Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Iğdır Ekolojik Koşullarında Yetişen Yerel Üzüm Çeşitlerinin Polifenol Oksidaz Enzim Aktivitesinin Belirlenmesi

Yıl 2023, Cilt: 1 Sayı: 2, 78 - 89, 31.12.2023

Öz

Bu çalışmada polifenol oksidaz enzim (POE) aktivitesinin belirlenmesi için materyal olarak Kırmızı kişmişi, Beyaz kişmişi, Haçabaş, Kuzu kuyruğu, El hakkı, Beyaz üzüm (Miskalı), Kara erik, İnek emceği olmak üzere 8 üzüm çeşidi kullanılmıştır. Çeşitler Iğdır ili merkez köylerinden Kadıkışlak köyünden temin edilmiştir. Her çeşitten, 2018 ve 2019 yıllarının Ağustos ve Eylül aylarında meyve örnekleri alınmıştır. Toplanan üzümler -18 °C’de dondurulmuştur. Ham enzim özütü çözeltisi (% 1 Polietilen glikol (PEG) içeren pH 6,0 dipotasyum fosfat tamponu) hazırlanmıştır. Dondurulmuş üzümler hassas terazi yardımıyla 10’ar gram tartılarak havanlara alınarak iyice dövülmüştür. Daha sonra her bir üzüm çeşidine 20 mM ham enzim özütü hazırlama çözeltisinden eklenerek iyice karıştırılmıştır. Elde ettiğimiz karışımlar 4 °C’de, 10.000 rpm’de 30 dakika santrifüj edilip, elde edilen süpernatantlar enzim çözeltisi olarak kullanılmıştır. Her bir üzüm çeşidi için enzim aktivitesi spektrofotometre ile tayin edilmiştir.

Kaynakça

  • Anonim, 2015. Tarimorman.gov.tr. Iğdır. www.tarimorman.gov.tr
  • Boz Y, Özer C, Yaşasın AS, Akman B, Yılmaz F, Kıral C, Bakır M, Söylemezoğlu G, Çelik H, Kazan K, Ergül A, 2007. Asma gen kaynaklarının high-throughput moleküler yöntemlerle tanımlanması. V. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi Bildirileri, Cilt 2: 349-351,4-7 Eylül, Erzurum.
  • Ergül A, Kazan K, Aras S, Çevik V, Çelik H, Söylemezoğlu G, 2006. Analysis of genetic variation within the two economically important Anatolian grapevine(Vitis vinifera L.) varietal groups, Genome, 1-9.
  • Eyduran SP, Ağaoğlu YS, Eyduran E, Özdemir T, 2007. Comparison of some raspberry cultivars herbal features by repeated random complete design statistic tecnique. Pakistan Journal of Biological Sciences. (10):8. 1270-1275.
  • Göktaş A, Demirtaş İ, Atasay A, 2006. Bazı Böğürtlen ve Frenküzümü Çeşitlerinin Eğirdir (Isparta) Yöresine Adaptasyonu. II. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu, s. 151-156, Tokat.
  • Kaplan N, Akbulut M, 2006. Samsun Çarşamba Ovası Koşularına Uygun Frenküzümü Çeşitlerinin Belirlenmesi. II. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu, s.145-150, Tokat.
  • Kaya ED, Türkhan A, Eyduran SP, Akın M, 2018. Iğdır İlinin Yerel Üzümü Kırmızı kişmişi ( Vitis vinifera L.) Çeşidinden Polifenol Oksidaz Kısmi Saflaştırılması ve Karakterizasyonu. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi. Cilt 8, Sayı 4, 153 – 161.
  • Labuza TP, Lillemo JH, Taoukis PS, (1992). Inhibition of polyphenol oxidase by proteolytic enzymes. Fruit Processing, 2:9-13.
  • Önez Z, 2006. Üzümden (Vitis vinifera L.) İzole Edilen Polifenol Oksidaz Enziminin Özelliklerinin Belirlenmesi. Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi.
  • Ötleş S, Çağındı Ö, 2005. İşleme ve depolamanın meyve sebze antioksidanlarına etkisi. Dünya Gıda Dergisi. (3):3, 29 – 30.
  • Tsao R, Yang R, 2003. Optimization of a new mobile phase to know the complexand real polyphenolic composition: towards a totalphenolic index using high-performanceliquid chromatography. Journal of Chromatography A, 1018: 29–40.

