Diğer
BibTex RIS Kaynak Göster

Mehmet Karayaman (transkripsiyon ve değerlendirme), Sıhhiye Müdiriyet-i Umumiyesi Eczacı Diploma Defteri

Yıl 2017, Cilt: 18 Sayı: 2, 127 - 131, 01.06.2017

Öz

  Türkiye eczacıları için bir kütük niteliğinde olan ve 1892-1940 yılları arasında mezun olan eczacıların diploma kayıtlarını içeren ‘Sıhhiye Müdiriyet-i Umumiyesi Diploma Kitabetine ait Diploma Defteri’ Uşak Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Mehmet Karayaman’ın transkripsiyon ve değerlendirmesiyle yayımlandı. Yazarın, Önsöz’de (s.III) belirttiğine göre, Sağlık Bakanlığı’nın Ankara’daki arşivinde, daha doğrusu son 20 yıla ait belgelerin saklandığı depoda bulunan bu defter, ‘cildi güzel olduğu için’ imha edilmekten kurtularak günümüze gelmiştir. Karayaman, çalışmasının önsözünde, Arap harfleriyle yazılı kişi ve yer isimlerinin okunuşu ve transkripsiyonundaki güçlükler nedeniyle, kitabın okurları ‘okuma hatalarından oluşabilecek bilgi yanlışlıklarını azaltmak’ için yeni basımlara katkıda bulunmaya çağırmıştır.1 Yazarın çağrısına bir karşılık olarak hazırladığımız bu tanıtım ve eleştiri, aynı zamanda, belgenin yayına hazırlanmasındaki büyük emeğe verilen bir değer olarak görülmelidir. 

Kaynakça

  • Karayaman, Mehmet. Sıhhiye Müdiriyet-i Umumiyesi Eczacı Diploma Defteri (Transkripsiyon ve Değerlendirme). Kayseri: Tiydem Yayınları, 2016.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Yayın Tanıtımı
Yazarlar

Şeref Etker Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 18 Sayı: 2

Kaynak Göster

Chicago Etker, Şeref. “Mehmet Karayaman (transkripsiyon Ve değerlendirme), Sıhhiye Müdiriyet-I Umumiyesi Eczacı Diploma Defteri”. Osmanlı Bilimi Araştırmaları 18, sy. 2 (Haziran 2017): 127-31.