EN
TR
SOSYOLOJi, ANTROPOLOJi, ŞARKİYATÇILIK VE ÖTEKİ
Öz
Sosyoloji, antropoloji ve şarkiyatçılığın inceleme konuları en genel anlamıyla insan toplumlarıdır. Fakat tarihsel olarak ve zaman içinde farklılaşacak şekilde her biri, farklı bir toplum tipi üzerine odaklanmış ve ayrı çalışma sahalarına sahiptirler. Bu üç disiplin kurumlaşma süreçlerini 19. yüzyılda tamamlamışlar ve böylece aralarındaki sınırlar, sorumluluk alanları çok kalın çizgilerle belirlenmiştir. Bu süreçte her bir disiplinin kimliği ve konumu batı toplumlarının ötekiyle girdiği ilişkinin mahiyeti ile belirlenmektedir. Fakat klasik sömürge sisteminin sona erdiği ve farklı bir dünya sisteminin ortaya çıktığı II. Dünya Savaşı sonrasında bu sınırların ortadan kalktığı, her üç disiplinin aynı alanda birlikte çalışma sürecine girdiği görülmektedir. Zira Batının “öteki”leriyle ilişkilerinde yaşanan değişim, disiplinler arasındaki sınır ve ilişkileri de dönüştürmüş ve disiplinlerden beklentileri değiştirmiştir. Bu yazıda sosyoloji, antropoloji ve Doğu toplum ve uygarlıklarını kendisine inceleme alanı olarak seçen şarkiyatçılığın “öteki” sorunu ekseninde, geçirdikleri dönüşüm ele alınmaktadır.
Anahtar Kelimeler
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Sosyoloji
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Yayımlanma Tarihi
3 Şubat 2012
Gönderilme Tarihi
3 Şubat 2012
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2008 Cilt: 3 Sayı: 16
APA
Coşkun, İ. (2012). SOSYOLOJi, ANTROPOLOJi, ŞARKİYATÇILIK VE ÖTEKİ. İstanbul University Journal of Sociology, 3(16), 11-26. https://izlik.org/JA86CH64CX
AMA
1.Coşkun İ. SOSYOLOJi, ANTROPOLOJi, ŞARKİYATÇILIK VE ÖTEKİ. İstanbul University Journal of Sociology. 2012;3(16):11-26. https://izlik.org/JA86CH64CX
Chicago
Coşkun, İsmail. 2012. “SOSYOLOJi, ANTROPOLOJi, ŞARKİYATÇILIK VE ÖTEKİ”. İstanbul University Journal of Sociology 3 (16): 11-26. https://izlik.org/JA86CH64CX.
EndNote
Coşkun İ (01 Şubat 2012) SOSYOLOJi, ANTROPOLOJi, ŞARKİYATÇILIK VE ÖTEKİ. İstanbul University Journal of Sociology 3 16 11–26.
IEEE
[1]İ. Coşkun, “SOSYOLOJi, ANTROPOLOJi, ŞARKİYATÇILIK VE ÖTEKİ”, İstanbul University Journal of Sociology, c. 3, sy 16, ss. 11–26, Şub. 2012, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA86CH64CX
ISNAD
Coşkun, İsmail. “SOSYOLOJi, ANTROPOLOJi, ŞARKİYATÇILIK VE ÖTEKİ”. İstanbul University Journal of Sociology 3/16 (01 Şubat 2012): 11-26. https://izlik.org/JA86CH64CX.
JAMA
1.Coşkun İ. SOSYOLOJi, ANTROPOLOJi, ŞARKİYATÇILIK VE ÖTEKİ. İstanbul University Journal of Sociology. 2012;3:11–26.
MLA
Coşkun, İsmail. “SOSYOLOJi, ANTROPOLOJi, ŞARKİYATÇILIK VE ÖTEKİ”. İstanbul University Journal of Sociology, c. 3, sy 16, Şubat 2012, ss. 11-26, https://izlik.org/JA86CH64CX.
Vancouver
1.İsmail Coşkun. SOSYOLOJi, ANTROPOLOJi, ŞARKİYATÇILIK VE ÖTEKİ. İstanbul University Journal of Sociology [Internet]. 01 Şubat 2012;3(16):11-26. Erişim adresi: https://izlik.org/JA86CH64CX