Araştırma Makalesi

Fettâhî’nin Hosn u Dil (Hüsn ü Dil)’i İle Fuzûlî’nin Sıhhat ve Maraz’ının Mukayesesi

Sayı: 38 18 Nisan 2021
PDF İndir
TR EN

Fettâhî’nin Hosn u Dil (Hüsn ü Dil)’i İle Fuzûlî’nin Sıhhat ve Maraz’ının Mukayesesi

Öz

İslâmi edebiyatta seyr ü sülûkun alegorik tarzda anlatımı ilk olarak Arap Edebiyatı’nda ortaya çıkmış, Fars Edebiyatı yoluyla Türk Edebiyatı’na geçmiştir. İbn Sinâ Arapça kaleme aldığı Salamân u Absâl eseriyle bu türün ilk örneğini vermiş, bu türde eser veren diğer kalem erbabı onu takip etmişlerdir. Fars Edebiyatı’nda ise Suhreverdî’nin Munisü’l- ‘uşşâk’ı ve Attâr’ın Mantıku’t- tayr’ı ilk örneklerdir. 15.yy. Fars Edebiyatı’nın önemli şahsiyetlerinden Fettâhî-yi Nişâbûrî bu türün ilk temsilcilerinden olmasa da aşk, güzellik, gönül v.s. mazmunları kişileştirerek Hosn u Dil (Hüsn ü Dil/ Güzellik ve Gönül) adıyla alegorik tarzda mesnevi yazan ilk kişidir. Eserin konusu görünüşte, Mağrip hükümdarı Akl’ın oğlu Dil ile Maşrik hükümdarı Aşk’ın kızı Hosn arasındaki muaşaka olsa da esasında bir iç yolculuk ve arayış hikayesidir. Bu iç yolculukta kat edilen her bir mekan bedenin bir uzvu veya insana ait bir kavram olup bu mekanlar seyr ü sülûkta bir basamak olarak tasarlanmıştır. Hosn u Dil, Doğu ve Batı edebiyatlarında büyük bir şöhrete sahip olmuş, eserin tercümeleri, tanzirleri yapılmış; ondan esinlenerek eserler ortaya konmuştur. Özellikle 16.yy. Türk şairleri eserden derinden etkilenmiş, Lâmiî, Ahî, Vâlî, Muhyî, Sıdkî aynı isimle eseri manzum veya mensur olarak Türkçe’ye çevirmişlerdir. Ayrıca W. Price ve A. Browne taraflarından İngilizce, R. Dvorak tarafından da Almanca çevirileri yapılmıştır. 16.yy. Türk Edebiyatı’nın güçlü şairlerinden Fuzûlî’nin Sıhhat ve Maraz isimli eserinin de Hosn u Dil’in alegorik kurgusundan izler taşıdığı ileri sürülmüştür. Bu çalışmada Hosn u Dil’in, Sıhhat ve Maraz üzerindeki etkisi irdelenirken iki eserin örtüştüğü ve ayrıştığı noktaları ortaya koymak için eserler şahıs, mekan ve olay örgüsü yönünden karşılaştırılacaktır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Açıl, Berat, Muhyî’s Hüsn ü Dîl: An Allegorical Work Doktora tezi, Boğaziçi University, 2010.
  2. Aynî, Mehmet Ali, Tasavvuf Tarihi (Sadeleştiren: Hüseyin Rahmi Yananlı), Kitabevi, İstanbul,1992.
  3. Banarlı, Nihat Sami, Resimli Türk Edebiyatı Tarihi,I,İstanbul, M.E.B.,1971.
  4. Dvorak, Rudolf, Husn u dil persische Allegorie, von Fattahi aus Nisapur, übersetzt, erklart und mit Lâmi’î’s türkischer Bearbeitung verglichen, Der Kais. Akademie der Wissenschaften,Wien, 1889.
  5. Fettâhî, Hüsn ü Dîl (nşr: Gulâm Rızâ Ferzânpûr), Şirket-i Sehamî, Tahran, 1351.
  6. Fuzûlî, Sıhhat ve Maraz ( trc: Abdülbaki Gölpınarlı), Milli Mecmua Basım Evi, İstanbul, 1940.
  7. Fuzûlî, Mevlânâ, Kitâb-ı Sıhhat ve maraz,(nşr: Necati Lugal, Osman Reşer), İ.Ü. Tıb Tarihi Enstitüsü, İstanbul,1943
  8. Greenshields, R.S., Dastûr-ı Ushshâk: The Book of Lovers, Berlin, 1926.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Sanat ve Edebiyat

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

18 Nisan 2021

Gönderilme Tarihi

10 Kasım 2020

Kabul Tarihi

19 Ocak 2021

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Sayı: 38

Kaynak Göster

APA
Nuhoğlu, G. (2021). Fettâhî’nin Hosn u Dil (Hüsn ü Dil)’i İle Fuzûlî’nin Sıhhat ve Maraz’ının Mukayesesi. Şarkiyat Mecmuası, 38, 89-109. https://doi.org/10.26650/jos.823800
AMA
1.Nuhoğlu G. Fettâhî’nin Hosn u Dil (Hüsn ü Dil)’i İle Fuzûlî’nin Sıhhat ve Maraz’ının Mukayesesi. Şarkiyat Mecmuası. 2021;(38):89-109. doi:10.26650/jos.823800
Chicago
Nuhoğlu, Güller. 2021. “Fettâhî’nin Hosn u Dil (Hüsn ü Dil)’i İle Fuzûlî’nin Sıhhat ve Maraz’ının Mukayesesi”. Şarkiyat Mecmuası, sy 38: 89-109. https://doi.org/10.26650/jos.823800.
EndNote
Nuhoğlu G (01 Nisan 2021) Fettâhî’nin Hosn u Dil (Hüsn ü Dil)’i İle Fuzûlî’nin Sıhhat ve Maraz’ının Mukayesesi. Şarkiyat Mecmuası 38 89–109.
IEEE
[1]G. Nuhoğlu, “Fettâhî’nin Hosn u Dil (Hüsn ü Dil)’i İle Fuzûlî’nin Sıhhat ve Maraz’ının Mukayesesi”, Şarkiyat Mecmuası, sy 38, ss. 89–109, Nis. 2021, doi: 10.26650/jos.823800.
ISNAD
Nuhoğlu, Güller. “Fettâhî’nin Hosn u Dil (Hüsn ü Dil)’i İle Fuzûlî’nin Sıhhat ve Maraz’ının Mukayesesi”. Şarkiyat Mecmuası. 38 (01 Nisan 2021): 89-109. https://doi.org/10.26650/jos.823800.
JAMA
1.Nuhoğlu G. Fettâhî’nin Hosn u Dil (Hüsn ü Dil)’i İle Fuzûlî’nin Sıhhat ve Maraz’ının Mukayesesi. Şarkiyat Mecmuası. 2021;:89–109.
MLA
Nuhoğlu, Güller. “Fettâhî’nin Hosn u Dil (Hüsn ü Dil)’i İle Fuzûlî’nin Sıhhat ve Maraz’ının Mukayesesi”. Şarkiyat Mecmuası, sy 38, Nisan 2021, ss. 89-109, doi:10.26650/jos.823800.
Vancouver
1.Güller Nuhoğlu. Fettâhî’nin Hosn u Dil (Hüsn ü Dil)’i İle Fuzûlî’nin Sıhhat ve Maraz’ının Mukayesesi. Şarkiyat Mecmuası. 01 Nisan 2021;(38):89-109. doi:10.26650/jos.823800