Araştırma Makalesi

Mercimek Piyasası ve Türkiye’nin Karşılaştırmalı Üstünlüğü

Cilt: 2 Sayı: 1 30 Haziran 2024
PDF İndir
EN TR

Mercimek Piyasası ve Türkiye’nin Karşılaştırmalı Üstünlüğü

Öz

Bu çalışmada 2000-2021 yılları arasında dünyada ve Türkiye’de mercimek piyasası ve karşılaştırılmalı üstünlüğü incelenip, Türkiye’nin rekabet durumu ortaya konmak istenmiştir. Bu amaçla karşılaştırmalı üstünlük hesaplanması için Balassa ve Vollrath indeksleri kullanılmıştır. Dünya mercimek piyasasında Kanada, Hindistan ve Avustralya önemli üretici ülkelerdir. Kanada ve Avustralya ürettiği mercimeğin çoğunu ihraç etmekte, Hindistan ise önemli bir üretici olmasına rağmen ithalatçı ülke konumundadır. Türkiye ise 1990’lı yıllarda dünya mercimek piyasasında neredeyse hâkim konumda iken 2000’li yıllarda bu rolünü kaybetmiştir. Türkiye, dünyada mercimek üretiminde 4. Sırada yer almasına karşın en çok ithalat yapan 2. ülke konumundadır. Türkiye’deki ve dünyadaki üretici fiyatları arasındaki makas Türkiye aleyhinde açılmaktadır. Bu durumun devam etmesi üreticileri mercimek üretiminden uzaklaştıracaktır. Üreticilerin ekonomik açıdan korunması için gerekli desteklerin verilmesi gerekmektedir. Türkiye’nin dünya mercimek piyasasındaki rekabet gücünü artırması için pazar taleplerini dikkate alması, markalaşması, reklam çalışmaları yapması ve yeni pazarlar araması gerekmektedir. Ballasa indeksine göre dünya mercimek piyasasında Avustralya, Mısır, Kanada, Kazakistan, Nepal, Sri Lanka, Suriye, Türkiye ve BAE karşılaştırmalı üstünlüğe sahiptir. Türkiye dünya mercimek piyasasında üstünlüğe sahip ülkelerle karşılaştırıldığında Avustralya, Mısır, Kazakistan, Sri Lanka ve BAE karşısında avantaja sahip olup Kanada, Nepal ve Suriye karşısında dezavantaja sahiptir. Vollrath LnRXA indeksine göre dünya mercimek piyasasında Avustralya, Kanada, Kazakistan, Nepal, Rusya, Sri Lanka, Suriye, Türkiye ve BAE üstünlüğe sahiptir. RTA indeksine göre Avustralya, Kanada, Çin, Kazakistan, Nepal, Portekiz, Rusya, Suriye, Uganda ve BAE üstünlüğe sahiptir. RC indeksine göre ise Avustralya, Kanada, Çin, Kazakistan, Nepal, Portekiz, Rusya, Suriye, Uganda, BAE ve ABD üstünlüğe sahiptir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Aslan, H., (2023). Türkiye’de Kırmızı Mercimek Üretiminin Ekonomik Açıdan Sürdürülebilirliğinin İncelenmesi, Harran Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Şanlıurfa.
  2. Bashimov, G., (2017). Türkiye’nin Tarım ve Gıda Ürünlerinde Karşılaştırmalı Üstünlüğü. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 4(3), 319-330.
  3. Berk, A.; Şanlı, H., Özcan, A: E. (2019). Forecasting of Lentil Production in Turkey and Importance of Cooperatives. Conference: XXIII.International Turkish Cooperative CongressAt: Kiev, Ukraine.
  4. Çakan, V. A., Turhan, Ş., (2022). Türkiye’nin Nohut Dış Ticaretinde Karşılaştırmalı Üstünlüğünün Analizi. KSÜ Tarım ve Doğa Dergisi, 26(2), 378-384.
  5. Erkan, B., Arpacı, B. B., Yaralı, F., Güvenç, İ., (2015). Türkiye’nin Sebze İhracatında Karşılaştırmalı Üstünlükleri. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, 18(4), 70-76.
  6. FAO, (2023a). Food and Agriculture Organization of the United Nations, https://www.fao.org/faostat/en/#data/QCL (Erişim tarihi: 2023).
  7. FAO, (2023b). Food and Agriculture Organization of the United Nations, https://www.fao.org/faostat/en/#data/PP (Erişim tarihi: 2023).
  8. FAO, (2023c). Food and Agriculture Organization of the United Nations, https://www.fao.org/faostat/en/#data/TCL (Erişim tarihi: 2023).

