ENGELLİ BİREYLERİN ÜNİVERSİTE YERLEŞKELERİNDE ORTAK MEKÂNLARI KULLANABİLMELERİ ÜZERİNE ÖRNEK BİR ARAŞTIRMA: KİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİ MERKEZ YERLEŞKESİ
Öz
Tüm bireylerle birlikte engellilerin yerleşke yaşamını eşit oranda paylaşabilmeleri için yerleşkeyi oluşturan tüm alanların ve unsurların ulaşılabilir, güvenli ve kullanılabilir planlanması, tasarlanması ve uygulanması son derece önemlidir. Araştırmada ulusal yasal dayanaklar ve ilgili standartlar ışığında Kilis 7 Aralık Üniversitesi Merkez Yerleşkesinin engelli bireyler tarafından ulaşılabilirliği ve kullanılabilirliği incelenmiştir. Ayrıca; yerleşkeyi kullanan engelli bireylerle yapılan görüşmeler ve ilgili kişilere uygulanan anket ile yerleşkenin kullanım olanakları, olumsuzlukları ve bireylerin alandan beklentileri tespit edilmiştir. Çalışma sonunda elde edilen tüm veriler değerlendirildiğinde yerleşkenin mevcut durumundaki sorunlar ortaya konarak; bu sorunların iyileştirilmesi hususunda öneriler geliştirilmiştir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Artar, Y. ve Karabacakoğlu, Ç. 2003. Ortez ve Tekerlekli Sandalyenin Üretimi, Standartları ve Pazar Potansiyeli, Milli Prodüktivite Merkezi, Ankara.
- DSÖ 2011. Dünya Sağlık Örgütü, Dünya Engellilik Raporu, Yönetici Özeti,http://eyh.aile.gov.tr/data/5480490c369dc57170df34bd/Dunya%20Engellilik%20Raporu%20Yonetici%20Ozeti.pdf (Erişim tarihi: 12. 2015).
- TÜİK 2015. Türkiye İstatistik Kurumu Raporu, http://www.tuik.gov.tr/ (Erişim tarihi: 12. 2015).
- Erdem H. E. 2007. Ankara’ da İç ve Dış Mekân Tasarımlarında Tekerlekli Sandalye Kullanıcılarının Yaşam Analizi, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007.
- Cumhurbaşkanlığı Denetleme Kurulu, 2009. Denetleme Raporu. T.C. Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı Faaliyetlerinin Denetimi ile Özürlü Bireyler, Yakınları ve Toplumun Bütün Kesimlerinde Özürlülük Konusunda Toplumsal Bilinç ve Duyarlılık Oluşturulması Amacıyla Yapılan Çalışmaların Değerlendirilmesi ve Bu Tür Çalışmaların Düzenli ve Verimli Şekilde Yürütülmesi ve Geliştirilmesi İçin Alınması Gereken Tedbirler.
- Irgatoğlu, N., A. 2011. Üniversite Kampüsleri Fiziksel Gelişim
- Planlaması ve Tasarımı: Yozgat Bozok Üniversitesi Erdoğan Akdağ Kampüsü Örneği, Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı, Ankara.
- Riddell, S., Weedon, E. 2013. Disabled students in higher education: Discourses of disability and the negotiation of identity. International Journal of Educational Research 63, 38–46.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
-
Yayımlanma Tarihi
31 Ocak 2016
Gönderilme Tarihi
11 Nisan 2016
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2016 Cilt: 6 Sayı: 13