ABSTRACT
Objective: Medical faculty students may develop irregular eating habits for reasons such as their social – economic situations, adaptation to faculty life, dormitory or their new environment. As a result, some students eventually ignore their basic food requirements and have a diet that is cabohydrate, saturated fat and cholesterol rich. Our aim was to search the nutritional habits and food consumption of medical faculty students in order to provide a healthy diet advice.
Material and Method: This study was conducted with the first, fourth and sixth year students of Istanbul University, Medical Faculty in the 2009-2010 academic year. Interview Forms were given to 746 students. They accepted to take part in this study voluntarily and answered the questions under our observation. Interview Forms included a questionnaire with 17 questions and a monthly food consumption frequency form..
Results: It was found that 1/3 of the students did not have three meals a day, almost half of the students had irregular meal times and more than 3/4 of the students had irregular and unhealthy meals. Some of the students had pre-existing health problems so they needed special diets. In all, 5.4% of the students had food allergies. In addition, the number of meals eaten decreased and irregular eating habits increased with the students' academic year progression. The most preferred snacks were found to be chocolate, wafers, cream-cakes, sweet foods, tea, coffee, cake, biscuits, fruit juice, fruit, cola, soda and nuts respectively.
Conclusion: These results showed that medical students have to give greater importance to their nutrition. We should continue to give nutritional education for students and control the content of the canteen and refectory menus.
Key Words: Students, nutrition habit, food consumption frequency, medicine.
Students nutrition habit food consumption frequency medicine.
Amaç: Tıp fakültesi öğrencileri sosyo-ekonomik durum, okul, yurt ve yeni çevreye uyum sağlama gibi nedenlerle düzensiz yemek yeme alışkanlıkları kazanabilirler. Bunun sonucunda temel besin gereksinimlerini karşılayamayıp, karbonhidrat, doymuş yağ ve kolesterolden zengin beslenebilirler. Tıp fakültesinde öğrencilerin sağlıklı beslenmelerini sağlayabilmek için bu çalışmada öğrencilerin beslenme alışkanlıklarının ve besin tüketimlerinin araştırılması amaçlandı. Materyal ve Metod: Çalışma 2009-2010 öğretim yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’nde okuyan 1., 4. ve 6. sınıf öğrencileri ile gerçekleştirildi. Araştırmaya gönüllü olarak katılmayı kabul eden 746 öğrenciye Görüşme Formları, “Toplum Beslenmesi Dersi”nde “Gözlem Altında Yanıtlama Yöntemi” ile uygulandı. Görüşme formları 17 sorudan oluşan anket formu ve aylık besin tüketim sıklığı formunu içeriyordu. Bulgular: Öğrencilerin üçte biri günde üç öğün yemek yiyemiyordu, yarıya yakınının öğün saatleri düzensizdi, dörtte üçünden fazlası düzensiz ve sağlıksız atıştırma yapıyordu, %5’inin özel diyet gerektiren sağlık sorunu vardı. Sınıflar yükseldikçe öğün sayısı azalıyordu, düzensiz atıştırma artıyordu. Düzensiz atıştırmada en çok tercih edilen gıdalar sırasıyla çikolata, gofret, pasta, tatlı gıdalar, çay, kahve, kek, kurabiye, meyve suyu, meyve, kolalı içecekler, gazoz, kuruyemiş idi. Sonuç: Bu sonuçlar tıp fakültesi öğrencilerinin beslenmelerine özel önem verilmesi gerektiğini göstermektedir. Öğrencilere beslenme eğitimi verilmesine, ayrıca kantin ve yemekhanedeki menülerin kontrol edilmesine devam edilmelidir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 11 Şubat 2013 |
Gönderilme Tarihi | 11 Şubat 2013 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2013 Cilt: 76 Sayı: 2 |
Contact information and address
Addressi: İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Dekanlığı, Turgut Özal Cad. 34093 Çapa, Fatih, İstanbul, TÜRKİYE
Email: itfdergisi@istanbul.edu.tr
Phone: +90 212 414 21 61