Determination of Polyphenol Oxidase Enzyme Activity of Local Grape Cultivars Grown in Iğdır Ecological Conditions

Yıl 2023, Cilt: 1 Sayı: 2, 78 - 89, 31.12.2023

Öz

Polyphenol oxidase enzyme activity of eight grape cultivars including Kırmızı kişmişi, Beyaz kişmişi, Haçabaş, Kuzu kuyruğu, El hakkı, Beyaz üzüm (Miskalı), Kara erik, İnek emceği was determined. The grape accessions were grown in Kadıkışlak village of Iğdır province. Three samples per cultivar were collected in August and Septemper during 2018 and 2019 years. The berries were kept at -18 °C. Raw enzyme solution including % 1 polyethylene glicol (PEG) at pH 6,0 dipotassium phosphate tampon was prepared. 10 gr of frozen berries per sample was grinded and mixed with 20 mM raw enzyme solution after which centrifuged at 4 °C, 10.000 rpm for 30 minutes. The supernatants were used as enzyme solution and enzymatic activity was detected for each grape cultivar.

Kaynakça

  • Anonim, 2015. Tarimorman.gov.tr. Iğdır. www.tarimorman.gov.tr
  • Boz Y, Özer C, Yaşasın AS, Akman B, Yılmaz F, Kıral C, Bakır M, Söylemezoğlu G, Çelik H, Kazan K, Ergül A, 2007. Asma gen kaynaklarının high-throughput moleküler yöntemlerle tanımlanması. V. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi Bildirileri, Cilt 2: 349-351,4-7 Eylül, Erzurum.
  • Ergül A, Kazan K, Aras S, Çevik V, Çelik H, Söylemezoğlu G, 2006. Analysis of genetic variation within the two economically important Anatolian grapevine(Vitis vinifera L.) varietal groups, Genome, 1-9.
  • Eyduran SP, Ağaoğlu YS, Eyduran E, Özdemir T, 2007. Comparison of some raspberry cultivars herbal features by repeated random complete design statistic tecnique. Pakistan Journal of Biological Sciences. (10):8. 1270-1275.
  • Göktaş A, Demirtaş İ, Atasay A, 2006. Bazı Böğürtlen ve Frenküzümü Çeşitlerinin Eğirdir (Isparta) Yöresine Adaptasyonu. II. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu, s. 151-156, Tokat.
  • Kaplan N, Akbulut M, 2006. Samsun Çarşamba Ovası Koşularına Uygun Frenküzümü Çeşitlerinin Belirlenmesi. II. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu, s.145-150, Tokat.
  • Kaya ED, Türkhan A, Eyduran SP, Akın M, 2018. Iğdır İlinin Yerel Üzümü Kırmızı kişmişi ( Vitis vinifera L.) Çeşidinden Polifenol Oksidaz Kısmi Saflaştırılması ve Karakterizasyonu. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi. Cilt 8, Sayı 4, 153 – 161.
  • Labuza TP, Lillemo JH, Taoukis PS, (1992). Inhibition of polyphenol oxidase by proteolytic enzymes. Fruit Processing, 2:9-13.
  • Önez Z, 2006. Üzümden (Vitis vinifera L.) İzole Edilen Polifenol Oksidaz Enziminin Özelliklerinin Belirlenmesi. Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi.
  • Ötleş S, Çağındı Ö, 2005. İşleme ve depolamanın meyve sebze antioksidanlarına etkisi. Dünya Gıda Dergisi. (3):3, 29 – 30.
  • Tsao R, Yang R, 2003. Optimization of a new mobile phase to know the complexand real polyphenolic composition: towards a totalphenolic index using high-performanceliquid chromatography. Journal of Chromatography A, 1018: 29–40.
Toplam 11 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Meyve Yetiştirme ve Islahı, Şarapçılık ve Bağcılık
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Sadiye Peral Eyduran 0000-0003-0884-0234

Gül Keser 0000-0002-0408-1755

Melekşen Akın 0000-0002-9513-8365

Sezai Ercisli 0000-0001-5006-5687

Erken Görünüm Tarihi 30 Aralık 2023
Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 1 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Eyduran, S. P., Keser, G., Akın, M., Ercisli, S. (2023). Iğdır Ekolojik Koşullarında Yetişen Yerel Üzüm Çeşitlerinin Polifenol Oksidaz Enzim Aktivitesinin Belirlenmesi. Agro Science Journal of Igdir University, 1(2), 78-89.