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Ziraat Mühendisliği (Diğer)

Bölüm

Araştırma Makalesi

Erken Görünüm Tarihi

26 Haziran 2024

Yayımlanma Tarihi

30 Haziran 2024

Gönderilme Tarihi

8 Mayıs 2024

Kabul Tarihi

19 Haziran 2024

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2024 Cilt: 2 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Akpınar, F., Başaranoğlu, A., Özbek, H., & Öztornacı, B. (2024). Mercimek Piyasası ve Türkiye’nin Karşılaştırmalı Üstünlüğü. Agro Science Journal of Igdir University, 2(1), 7-18. https://izlik.org/JA85NN39FW
AMA
1.Akpınar F, Başaranoğlu A, Özbek H, Öztornacı B. Mercimek Piyasası ve Türkiye’nin Karşılaştırmalı Üstünlüğü. Agro Science Journal of Igdir University. 2024;2(1):7-18. https://izlik.org/JA85NN39FW
Chicago
Akpınar, Furkan, Ayhan Başaranoğlu, Hüseyin Özbek, ve Burak Öztornacı. 2024. “Mercimek Piyasası ve Türkiye’nin Karşılaştırmalı Üstünlüğü”. Agro Science Journal of Igdir University 2 (1): 7-18. https://izlik.org/JA85NN39FW.
EndNote
Akpınar F, Başaranoğlu A, Özbek H, Öztornacı B (01 Haziran 2024) Mercimek Piyasası ve Türkiye’nin Karşılaştırmalı Üstünlüğü. Agro Science Journal of Igdir University 2 1 7–18.
IEEE
[1]F. Akpınar, A. Başaranoğlu, H. Özbek, ve B. Öztornacı, “Mercimek Piyasası ve Türkiye’nin Karşılaştırmalı Üstünlüğü”, Agro Science Journal of Igdir University, c. 2, sy 1, ss. 7–18, Haz. 2024, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA85NN39FW
ISNAD
Akpınar, Furkan - Başaranoğlu, Ayhan - Özbek, Hüseyin - Öztornacı, Burak. “Mercimek Piyasası ve Türkiye’nin Karşılaştırmalı Üstünlüğü”. Agro Science Journal of Igdir University 2/1 (01 Haziran 2024): 7-18. https://izlik.org/JA85NN39FW.
JAMA
1.Akpınar F, Başaranoğlu A, Özbek H, Öztornacı B. Mercimek Piyasası ve Türkiye’nin Karşılaştırmalı Üstünlüğü. Agro Science Journal of Igdir University. 2024;2:7–18.
MLA
Akpınar, Furkan, vd. “Mercimek Piyasası ve Türkiye’nin Karşılaştırmalı Üstünlüğü”. Agro Science Journal of Igdir University, c. 2, sy 1, Haziran 2024, ss. 7-18, https://izlik.org/JA85NN39FW.
Vancouver
1.Furkan Akpınar, Ayhan Başaranoğlu, Hüseyin Özbek, Burak Öztornacı. Mercimek Piyasası ve Türkiye’nin Karşılaştırmalı Üstünlüğü. Agro Science Journal of Igdir University [Internet]. 01 Haziran 2024;2(1):7-18. Erişim adresi: https://izlik.org/JA85NN39FW