ESNEKLİK KAVRAMI ve EMEK PİYASALARINDA ESNEKLİK

Sayı: 60 25 Ocak 2012
PDF İndir
TR

ESNEKLİK KAVRAMI ve EMEK PİYASALARINDA ESNEKLİK

Öz

Küreselleşme ve hızlı teknolojik değişme, dünya ekonomisinde geniş kapsamlı bir yeniden yapılanmayla birlikte köklü değişiklilere yol açmaktadır. Bu değişim, emek süreci, çalışma ilişkileri ve emek piyasalarını da derinden etkilemekte ve dönüştürmektedir. Savaş sonrası dönemi karakterize eden Fordist-Taylorist üretim modeli bu değişime ayak uyduramayıp çökerken, temel özelliği esnek olan post-fordist bir üretim modeli tüm dünyada yaygınlaşmaktadır. Bu değişim ve dalgalanma, işletmelerin ve emek sürecinin esnek olmasını gerektirmektedir. Son otuz yıla damgasını vurmasına rağmen, esnek çalışma ve emek piyasalarında esneklik konusunda ne ortak bir yaklaşım ne bir tanım mevcuttur. Bu kavramının farklı boyutlarının incelenmesinde benzer bir durum söz konusudur. Esnekliğin ve esnek çalışmasının boyutları ile ilgili olarak farklı yazarların farklı kavram ve tanımlar kullandıkları, aynı kavramı kullansalar bile tam olarak aynı şeyleri kast etmedikleri görülmektedir. Gerek işveren ve gerekse de işçiler için de bu kavram oldukça farklı şeyler ifade etmektedir. Kısmen bu farklılık kısmen ülkelerin tarihsel geçmişi, endüstriyel teamül ve gelenekleri, çalışma ilişkileri ve kısmen de yazarların ideolojik yaklaşımlarıyla ilişkilendirilse de bu alanda kavramsal bir kargaşa süregitmektedir. Bu çalışmada, esneklik kavramının ve emek piyasalarındaki türlerinin ne olduğu açıklanmaktadır.

 

Globalization and rapid technological change have resulted in a major restructuring process in the world economy along with extensive alterations. These changes have transformed considerably labour process, labour relations, labour markets. While the Fordist-Taylorist production methods characterizing the post-war epoch failed to adjust to the changes and collapsed, a new production paradigm whose basic feature is flexibility, expanding all over the world. This change and fluctuations require firms being more flexible. Although characterizing the last 30 years, there is no common definition or an approach about the flexible working and flexibility in labour markets. This is also a case for the analyses of the different aspects of the term. In relation to the aspects of flexibility and flexible working, it has been observed that different writer use different terms and concepts for the same thing, even they uses the same concept they do not mean the same thing. These terms mean quite different things for workers than employers. Although this differences can be partially be attributed to each country's past industrial practice and traditions and labour relations and also to the ideological approach of the writers the conceptual confusion sill continues. This study intends to explain the type of flexible working and flexibility in labour markets.

 

 

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Ackroyd, Stephen & Stephen Procter, (1998), "British Manufacturing Organisation and Workplace Relations: Some Attributes of the New Flexible Firm", British Journal of Industrial Relations, Vol.: 36, No: 2, pp.163-183.
  2. Arrowsmith, James, (2007), "Industrial Relations i n the Postal Sector - U K " , (Online): http://www.eurofound.europa.eu/eiro/studies/tn0704018s/ uk0704019q.htm, 12.11.2010.
  3. Arthur Andersen, (1995), New Directions in Finance: Strategic Outsourcing, Economist Intelligent Unit.
  4. Askenazy, Philippe, (2004), "Shorter Work Time, Hours Flexibility and Labor Intensification", Eastern Economic Journal, Vol.: 30, No: 4, pp. 603-614.
  5. Atkinson, John, (1987), "Flexibility or Fragmentation? The United Kingdom labour market i n the Eighties", Labour and Society, 12 (1), pp. 87-105.
  6. Autor, David H . , (2003), "Outsourcing at Will,Unjust Dismissal Doctrine and the Growth of Temporary Help Employment", Journal of Labor Economics, Vol.: 21, No: 1, pp. 1-42.
  7. Avery, Christine & Diane Zabel, (2001), The Flexible Workplace: A Sourcebook of Information and Research, Westport: Quorum Books. S3 S4
  8. Axelrod, Jonathan G., (1987), "Who's the Boss? Employer Leasing and the Joint Employer Relationship", The Labor Lawyer, Issue: 2, pp. 853-872.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yayımlanma Tarihi

25 Ocak 2012

Gönderilme Tarihi

25 Ocak 2012

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2011 Sayı: 60

Kaynak Göster

APA
Parlak, Z., & Özdemir, S. (2012). ESNEKLİK KAVRAMI ve EMEK PİYASALARINDA ESNEKLİK. Sosyal Siyaset Konferansları Dergisi, 60, 1-60. https://izlik.org/JA34BH36GU
AMA
1.Parlak Z, Özdemir S. ESNEKLİK KAVRAMI ve EMEK PİYASALARINDA ESNEKLİK. Sosyal Siyaset Konferansları Dergisi. 2012;(60):1-60. https://izlik.org/JA34BH36GU
Chicago
Parlak, Zeki, ve Süleyman Özdemir. 2012. “ESNEKLİK KAVRAMI ve EMEK PİYASALARINDA ESNEKLİK”. Sosyal Siyaset Konferansları Dergisi, sy 60: 1-60. https://izlik.org/JA34BH36GU.
EndNote
Parlak Z, Özdemir S (01 Ocak 2012) ESNEKLİK KAVRAMI ve EMEK PİYASALARINDA ESNEKLİK. Sosyal Siyaset Konferansları Dergisi 60 1–60.
IEEE
[1]Z. Parlak ve S. Özdemir, “ESNEKLİK KAVRAMI ve EMEK PİYASALARINDA ESNEKLİK”, Sosyal Siyaset Konferansları Dergisi, sy 60, ss. 1–60, Oca. 2012, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA34BH36GU
ISNAD
Parlak, Zeki - Özdemir, Süleyman. “ESNEKLİK KAVRAMI ve EMEK PİYASALARINDA ESNEKLİK”. Sosyal Siyaset Konferansları Dergisi. 60 (01 Ocak 2012): 1-60. https://izlik.org/JA34BH36GU.
JAMA
1.Parlak Z, Özdemir S. ESNEKLİK KAVRAMI ve EMEK PİYASALARINDA ESNEKLİK. Sosyal Siyaset Konferansları Dergisi. 2012;:1–60.
MLA
Parlak, Zeki, ve Süleyman Özdemir. “ESNEKLİK KAVRAMI ve EMEK PİYASALARINDA ESNEKLİK”. Sosyal Siyaset Konferansları Dergisi, sy 60, Ocak 2012, ss. 1-60, https://izlik.org/JA34BH36GU.
Vancouver
1.Zeki Parlak, Süleyman Özdemir. ESNEKLİK KAVRAMI ve EMEK PİYASALARINDA ESNEKLİK. Sosyal Siyaset Konferansları Dergisi [Internet]. 01 Ocak 2012;(60):1-60. Erişim adresi: https://izlik.org/JA34BH36GU