Araştırma Makalesi

Gabriel Garcia Marquez ve Kokuların İmgelemi

Cilt: 25 Sayı: 2 1 Ocak 2012
  • Gülşah Pilpil Yöney *
PDF İndir
TR EN

Gabriel Garcia Marquez ve Kokuların İmgelemi

Öz

Belleğin ve duyguların merkezinde yer alan koku duyusu ne gerçek yaşamda ne de edebiyatta görme duyusu kadar konu edilmiştir. Ancak koku bireyin onu duyumsadığı anda bulunduğu ortamı tüm bileşenleri ile hafızasına kaydetmesini sağlayan en önemli anımsatıcı/ardan biridir. Kişinin öznel değerlendirmelerinden geçen kokular duygu dünyasını derinden etkilerken birer uyarıcı görevi görmektedir. Bu nedenle edebi eserler incelenirken yazarın ruh dünyasını keşfetmek için algılarını, duygularını ve düşüncelerini temellendirdiği duyularından biri olan kokuyu da değerlendirmek gerekir. Gabriel Garcia  Marquez  eserlerinde sıklıkla  yer verdiği barut, toprak, çiçek ve kan kokusu tasvirleri ile anlatımını bir üst seviyeye taşırken bir yandan da okuyucuyu kendi belleğinde dolaştırmaktadır. Bu çalışmanın amacı Garcia Marquez'in edebi eserlerine sosyolojik ve psikolojik açıdan yaklaşarak koku duyusuyla canlandırdığı imgelem dünyasını irdelemek ve gerçek dünya ile olan bağını ortaya koymaktır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. .

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Gülşah Pilpil Yöney * Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Ocak 2012

Gönderilme Tarihi

1 Ocak 2012

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2012 Cilt: 25 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Pilpil Yöney, G. (2012). Gabriel Garcia Marquez ve Kokuların İmgelemi. Litera: Journal of Language, Literature and Culture Studies, 25(2), 91-103. https://izlik.org/JA33SA32WK
AMA
1.Pilpil Yöney G. Gabriel Garcia Marquez ve Kokuların İmgelemi. Litera: Journal of Language, Literature and Culture Studies. 2012;25(2):91-103. https://izlik.org/JA33SA32WK
Chicago
Pilpil Yöney, Gülşah. 2012. “Gabriel Garcia Marquez ve Kokuların İmgelemi”. Litera: Journal of Language, Literature and Culture Studies 25 (2): 91-103. https://izlik.org/JA33SA32WK.
EndNote
Pilpil Yöney G (01 Ocak 2012) Gabriel Garcia Marquez ve Kokuların İmgelemi. Litera: Journal of Language, Literature and Culture Studies 25 2 91–103.
IEEE
[1]G. Pilpil Yöney, “Gabriel Garcia Marquez ve Kokuların İmgelemi”, Litera: Journal of Language, Literature and Culture Studies, c. 25, sy 2, ss. 91–103, Oca. 2012, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA33SA32WK
ISNAD
Pilpil Yöney, Gülşah. “Gabriel Garcia Marquez ve Kokuların İmgelemi”. Litera: Journal of Language, Literature and Culture Studies 25/2 (01 Ocak 2012): 91-103. https://izlik.org/JA33SA32WK.
JAMA
1.Pilpil Yöney G. Gabriel Garcia Marquez ve Kokuların İmgelemi. Litera: Journal of Language, Literature and Culture Studies. 2012;25:91–103.
MLA
Pilpil Yöney, Gülşah. “Gabriel Garcia Marquez ve Kokuların İmgelemi”. Litera: Journal of Language, Literature and Culture Studies, c. 25, sy 2, Ocak 2012, ss. 91-103, https://izlik.org/JA33SA32WK.
Vancouver
1.Gülşah Pilpil Yöney. Gabriel Garcia Marquez ve Kokuların İmgelemi. Litera: Journal of Language, Literature and Culture Studies [Internet]. 01 Ocak 2012;25(2):91-103. Erişim adresi: https://izlik.org/JA33SA32WK