EN
TR
İçeri’nin Dışarısı ve Kabuk’un İçerisi - Hélène Cixous ile Zeynep Kaçar’da Karşılaştırmalı Bir Dişil Yazı ve Yapısöküm Okuması
Öz
Luce Irigaray, Julia Kristeva ve Hélène Cixous fallus merkezli batı düşüncesini yeni bir düşünsel yaratıcılık ve yazı pratiğiyle yapı söküme uğratarak, eril tahakkümü yerinden oynatmışlardır. Bu düşünürler, dişil yazının felsefi ve edebi metinlerde ikincil plana atılmasının altını oymak suretiyle yeni bir dişil eleştiri dinamiği geliştirmişlerdir. Bu araştırmada Jacques Derrida’nın izleri takip edilerek, Zeynep Kaçar’ın 2017’de yayınlanmış Kabuk adlı eserinin Hélène Cixous’un Medusa’nın Kahkası ve Çıkış adlı denemeleri üzerinden 1969 yılında yayınlanmış İçinde adlı romanının karşılaştırılmalı bir dişil yazı okuması yapılacaktır. Hélène Cixous eril yapı ve retorik hareket ile kuşatılmış tarihsel yazı algısını yapısöküme uğratarak bir dişil yazı pratiği geliştirir. Kendi düşüncesini, yasayı ve sembolik olanı ayrıştırarak, dişil yazı ve cinsel fark üzerine oturtur. Araştırmanın amacı, Zeynep Kaçar’ın Kabuk ve Hèlène Cixous’nun İçinde adlı eserlerinden yola çıkarak rüya/gerçek, beden/ruh, kadın/erkek, yazı/söz, ben/öteki, yaşam/ölüm karşıtlıkları üzerinden Jacques Derrida’nın deyimiyle “bir dilden fazlası” olarak konumlanan dişil yaratımın kaydını yine cinsel fark ve dişil yazı üzerinden bir yapı söküm okumasıyla incelemektir. Yapılmak istenen, içerinin dışarısına yani gerçeğin rüyasına ancak bir iç-yazı ile ulaşmayı beceren Hélène Cixous’un İçinde adlı özkurmaca eserini ve Kabuk dışına yani ruhtan bedene ancak bir iç-ses ile çıkmaya çalışan Zeynep Kaçar’ın kurmaca karakterlerini fallus merkezli bakış açısına sıkıştırılmış ölümü, erkeği, sözü ve ben’i; yaşam, kadın, yazı ve öteki ile besleyerek yapı söküm çabası olarak okumak ve Jacques Derrida’nın deyimiyle yayılan, sürekli değişen, dönüşen bir dişil yazının, estetiğin ve sesin çoğul bir dişil yaratımda izlerini sürmektir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Aydınalp, E. B. (2019). Ötekinin tekdilliliği ve Homo-hegemonyanın anadildeki izleri- Jacques Derrida’da bir dilden fazlası olarak yazı, Duşunbil, Sayı: 75.
- Aydınalp, E. B. (2014). Le concept de l’écriture chez Jacques Derrida, une analyse thématique et descriptive, Yuksek Lisans Tezi, Eskişehir: Anadolu Universitesi.
- Aydınalp, E. B. (2018) L’écriture féminine dans l’oeuvre d’Hélène Cixous, une lecture de déconstruction, Doktora Tezi, Eskişehir: Anadolu Universitesi.
- Beauvoir, S. (1986). Deuxieme sexe, Paris: Gallimard.
- Cixous, H et Clement, C. (1975). La jeune née, Paris: Union Generale d’editions.
- Cixous, H. (1986). Dedans, Paris: Des femmes.
- Cixous, H. (2008). White Ink,, interviews on sex, text and politics, edit. Susan Sellers, Newyork: Columba Universty Press.
- Cixous, H. (2010). Le Rire de Meduse et autres ironies. Paris: Galilee.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Sanat ve Edebiyat
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Yayımlanma Tarihi
27 Haziran 2019
Gönderilme Tarihi
8 Mart 2019
Kabul Tarihi
16 Haziran 2019
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2019 Cilt: 29 Sayı: 1
APA
Aydınalp, E. B. (2019). İçeri’nin Dışarısı ve Kabuk’un İçerisi - Hélène Cixous ile Zeynep Kaçar’da Karşılaştırmalı Bir Dişil Yazı ve Yapısöküm Okuması. Litera: Journal of Language, Literature and Culture Studies, 29(1), 59-75. https://doi.org/10.26650/LITERA2019-0016
AMA
1.Aydınalp EB. İçeri’nin Dışarısı ve Kabuk’un İçerisi - Hélène Cixous ile Zeynep Kaçar’da Karşılaştırmalı Bir Dişil Yazı ve Yapısöküm Okuması. Litera: Journal of Language, Literature and Culture Studies. 2019;29(1):59-75. doi:10.26650/LITERA2019-0016
Chicago
Aydınalp, Esra Başak. 2019. “İçeri’nin Dışarısı ve Kabuk’un İçerisi - Hélène Cixous ile Zeynep Kaçar’da Karşılaştırmalı Bir Dişil Yazı ve Yapısöküm Okuması”. Litera: Journal of Language, Literature and Culture Studies 29 (1): 59-75. https://doi.org/10.26650/LITERA2019-0016.
EndNote
Aydınalp EB (01 Haziran 2019) İçeri’nin Dışarısı ve Kabuk’un İçerisi - Hélène Cixous ile Zeynep Kaçar’da Karşılaştırmalı Bir Dişil Yazı ve Yapısöküm Okuması. Litera: Journal of Language, Literature and Culture Studies 29 1 59–75.
IEEE
[1]E. B. Aydınalp, “İçeri’nin Dışarısı ve Kabuk’un İçerisi - Hélène Cixous ile Zeynep Kaçar’da Karşılaştırmalı Bir Dişil Yazı ve Yapısöküm Okuması”, Litera: Journal of Language, Literature and Culture Studies, c. 29, sy 1, ss. 59–75, Haz. 2019, doi: 10.26650/LITERA2019-0016.
ISNAD
Aydınalp, Esra Başak. “İçeri’nin Dışarısı ve Kabuk’un İçerisi - Hélène Cixous ile Zeynep Kaçar’da Karşılaştırmalı Bir Dişil Yazı ve Yapısöküm Okuması”. Litera: Journal of Language, Literature and Culture Studies 29/1 (01 Haziran 2019): 59-75. https://doi.org/10.26650/LITERA2019-0016.
JAMA
1.Aydınalp EB. İçeri’nin Dışarısı ve Kabuk’un İçerisi - Hélène Cixous ile Zeynep Kaçar’da Karşılaştırmalı Bir Dişil Yazı ve Yapısöküm Okuması. Litera: Journal of Language, Literature and Culture Studies. 2019;29:59–75.
MLA
Aydınalp, Esra Başak. “İçeri’nin Dışarısı ve Kabuk’un İçerisi - Hélène Cixous ile Zeynep Kaçar’da Karşılaştırmalı Bir Dişil Yazı ve Yapısöküm Okuması”. Litera: Journal of Language, Literature and Culture Studies, c. 29, sy 1, Haziran 2019, ss. 59-75, doi:10.26650/LITERA2019-0016.
Vancouver
1.Esra Başak Aydınalp. İçeri’nin Dışarısı ve Kabuk’un İçerisi - Hélène Cixous ile Zeynep Kaçar’da Karşılaştırmalı Bir Dişil Yazı ve Yapısöküm Okuması. Litera: Journal of Language, Literature and Culture Studies. 01 Haziran 2019;29(1):59-75. doi:10.26650/LITERA2019-0016