Araştırma Makalesi

HASAN ALİ TOPTAŞ’IN GÖKYÜZÜ GRİ İSİMLİ HİKÂYESİNDE KADININ BENLİK ARAYIŞI

Cilt: 56 Sayı: 56 29 Haziran 2017
PDF İndir
TR EN

HASAN ALİ TOPTAŞ’IN GÖKYÜZÜ GRİ İSİMLİ HİKÂYESİNDE KADININ BENLİK ARAYIŞI

Öz

Danimarkalı filozof Soren Kierkegaard (1813-1855), “varoluş”a dair felsefî yaklaşımlarıyla varoluşçuluğun gelişimine yön veren en önemli isimlerden biridir. Varoluşçuluk dinî ya da başka tercihlerle farklı bakış açılarıyla gelişse de Kierkegaard “varoluş, benlik, kaygı…” gibi varoluşun temel kavramlarının esas belirleyicisi olmuştur. Kierkegaard’a göre yaşadığı dünyada mutlu olmak isteyen her insanın benlik gelişimini tamamlaması gerekir. Çünkü benliği ya da varoluşu tanımlamak yaşamı anlamlandırmak demektir. Bu, pek çok varoluşçu filozofun ortak düşüncesidir.   

İnsan, yaşamını anlamlandırabilecek pek çok güce sahiptir. Kierkegaard bu güçlere gizil güçler adını verir. Yetenek, özgürlük vb. bu güçlerden bazılarıdır. Kişi bu güçleri, etik, estetik, dinî alanlardan birini tercih edip kullandığında kendi bilinciyle şekillenmiş bir varoluşa ulaşabilir. Ancak bu her insan için kolay değildir. Örneğin modernizm insanın yaşadığı topluma yabancılaşmasına neden olmuş ve onun benliğini tanımlamasını engellemiştir. Bu yüzden insanın benlik arayışı özellikle 19.yüzyıldan itibaren düşünürlerin üzerinde durduğu önemli bir konudur. 

Hasan Ali Toptaş’ın Gökyüzü Gri isimli hikâyesindeki kadın kahramanın da mücadelesi kendi ben’i iledir. Yaşadığı toplumun kuralları ile kendi arzuları arasında çatışmalar yaşayan Nurdan etik alanın tüm kuşatmasına rağmen arzularının peşinden gider. Ancak eril toplum yapısı onun en büyük engelidir. Bu çalışmada kadın kahramanın benlik arayışı Kierkegaad’ın benlik ve varoluş tanımlamaları esas alınarak değerlendirilecektir.      

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. BAŞ, Selma, “Leylâ Erbil’in Öykülerinde Kadın Kimliği ve Başkaldırı”, İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Dergisi, Yıl: 2008, S.38, s.1-32.
  2. BUHR, Manfred, KOSING, Alfred, Bilimsel Felsefe Sözlüğü, (Çev. Veysi Bildik), Toplumsal Dönüşüm Yay., İstanbul 1999.
  3. DURAKBAŞA, Ayşe, Halide Edip Türk Modernleşmesi ve Feminizm, İletişim Yay., İstanbul 2012.
  4. GÜMÜŞ, Semih, “Yazarın Sözü, yazının sözü”, http://hasanalitoptas.com/tr/. (Erişim Tarihi: 26.10.2014)
  5. Hasan Ali TOPTAŞ İle Söyleşi, http://hasanalitoptas.com/tr/ (Erişim Tarihi: 05.08.2014)
  6. KIERKEGAARD, Soren, Eitjer/Or, A Fragment of Life, Penguin Books, England 2004.
  7. KIERKEGAARD, Soren, Ölümcül Hastalık Umutsuzluk, (Çev. M. Mukadder Yakupoğlu), Doğu Batı Yay., Ankara 2004.
  8. MAY, Rollo, Kendini Arayan Adam, (Çev. Kerem Işık), Okuyan us Yay., İstanbul 2013.

Ayrıntılar

Birincil Dil

İngilizce

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

29 Haziran 2017

Gönderilme Tarihi

29 Haziran 2017

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2017 Cilt: 56 Sayı: 56

Kaynak Göster

APA
Saltık, E. (2017). WOMAN’S SEARCH FOR IDENTITY IN HASAN ALİ TOPTAŞ’S STORY CALLED GÖKYÜZÜ GRİ. Journal of Turkish Language and Literature, 56(56), 41-58. https://izlik.org/JA82KY79DA
AMA
1.Saltık E. WOMAN’S SEARCH FOR IDENTITY IN HASAN ALİ TOPTAŞ’S STORY CALLED GÖKYÜZÜ GRİ. Journal of Turkish Language and Literature. 2017;56(56):41-58. https://izlik.org/JA82KY79DA
Chicago
Saltık, Eylem. 2017. “WOMAN’S SEARCH FOR IDENTITY IN HASAN ALİ TOPTAŞ’S STORY CALLED GÖKYÜZÜ GRİ”. Journal of Turkish Language and Literature 56 (56): 41-58. https://izlik.org/JA82KY79DA.
EndNote
Saltık E (01 Haziran 2017) WOMAN’S SEARCH FOR IDENTITY IN HASAN ALİ TOPTAŞ’S STORY CALLED GÖKYÜZÜ GRİ. Journal of Turkish Language and Literature 56 56 41–58.
IEEE
[1]E. Saltık, “WOMAN’S SEARCH FOR IDENTITY IN HASAN ALİ TOPTAŞ’S STORY CALLED GÖKYÜZÜ GRİ”, Journal of Turkish Language and Literature, c. 56, sy 56, ss. 41–58, Haz. 2017, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA82KY79DA
ISNAD
Saltık, Eylem. “WOMAN’S SEARCH FOR IDENTITY IN HASAN ALİ TOPTAŞ’S STORY CALLED GÖKYÜZÜ GRİ”. Journal of Turkish Language and Literature 56/56 (01 Haziran 2017): 41-58. https://izlik.org/JA82KY79DA.
JAMA
1.Saltık E. WOMAN’S SEARCH FOR IDENTITY IN HASAN ALİ TOPTAŞ’S STORY CALLED GÖKYÜZÜ GRİ. Journal of Turkish Language and Literature. 2017;56:41–58.
MLA
Saltık, Eylem. “WOMAN’S SEARCH FOR IDENTITY IN HASAN ALİ TOPTAŞ’S STORY CALLED GÖKYÜZÜ GRİ”. Journal of Turkish Language and Literature, c. 56, sy 56, Haziran 2017, ss. 41-58, https://izlik.org/JA82KY79DA.
Vancouver
1.Eylem Saltık. WOMAN’S SEARCH FOR IDENTITY IN HASAN ALİ TOPTAŞ’S STORY CALLED GÖKYÜZÜ GRİ. Journal of Turkish Language and Literature [Internet]. 01 Haziran 2017;56(56):41-58. Erişim adresi: https://izlik.org/JA82KY79DA