ÖZET
Bu araştırma, Alman Siyah Başlı Etçi Koyunu (ASB) genotipi taşıyan koçlar [ASB x Kivircik (F2) ve ASB x Merinos (F2)] ile Kıvırcık koyunlar arasında yapılan melezlemeler sonucu elde edilen melez kesim kuzularının büyüme, yaşama gücü, besi performansı, kesim ve karkas özelliklerinin belirlenmesi; kontrol grubunda bulunan saf Kıvırcık kuzulama üstünlüklerinin olup-olmadığının irdelenmesi ve F2 düzeyindeki koçların damızlık olarak değerlendirilebilirliğinin araştırılması amacıyla planlanmıştır. Araştırmanın bu bölümünde kuzuların besi, kesim ve karkas özellikleri ele alınmıştır.
(ASB x Kıvırcık) x Kıvırcık, (ASB x Merinos) x Kıvırcık ve Kıvırcık kuzuların besi sonu canlı ağırlıkları sırasıyla 33.17 kg, 32.37 kg ve 28.98 kg: beside toplam canlı ağırlık artışları 12.58 kg, 12.19 kg ve 10.82 kg; günlük canlı ağırlık artışları 224.68 g, 217.71 g ve 193.25 g: 1 kg canlı ağırlık artışı için tüketilen kesif yem miktarlan ise 4.63 kg, 4.76 kg ve 5.33 kg olarak belirlenmiştir. Aynı sıra ile soğuk karkas ağırlıkları 17.43 kg, 15.50 kg ve 13.98 kg: soğuk karkas randımanları %48.10, %45.14 ve %45.47; MLD kesit alanı 1335.75 mm2. 1332.36 mm2 ve 1060.50 mm2 olarak bulunmuştur.
Bu araştırmada, ASB genotipi taşıyan melez kuzuların besi performansı, kesim ve karkas özellikleri yönünden saf Kıvırcık kuzulama oranla daha yüksek düzeylere ulaştıkları ve baba hattı olarak ASB melezi F2 koçların kullanılmasının Marmara Bölgesi'nde erken yaşta kuzu kesiminin yarattığı kayıpların azaltılmasına katkı sağlayabileceği sonucuna varılmıştır.
Anahtar Kelimeler: Koyun, Melezleme, Besi, Karkas kalitesi
ABSTRACT
THE POSSİBİLİTİES OF USİNG GERMAN BLACKHEADED MUTTON GENOTYPES TO GET HİGH QUALİTY LAMBS FROM KİVİRCİK EWES
II. FATTENİNG, SLAUGHTER AND CARCASS CHARACTERİSTİCS OF LAMBS
This study was planned to compare the growth, survival, fattening, slaughter and carcass characteristics of crossbred lambs, which were produced by the mating of Kivircik ewes with German Black- Headed Mutton (ASB) x Kivircik (F2) rams and ASB x Merino (F2) rams, with each other and also with purebred Kivircik lambs, and to investigate the possibilities of using the F2 rams as a sire line in the commercial crossbreeding with Kivircik ewes. In this part of the study fattening, slaughter and carcass characteristics of lambs were investigated.
Final fattening weights of (ASB x Kivircik) x Kivircik, (ASB x Merino) x Kivircik and Kivircik lambs were 33.17 kg. 32.37 kg and 28.98 kg. respectively. Live weight gains were 12.58 kg. 12.19 kg and 10.82 kg; daily live weight gains were 224.68 g. 217.71 g and 193.25 g; concentrated feed consumed per kg live weight gain were 4.63 kg, 4.76 kg and 5.33 kg, respectively. The chilled carcass weights were 17.43 kg, 15.50 kg and 13.98 kg; dressing percentages were 48.10%, 45.14% and 45.47%; eye muscle areas were 1335.75 mm2, 1332.36 mm2 and 1060.50 mm2, respectively.
The results of this study showed that the fattening, slaughter and carcass characteristics of crossbred lambs, which carry ASB genotype, were higher than those of purebred Kivircik Iambs, and the economic loses resulted from the early and light slaughter of lambs in Marmara Region could be reduced by using F> rams as a sire line.
Key Words: Sheep, Crossbreeding, Fattening, Carcass quality
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Mart 2013 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2005 Cilt: 31 Sayı: 2 |