BibTex RIS Kaynak Göster

KEÇE ÜZERİNE FARKLI YÜZEY DÜZENLEME TEKNİLERİ İLE GİYİLEBİLİR SANAT ÜRÜNLERİ

Yıl 2016, Cilt: 6 Sayı: 13, 0 - 0, 31.01.2016

Öz

Tekstil, tarih öncesi dönemlerde bitki saplarının ve yapraklarının kullanımıyla başlamış, Neolitik dönemde de koyun ve keçinin evcilleştirilmesi sonucunda yün elyafı ile tanışmıştır. Keçe, yeryüzünde bilinen en eski tekstil yüzeyidir. İlk defa nasıl yapıldığı ve kullanıldığı hakkında kesin veriler olmamasına rağmen; kullanımına ait en eski yazılı belge Homeros’un ‘İlyada’ adlı eserindedir. Geçmişten günümüze kullanım alanları nedeniyle de keçe, her zaman günlük yaşamın bir parçası olarak varlığını sürdürmüştür. Bir dönem için kullanım alanları azalan keçenin; birçok çeşidi günümüzde turistik, hediyelik eşya üretiminin dışında tekstil ve moda tasarımı alanında da başrolü oynamaktadır.

Tekstil/Lif sanatında yeni bir gelişme olarak beliren ve giderek benimsenen Giyilebilir Sanat (Wearable Art) hareketi tanımlanmakta ve bu alanda giyinmenin örtünme ihtiyacının ötesine geçişi olarak yorumlanmaktadır. Giyilebilir Sanat hareketinde birey-giysi ilişkisinde fikir, duygu, heyecan ve form bileşiminin giysilere aktarıldığı üzerinde durularak tekstillerin elle tutulur, dokunulabilir ürünlere dönüştüğü sonucuna varılmaktadır.

Bu çalışmada, geçmişten günümüze keçe sanatının, Türk kültürü içindeki yerinin ve öneminin belirtilmesi, Keçenin insan sağlığı açısından önemi de düşünülerek keçe üzerine farklı yüzey düzenleme teknikleri uygulayarak,  giyilebilir sanat ürünlerinin tasarlanması amaçlanmaktadır.

Yıl 2016, Cilt: 6 Sayı: 13, 0 - 0, 31.01.2016

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Görsel ve Plastik Sanatlar / Visual and Plastic Arts
Yazarlar

Betül Sevinç

Naile Rengin Oyman

Yayımlanma Tarihi 31 Ocak 2016
Gönderilme Tarihi 13 Ağustos 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 6 Sayı: 13

Kaynak Göster

APA Sevinç, B., & Oyman, N. R. (2016). KEÇE ÜZERİNE FARKLI YÜZEY DÜZENLEME TEKNİLERİ İLE GİYİLEBİLİR SANAT ÜRÜNLERİ. İnönü Üniversitesi Sanat Ve Tasarım Dergisi, 6(13).