Bu çalışmada polifenol oksidaz enzim (POE) aktivitesinin belirlenmesi için materyal olarak Kırmızı kişmişi, Beyaz kişmişi, Haçabaş, Kuzu kuyruğu, El hakkı, Beyaz üzüm (Miskalı), Kara erik, İnek emceği olmak üzere 8 üzüm çeşidi kullanılmıştır. Çeşitler Iğdır ili merkez köylerinden Kadıkışlak köyünden temin edilmiştir. Her çeşitten, 2018 ve 2019 yıllarının Ağustos ve Eylül aylarında meyve örnekleri alınmıştır. Toplanan üzümler -18 °C’de dondurulmuştur. Ham enzim özütü çözeltisi (% 1 Polietilen glikol (PEG) içeren pH 6,0 dipotasyum fosfat tamponu) hazırlanmıştır. Dondurulmuş üzümler hassas terazi yardımıyla 10’ar gram tartılarak havanlara alınarak iyice dövülmüştür. Daha sonra her bir üzüm çeşidine 20 mM ham enzim özütü hazırlama çözeltisinden eklenerek iyice karıştırılmıştır. Elde ettiğimiz karışımlar 4 °C’de, 10.000 rpm’de 30 dakika santrifüj edilip, elde edilen süpernatantlar enzim çözeltisi olarak kullanılmıştır. Her bir üzüm çeşidi için enzim aktivitesi spektrofotometre ile tayin edilmiştir.
Polyphenol oxidase enzyme activity of eight grape cultivars including Kırmızı kişmişi, Beyaz kişmişi, Haçabaş, Kuzu kuyruğu, El hakkı, Beyaz üzüm (Miskalı), Kara erik, İnek emceği was determined. The grape accessions were grown in Kadıkışlak village of Iğdır province. Three samples per cultivar were collected in August and Septemper during 2018 and 2019 years. The berries were kept at -18 °C. Raw enzyme solution including % 1 polyethylene glicol (PEG) at pH 6,0 dipotassium phosphate tampon was prepared. 10 gr of frozen berries per sample was grinded and mixed with 20 mM raw enzyme solution after which centrifuged at 4 °C, 10.000 rpm for 30 minutes. The supernatants were used as enzyme solution and enzymatic activity was detected for each grape cultivar.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Meyve Yetiştirme ve Islahı, Şarapçılık ve Bağcılık |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 30 Aralık 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 1 Sayı: 2 |