TR
EN
Postmodern Ögelerin Bir Geçit Töreni Olarak Kuzey Kulesi 107. Kat
Öz
Postmodernizm en genel çerçevesiyle 1960’lı yıllardan başlayıp 1980’lerin sonunda hız kesmekle beraber sonrasında da zaman zaman etkisini gösteren ve modernizmin ekonomik, politik ve kültürel ilkelerini ve varsayımlarını sorunsallaştıran bir tutumdur. Felsefeden mimariye, teknolojiden sahne sanatlarına etkisini hissettiren postmodernizm, edebiyat alanındaki yansımasını ağırlıklı olarak roman türünde göstermiştir. Geleneksel romana zıt bir şekilde tematik ve biçimsel bütünlüğü yadsıyan özellikleriyle dikkat çeken postmodern roman, gerçeğe yaslanan kurgusal zeminindeki ekonomi-politik ve daha çok da popüler kültür eleştiriyle eklemlenir. Fransız yazar ve eleştirmen Frédéric Beigbeder’in Kuzey Kulesi 107. Kat adlı romanı görünüşte 11 Eylül saldırısını anlatmakla beraber çizgisel olmayan ve üstkurmaca anlatımıyla 20. yüzyılın özellikle son çeyreğinde ve hemen sonrasında derin bir biçimde değişen aile ve toplumsal yapıyı, küreselleşmenin bireyler üzerindeki etkilerini, avrupamerkezci anlayışa karşı yükselen hoşnutsuzluğu ironiyle harmanlayarak irdeler. Tarihin belli bir dönemine sabitlenebilmekle beraber Dünya Ticaret Merkezi’nin yıkılması, savaşa karşı savaş açma ya da kendine sorun olarak gördüğü durumu yerel gruplar vasıtasıyla savaşarak sonuçlandırmaya çalışma döneminin fitilini ateşlemesi ve kültürel sorunların topaklaşarak kendilerini yeniden belli etmeleri sebebiyle palimpsestik bir anlam taşır ve etkisini hâlâ muhafaza eder. Bu çerçevede çalışmanın amacı, Kuzey Kulesi 107. Kat romanını kurgu içerisindeki kültür eleştirisine de yer vererek postmodern anlatı izleğinde kullanılan özellikleri irdelemektir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Baudrillard, J. (1983). Simulations, (P. Foss, P. Patton & P. Beitchman, Trans.). Massachusetts, MA: Semiotext(e) Native Agents Series/MIT Press.
- Beigbeder, F. (2004). Kuzey kulesi 107. kat. (R. Akman, Çev.). İstanbul: Doğan Kitap.
- Bhabha, H. (1984). Of mimicry and man: The ambivalence of colonial discourse. The MIT Press, Discipleship: A Special Issue on Psychoanalysis, 28, 125-133.
- Britton, A. (1988). The myth of postmodernism: The bourgeois ıntelligentsia in the age of reagan. CineAction, 88 (13-14), 3-17.
- Guattari, F. (1986). The postmodern dead end. Flash Art, 128, 40-51.
- Habermas, J. (1987). Lectures on the philosophical discourse of modernity, (F. Lawrence, Tans.). Cambridge, UK: Blackwell Publishers.
- Hassan, I. (1982). The dismemberment of orpheus: Toward a postmodern Literature. Wisconsin, WI: The University of Wisconsin Press.
- Hutcheon, L. (1988). A poetics of postmodernism: History, theory, fiction. London, UK: Routledge.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Sanat ve Edebiyat
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Yayımlanma Tarihi
18 Aralık 2018
Gönderilme Tarihi
20 Temmuz 2018
Kabul Tarihi
18 Ekim 2018
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2018 Cilt: 28 Sayı: 2
APA
Şafak, Z. (2018). Postmodern Ögelerin Bir Geçit Töreni Olarak Kuzey Kulesi 107. Kat. Litera: Journal of Language, Literature and Culture Studies, 28(2), 215-231. https://izlik.org/JA82MU45LF
AMA
1.Şafak Z. Postmodern Ögelerin Bir Geçit Töreni Olarak Kuzey Kulesi 107. Kat. Litera: Journal of Language, Literature and Culture Studies. 2018;28(2):215-231. https://izlik.org/JA82MU45LF
Chicago
Şafak, Zafer. 2018. “Postmodern Ögelerin Bir Geçit Töreni Olarak Kuzey Kulesi 107. Kat”. Litera: Journal of Language, Literature and Culture Studies 28 (2): 215-31. https://izlik.org/JA82MU45LF.
EndNote
Şafak Z (01 Aralık 2018) Postmodern Ögelerin Bir Geçit Töreni Olarak Kuzey Kulesi 107. Kat. Litera: Journal of Language, Literature and Culture Studies 28 2 215–231.
IEEE
[1]Z. Şafak, “Postmodern Ögelerin Bir Geçit Töreni Olarak Kuzey Kulesi 107. Kat”, Litera: Journal of Language, Literature and Culture Studies, c. 28, sy 2, ss. 215–231, Ara. 2018, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA82MU45LF
ISNAD
Şafak, Zafer. “Postmodern Ögelerin Bir Geçit Töreni Olarak Kuzey Kulesi 107. Kat”. Litera: Journal of Language, Literature and Culture Studies 28/2 (01 Aralık 2018): 215-231. https://izlik.org/JA82MU45LF.
JAMA
1.Şafak Z. Postmodern Ögelerin Bir Geçit Töreni Olarak Kuzey Kulesi 107. Kat. Litera: Journal of Language, Literature and Culture Studies. 2018;28:215–231.
MLA
Şafak, Zafer. “Postmodern Ögelerin Bir Geçit Töreni Olarak Kuzey Kulesi 107. Kat”. Litera: Journal of Language, Literature and Culture Studies, c. 28, sy 2, Aralık 2018, ss. 215-31, https://izlik.org/JA82MU45LF.
Vancouver
1.Zafer Şafak. Postmodern Ögelerin Bir Geçit Töreni Olarak Kuzey Kulesi 107. Kat. Litera: Journal of Language, Literature and Culture Studies [Internet]. 01 Aralık 2018;28(2):215-31. Erişim adresi: https://izlik.org/JA82MU45LF