Diğer

SOFRA SERAMİKLERİNDE DEKORLAMA TEKNİKLERİ, INK-JET DEKORLAMA TEKNİĞİ İLE DİĞER TEKNİKLERİN BİRLİKTE KULLANIMI

Cilt: 11 Sayı: 24 28 Aralık 2021
PDF İndir
EN TR

SOFRA SERAMİKLERİNDE DEKORLAMA TEKNİKLERİ, INK-JET DEKORLAMA TEKNİĞİ İLE DİĞER TEKNİKLERİN BİRLİKTE KULLANIMI

Öz

Seramik, insanlığın yerleşik hayata geçişinden bu yana yaşamın vazgeçilmez bir parçası olmuştur. Endüstriyel seramikler bunlardan biridir. Dünya genelinde rekabet gücü yüksek bir sektör olan endüstriyel seramik sektörü, üretici firmaların hayatta kalmak için hem tasarım hem de ARGE çalışmaları yaptıkları bir sektördür. Bu çalışmaların en başında, otomasyona uyumlu dekor oluşturma, farklı model geliştirme, sır ve renk çeşitliliğinin arttırılması gelir. Bu konuda bugüne kadar yapılan çalışmalardan biri olan dekorlama tekniklerinin incelenmesi ve özgün uygulama örneklerinin irdelenmesi bir ihtiyaç olarak kabul edilmiştir. Bu kapsamda tüketicilerin en çok satın alma eğilimi gösterdiği özgün dekor tasarımına sahip ürünlerin vazgeçilmez olduğu bu sektörde, bu özgünlüğü sağlayabilen farklı dekorlama teknikleri üzerinde durulmuştur. Ayrıca araştırmacılar tarafından farklı dekorlama tekniklerini bir arada kullanarak oluşturdukları ürünler incelenmiştir. Bu araştırma genel tarama modellerinden ilgili literatürün taranması, nitel yöntemlerden uygulama sürecinin analizi ve süreç sonrası oluşturulan ürünlerin irdelenmesi şeklinde gerçekleştirilmiştir.
Elde edilen bulgulara göre, rekabetçi bir ortam olan endüstriyel sofra seramiği üretim sektöründe tutunabilmek ve pazar payını arttırabilmek için, farklı tekniklerin bir arada kullanılmasının avantajlar sağladığı bu sektördeki uzman kişiler tarafından belirtilmektedir. Sofra seramiği dekorlama tekniklerinde serigrafi, fırça dekoru, kazıma dekoru, astar dekoru, tampon baskı, sgrafitto, lüster, püskürtme dekoru ve dijital (Ink-Jet) tekniklerinin bazen ikisi, bazen de ikiden fazlasının bir arada kullanılmasıyla özgün ürünler oluşturulabildiği belirlenmiştir. 

Anahtar Kelimeler

Destekleyen Kurum

Kütahya Dumlupınar Ün. GFS ve Keramika

Teşekkür

Bu çalışmada uygulama örneklerinin hazırlanması ve üretilmesi sürecinde yardımlarını esirgemeyen Keramika çalışanlarına, araştırmada ürünlerin hazırlanmasına fırsat veren ÜNSA. “Madencilik, Turizm Enerji, Seramik, Orman Ürünleri, Elektrik Üretim San. ve Tic. A.Ş.’e teşekkür ederiz.

Kaynakça

  1. KAYNAKLAR Ayta, T. (Cılızoğlu), (1976), Toprak Sanatlarında Dekoratif Uygulama Yöntemleri. İstanbul, s 18.
  2. Bozoğlu, G. (2019). Elektronik Ticarette Tüketicinin Davranış Ve Seçimlerini Etkileyen Faktörler: Üniversite Öğrencileri Üzerine Bir Araştırma. İstanbul Gelişim Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Yayımlanmamış Y. Lisans Tezi.
  3. Sevim, S.; S. ve H. İn (2015). Seramik Yüzeylerde Maskeleme Tekniğinin Kullanımının Araştırılması ve Uygulanması. Anadolu Üniversitesi Sanat ve Tasarım Dergisi, cilt 8, sayı 8, Haziran 2015, ss. 32-47, ISSN: 2146-7692
  4. Güneş, P. Ç. (2019). İndirgen Ortam Lüsterlerinden Sıriçi Lüster Tekniği. İdil Sanat. cilt / volume 8, sayı / issue 54. DOI: 10.7816/idil-08-54-20, ss. 283-288.
  5. Kalay, L. (2012). Seramik Sanatında Lazer Baskı Tekniği ve Çağdaş Uygulayıcıları. Anadolu Üniversitesi Sanat ve Tasarım Dergisi, Cilt 3, sayı 3. Aralık 2012, ss.137-142. ISSN: 2146-7692
  6. Kılıçoğlu, E. (2019). Ankara Etnoğrafya Müzesi’nde Bulunan Çanakkale Seramikleri, Pamukkale Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı, Denizli, s.13.
  7. Tekiye, M. M. (2015). Seramik Yüzeylerde Fırça ile Dekor, Ankara, Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Seramik Anasanat Dalı
  8. Topraklı, M. (2019), Seramik Bünyelerde Dekoratif Uygulama Teknikleri, Konya, s.10.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Diğer

