevcuttu. Olguların yaşları, cinsiyetleri, tümör patolojileri, rezeksiyon tipleri, komplikasyonları, mortalite ve sağkalım oranları incelendi.
Bulgular: Hastaların 76’sı erkek, 14’ü kadındı. Yaş ortalaması 55.3±8.5 (36-75) idi. Olguların 36’sına lobektomi, 11’ine lobektomiyle birlikte genişletilmiş rezeksiyon, 13’üne sleeve lobektomi, 30’una pnömonektomi uygulandı. Tüm olguların major komplikasyon oranı %14.4, mortalite %2.2 idi. Minimal takip süresi 24 ay, ortalama takip süresi ise 27±18 aydı. Ortalama sağkalım oranı 25±4.6 ay; (patolojik evre I:35±9.7 ay, evre II:33±8.5 ay, evre IIIa:24±9.7 ay ve evre IIIb:14±10.9 ay) olarak hesaplandı. Ortalama sağkalım klinik T3/N2 grubunda 26±6.7 ay, T4 grubunda 14±2.2 ay ve histopatolojik N2 grubunda 41±3.7 aydı. Klinik T3/N2 grubu ile histopatolojik N2 grubunun sağkalım süreleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı (p<0.05).
Sonuç: Çalışmamızda neoadjuvan tedavi sonrası akciğer rezeksiyonlarının kabul edilebilir komplikasyon, morbidite-mortalite oranlarıyla uygulanabileceği görülmüştür. Mediastinal lenf nodlarının tam ve doğru evrelendiği olgularda önemli oranda sağkalım avantajı sağladığı saptanmıştır.
Anahtar kelimeler: Akciğer kanseri; göğüs cerrahisi; neoadjuvan tedavi sonrası cerrahi
Ayrıntılar
Birincil Dil
İngilizce
Konular
Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm
-
Yazarlar
Suat Erus
Bu kişi benim
Murat Kapdağlı
Bu kişi benim
Sedat Ziyade
Bu kişi benim
Serhan Tanju
Bu kişi benim
Adalet Demir
Bu kişi benim
Şükrü Dilege
Bu kişi benim
Alper Toker
Bu kişi benim
Yayımlanma Tarihi
9 Şubat 2016
Gönderilme Tarihi
29 Ekim 2015
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2016 Cilt: 79 Sayı: 1