The shift of interest in the time-space duality in favor of space is a phenomenon that can be seen within the relations extending between the modern and post-modern periods. As a result of this process, space and place have become central concepts in social and individual life, and thus various studies have focused on these concepts, with some studies addressing an understanding of how space transforms into place and what place really means. In this regard, representation as a functional concept is seen to occur in the foreground. Representation is related to how an individual creates, transfers, and reproduces meaning. In short, representation is the reproduction of reality. Places in daily and social life have meanings that are processed and reproduced by subject, and these representations experience a constant state of motion, especially with the help of language. In this respect, the spaces and places of daily and social life can be studied from the perspective of the concepts of language and representation. Ortabahçe is the courtyard in the middle of the Faculty of Languages and History-Geography. It was established in Ankara in 1935 and emerged in 1974 as an area where one can observe the social, political, and economic adventure of the country. Ortabahçe’s reflections can be observed as an actual place in social and individual life. This study examines Ortabahçe through the concept of representation and attempts to understand the process of transforming space into place. The study uses mixed methods and has revealed how the meanings, representations, and discourses of space have diversified.
Representation Space Discourse Ortabahce Faculty of Languages and History-Geography
Zaman-mekân ikiliğinde ilginin mekân yönüne kayması modern dönemden post-modern döneme uzanan süreçle ve ilişkiler ağıyla beraber ele alınabilecek bir olgudur. Bu geniş sürecin sonucunda mekân ve yer hem toplumsal hem de bireysel yaşamın merkezinde yer alan kavramlar haline gelmiş böylece çeşitli çalışmalar da bu kavramları konu almıştır. Bu çalışmaların bir kısmı da mekânın nasıl “yer”e dönüştüğünü ve “yer”in gerçekte ne olduğunu anlamaya yöneliktir. Bu noktada işlevsel bir kavram olarak temsilin öne çıktığını görürüz. Temsil, bireyin anlamı oluşturma, aktarma ve yeniden üretme sürecine ilişkindir ve kısaca gerçekliğin yeniden üretimidir. Gündelik veya toplumsal hayattaki yerler de bir özne tarafından işlenmiş/yeniden üretilmiş anlamlara sahiptirler ve bu temsiller özellikle dilin yardımı ile sürekli bir devinim hali yaşarlar. Bu bakımdan gündelik ya da toplumsal hayatın mekânları/yerleri dil ve temsil kavramlarının perspektifinden okunabilir. Ortabahçe, yani 1935’te Ankara’da kurulan Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nin ortasındaki avlu 1974 yılında ortaya çıkmıştır ve ülkenin sosyal, siyasal ve ekonomik serüveninin net olarak izlenebileceği bir alandır. Toplumsal/bireysel hayatta yansımalarını görebildiğimiz Ortabahçe, oldukça özgün bir yer konumdadır. Bu çalışma birçok bakımdan özel bir mekân olan Ortabahçe’yi temsil kavramıyla inceleyerek bir mekânın özne tarafından yere dönüştürülüş sürecini anlamaya çalışmaktadır. Karma yöntemin kullanıldığı çalışmada Ortabahçe özelinde mekâna dair anlamların, temsillerin ve söylemlerin nasıl çeşitlenebildiği ortaya konmuştur.
Temsil Mekân Söylem Ortabahçe Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Representation Space Discourse Ortabahce Faculty of Languages and History-Geography
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sosyoloji |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 42 Sayı: 2 |