Yazarlar

Elif Erken
Türkiye

Seda Akbak Bu kişi benim
Türkiye

Sena Ebeoğlu Bu kişi benim
Türkiye

Melek Arslan Bu kişi benim
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

28 Aralık 2021

Gönderilme Tarihi

31 Mayıs 2021

Kabul Tarihi

13 Aralık 2021

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Cilt: 11 Sayı: 24

Kaynak Göster

APA
Mercin, L., Erzincan, A., Yıldız, N., Erken, E., Parlak, D., Akbak, S., Ebeoğlu, S., & Arslan, M. (2021). SOFRA SERAMİKLERİNDE DEKORLAMA TEKNİKLERİ, INK-JET DEKORLAMA TEKNİĞİ İLE DİĞER TEKNİKLERİN BİRLİKTE KULLANIMI. İnönü Üniversitesi Sanat ve Tasarım Dergisi, 11(24), 103-129. https://doi.org/10.16950/iujad.937255
AMA
1.Mercin L, Erzincan A, Yıldız N, vd. SOFRA SERAMİKLERİNDE DEKORLAMA TEKNİKLERİ, INK-JET DEKORLAMA TEKNİĞİ İLE DİĞER TEKNİKLERİN BİRLİKTE KULLANIMI. İnönü Sanat Tasarım. 2021;11(24):103-129. doi:10.16950/iujad.937255
Chicago
Mercin, Levent, Aysun Erzincan, Nurcan Yıldız, vd. 2021. “SOFRA SERAMİKLERİNDE DEKORLAMA TEKNİKLERİ, INK-JET DEKORLAMA TEKNİĞİ İLE DİĞER TEKNİKLERİN BİRLİKTE KULLANIMI”. İnönü Üniversitesi Sanat ve Tasarım Dergisi 11 (24): 103-29. https://doi.org/10.16950/iujad.937255.
EndNote
Mercin L, Erzincan A, Yıldız N, Erken E, Parlak D, Akbak S, Ebeoğlu S, Arslan M (01 Aralık 2021) SOFRA SERAMİKLERİNDE DEKORLAMA TEKNİKLERİ, INK-JET DEKORLAMA TEKNİĞİ İLE DİĞER TEKNİKLERİN BİRLİKTE KULLANIMI. İnönü Üniversitesi Sanat ve Tasarım Dergisi 11 24 103–129.
IEEE
[1]L. Mercin vd., “SOFRA SERAMİKLERİNDE DEKORLAMA TEKNİKLERİ, INK-JET DEKORLAMA TEKNİĞİ İLE DİĞER TEKNİKLERİN BİRLİKTE KULLANIMI”, İnönü Sanat Tasarım, c. 11, sy 24, ss. 103–129, Ara. 2021, doi: 10.16950/iujad.937255.
ISNAD
Mercin, Levent - Erzincan, Aysun - Yıldız, Nurcan - Erken, Elif - Parlak, Demet - Akbak, Seda - Ebeoğlu, Sena - Arslan, Melek. “SOFRA SERAMİKLERİNDE DEKORLAMA TEKNİKLERİ, INK-JET DEKORLAMA TEKNİĞİ İLE DİĞER TEKNİKLERİN BİRLİKTE KULLANIMI”. İnönü Üniversitesi Sanat ve Tasarım Dergisi 11/24 (01 Aralık 2021): 103-129. https://doi.org/10.16950/iujad.937255.
JAMA
1.Mercin L, Erzincan A, Yıldız N, Erken E, Parlak D, Akbak S, Ebeoğlu S, Arslan M. SOFRA SERAMİKLERİNDE DEKORLAMA TEKNİKLERİ, INK-JET DEKORLAMA TEKNİĞİ İLE DİĞER TEKNİKLERİN BİRLİKTE KULLANIMI. İnönü Sanat Tasarım. 2021;11:103–129.
MLA
Mercin, Levent, vd. “SOFRA SERAMİKLERİNDE DEKORLAMA TEKNİKLERİ, INK-JET DEKORLAMA TEKNİĞİ İLE DİĞER TEKNİKLERİN BİRLİKTE KULLANIMI”. İnönü Üniversitesi Sanat ve Tasarım Dergisi, c. 11, sy 24, Aralık 2021, ss. 103-29, doi:10.16950/iujad.937255.
Vancouver
1.Levent Mercin, Aysun Erzincan, Nurcan Yıldız, Elif Erken, Demet Parlak, Seda Akbak, Sena Ebeoğlu, Melek Arslan. SOFRA SERAMİKLERİNDE DEKORLAMA TEKNİKLERİ, INK-JET DEKORLAMA TEKNİĞİ İLE DİĞER TEKNİKLERİN BİRLİKTE KULLANIMI. İnönü Sanat Tasarım. 01 Aralık 2021;11(24):103-29. doi:10.16950/iujad.937255