TR
EN
Aidiyetsiz Kahramanlar: Milan Kundera’nın Bilmemek Romanında Çoksesli Anlatı
Öz
Modern Avrupa romanının şekillenmesinde önemli rol oynayan dünya savaşları, teknolojik gelişmeler ve siyasi olaylar göç, sürgün, mülteci gibi kavramların edebiyat eserlerinde daha sık kullanılmasına yol açar. Dönemin sosyal, ekonomik ve politik olaylarını arka planında barındıran Milan Kundera’nın Bilmemek romanı yurtsuzluk, aidiyet(siz)lik ve sürgün konularını yıllar sonra ülkelerine dönen iki karakter üzerinden aktarır. Ülkesini terk edip giden veya gitmek zorunda bırakılanlar ile tüm olumsuzluklara rağmen vatanlarından ayrılmayanlar arasındaki gerilim, başkahramanların dönüşleriyle karşılıklı görüşlerin ortaya konduğu ancak kimsenin diğerini anlamadığı bir anlatı dünyasını kurar. Göç edenler gittikleri yerde mülteci, döndükleri yerde ise yabancı olarak görülür. Kalanlar onları aralarına kabul etmez ve suçlayıcı tavırlar sergilerler. Gidenlerin neler yaşadıklarını, hangi olumsuzluklara maruz kaldıklarını ve ne hissettiklerini umursamazlar. Kaçak, mülteci, sürgün ve yabancı olarak görülen iki başkahraman nereye ait olduklarını ya da bir yere ait olup olmadıklarını bilemezler. Anlatıcı karakterlerin birbirine zıt seslerini yer yer açıklama ya da müdahaleler yaparak okuyucuya iletir. Karakterlerin birbiriyle çatışan dolayısıyla bir tür söyleşim (dialogisme) yaratan kendilerine özgü sesleri romanda polifonik / çoksesli bir kurgu oluşturur. Yaptığı çalışmalarla romandaki her bir kahramanı özgün söylemi olan bir birey olarak kabul eden M. Bahtin, birçok sesin aynı metinde bulunması durumunu çokseslilik (polyphonie) terimiyle açıklar. Makalede Bahtin’in, söyleşimsellik, çokseslilik, çokdillilik kuramlarıyla ilgili genel bilgiler verildikten sonra ele alınan romanda ses ve dil zenginliğinin ortaya koyulması amaçlanır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Aktulum, K. (2007). Metinlerarası ilişkiler. İstanbul: Öteki Yayınevi.
- Bahtin, M. (2002). Dostoyevski poetikasının sorunları. Çev. Cem Soydemir. İstanbul: Metis Yayınları.
- Bahtin, M. (2001). Karnavaldan romana: Edebiyat teorisinden dil felsefesine seçme yazılar. Çev. Cem Soydemir. İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
- Kundera, M. (2014). Bilmemek. Çev. Aysel Bora. İstanbul: Can Yayınları.
- Kundera, M. (2009). Roman sanatı. Çev. Aysel Bora. İstanbul: Can Yayınları.
- Madran, C.Y. (2012). Modern İngiliz romanında Mikhail Bakhtin. İstanbul: Gündoğan Yayınları.
- Soren F. (2008). Migration and literature: Günter Grass, Milan Kundera, Salman Rushdie and Jan Kjaerstad. New York: Palgrave Macmillan.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Sanat ve Edebiyat
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
25 Aralık 2019
Gönderilme Tarihi
30 Ekim 2019
Kabul Tarihi
13 Kasım 2019
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2019 Cilt: 29 Sayı: 2
APA
Akbulut, F., & Çağlakpınar, B. (2019). Aidiyetsiz Kahramanlar: Milan Kundera’nın Bilmemek Romanında Çoksesli Anlatı. Litera: Journal of Language, Literature and Culture Studies, 29(2), 159-176. https://izlik.org/JA48AZ32NY
AMA
1.Akbulut F, Çağlakpınar B. Aidiyetsiz Kahramanlar: Milan Kundera’nın Bilmemek Romanında Çoksesli Anlatı. Litera: Journal of Language, Literature and Culture Studies. 2019;29(2):159-176. https://izlik.org/JA48AZ32NY
Chicago
Akbulut, Fatma, ve Bülent Çağlakpınar. 2019. “Aidiyetsiz Kahramanlar: Milan Kundera’nın Bilmemek Romanında Çoksesli Anlatı”. Litera: Journal of Language, Literature and Culture Studies 29 (2): 159-76. https://izlik.org/JA48AZ32NY.
EndNote
Akbulut F, Çağlakpınar B (01 Aralık 2019) Aidiyetsiz Kahramanlar: Milan Kundera’nın Bilmemek Romanında Çoksesli Anlatı. Litera: Journal of Language, Literature and Culture Studies 29 2 159–176.
IEEE
[1]F. Akbulut ve B. Çağlakpınar, “Aidiyetsiz Kahramanlar: Milan Kundera’nın Bilmemek Romanında Çoksesli Anlatı”, Litera: Journal of Language, Literature and Culture Studies, c. 29, sy 2, ss. 159–176, Ara. 2019, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA48AZ32NY
ISNAD
Akbulut, Fatma - Çağlakpınar, Bülent. “Aidiyetsiz Kahramanlar: Milan Kundera’nın Bilmemek Romanında Çoksesli Anlatı”. Litera: Journal of Language, Literature and Culture Studies 29/2 (01 Aralık 2019): 159-176. https://izlik.org/JA48AZ32NY.
JAMA
1.Akbulut F, Çağlakpınar B. Aidiyetsiz Kahramanlar: Milan Kundera’nın Bilmemek Romanında Çoksesli Anlatı. Litera: Journal of Language, Literature and Culture Studies. 2019;29:159–176.
MLA
Akbulut, Fatma, ve Bülent Çağlakpınar. “Aidiyetsiz Kahramanlar: Milan Kundera’nın Bilmemek Romanında Çoksesli Anlatı”. Litera: Journal of Language, Literature and Culture Studies, c. 29, sy 2, Aralık 2019, ss. 159-76, https://izlik.org/JA48AZ32NY.
Vancouver
1.Fatma Akbulut, Bülent Çağlakpınar. Aidiyetsiz Kahramanlar: Milan Kundera’nın Bilmemek Romanında Çoksesli Anlatı. Litera: Journal of Language, Literature and Culture Studies [Internet]. 01 Aralık 2019;29(2):159-76. Erişim adresi: https://izlik.org/JA48AZ32NY