Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

Gastrit ve Helicobacter pylori’de Sağlıklı Beslenmenin Tedavide Yeri ve Önemi

Yıl 2019, Cilt: 1 Sayı: 3, 1 - 8, 27.12.2019

Öz

Gastrit;
mide duvarının mukozadan serozaya kadar olan iltihabi reaksiyonu olarak
bilinmektedir. İnflamatuvar lezyonlar akut eroziv gastrit veya kronik atrofik
gastrit olabilir. Akut gastritin kesin insidansı bilinmemektedir ve çoğu zaman
semptomlar histolojik olarak doğrulamaksızın tedavi edilir. Kronik gastrit
prevalansı, geçtiğimiz yıllarda gelişmiş popülasyonlarda belirgin bir şekilde
azalmıştır ancak kronik gastrit, peptik ülser veya mide kanseri gibi şiddetli
öldürücü sonuçları ile hala en yaygın ciddi pandemik enfeksiyonlardan biridir.
Helicobacter Pylori (H. Pylori) ise; spiral şekilli, mikroaerofilik ve gram
negatif bir bakteridir. Dünya Sağlık Örgütü tarafından Tip 1 kanserojen olarak
ilan edilmiştir. Günümüzde gastrit, mide kanseri ve mide lenfoması gibi
hastalıklar ile H. Pylori ilişkisinin varlığının gösterilmiş olması sonucu bu
enfeksiyon büyük önem kazanmıştır. Günlük beslenme H. Pylori'ye karşı güçlü
antibakteriyel aktiviteye sahip birçok besin öğesi sağlar. Diyet tedavileri, H.
Pylori kolonizasyonunda bir azalmaya yol açar ve gastrit prevalansında bir
azalmaya neden olarak gastrik adenokarsinom gelişmesi riskini azaltır. 

Kaynakça

  • 1. Baysal, A. (1999). Beslenme. Hatiboğlu Basım ve Yayım.
  • 2. YÜKSEL, A. Gastrit ve Diyet.
  • 3. van der Post, C. R., & Carneiro, F. (2017). Acute Gastritis. Pathology of the Gastrointestinal Tract, 12-17.
  • 4. Sipponen, P., & Maaroos, H. I. (2015). Chronic gastritis. Scandinavian journal of gastroenterology, 50(6), 657-667.
  • 5. Akbulut, A. G. G., Çiftçi, A. G. H., & Yıldız, E. SİNDİRİM SİSTEMİ HASTALIKLARI VE BESLENME TEDAVİSİ.
  • 6. Kim, M. K., Ko, B. J., Kim, E., Han, B. D., & Cho, K. H. (2015). Fast eating speed increases the risk of endoscopic erosive gastritis in Korean adults. Korean journal of family medicine, 36(6), 300-304.
  • 7. Minalyan, A., Benhammou, J. N., Artashesyan, A., Lewis, M. S., & Pisegna, J. R. (2017). Autoimmune atrophic gastritis: current perspectives. Clinical and experimental gastroenterology, 10, 19.
  • 8. Kao, C. Y., Sheu, B. S., & Wu, J. J. (2016). Helicobacter pylori infection: An overview of bacterial virulence factors and pathogenesis. Biomedical journal, 39(1), 14-23.
  • 9. Lahner, E., Gentile, G., Purchiaroni, F., Mora, B., Simmaco, M., & Annibale, B. (2015). Single nucleotide polymorphisms related to vitamin B12 serum levels in autoimmune gastritis patients with or without pernicious anaemia. Digestive and Liver Disease, 47(4), 285-290.
  • 10. Cavalcoli, F., Zilli, A., Conte, D., & Massironi, S. (2017). Micronutrient deficiencies in patients with chronic atrophic autoimmune gastritis: A review. World journal of gastroenterology, 23(4), 563.
  • 11. Mahan, L. K., & Raymond, J. L. (2016). Krause's food & the nutrition care process-e-book. Elsevier Health Sciences.
  • 12. Kalkan, Ç., Karakaya, F., Tüzün, A., Gençtürk, Z. B., & Soykan, I. (2016). Factors related to low serum vitamin B 12 levels in elderly patients with non‐atrophic gastritis in contrast to patients with normal vitamin B 12 levels. Geriatrics & gerontology international, 16(6), 686-692.
  • 13. Choi, M. K., Kang, M. H., & Kim, M. H. (2015). Dietary intake assessment and biochemical characteristics of blood and urine in patients with chronic gastritis. Clinical nutrition research, 4(2), 90-96.
  • 14. Saka, M., Köseler, E., & Metin, S. Gastrointestinal sistem hastalıkları ve beslenme tedavisi. Hastalıklarda Beslenme Tedavisi.(Tüfekçi Alphan EM, ed), 1, 593-638.
  • 15. Ma, E., Sasazuki, S., Sasaki, S., Tsubono, Y., Okubo, S., & Tsugane, S. (2013). Vitamin C supplementation in relation to inflammation in individuals with atrophic gastritis: a randomised controlled trial in Japan. British Journal of Nutrition, 109(6), 1089-1095.
  • 16. Arslan, N. (2015). B12 vitamini eksikliği olan çocuklarda Helicobacter pylori sıklığının araştırılması. Journal of Contemporary Medicine, 5(4), 221-225.
  • 17. Polat, M., & Köksoy, S. (2015). Gastrointestinal Sistemde Tip 1 Kanserojen Bir Bakteri; Helicobacter pylori. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 3(2), 84-96.
  • 18. Kamada, T., Haruma, K., Ito, M., Inoue, K., Manabe, N., Matsumoto, H., ... & Akiyama, T. (2015). Time trends in Helicobacter pylori infection and atrophic gastritis over 40 years in Japan. Helicobacter, 20(3), 192-198.
  • 19. Zamani, M., Vahedi, A., Maghdouri, Z., & Shokri-Shirvani, J. (2017). Role of food in environmental transmission of Helicobacter pylori. Caspian journal of internal medicine, 8(3), 146.
  • 20. He, C., Yang, Z., Cheng, D., Xie, C., Zhu, Y., Ge, Z., ... & Lu, N. (2016). Helicobacter pylori infection aggravates diet-induced insulin resistance in association with gut microbiota of mice. EBioMedicine, 12, 247-254.
  • 21. He, C., Yang, Z., & Lu, N. (2016). Imbalance of Gastrointestinal Microbiota in the Pathogenesis of helicobacter pylori‐associated Diseases. Helicobacter, 21(5), 337-348.
  • 22. Pina-Pérez, M. C., González, A., Moreno, Y., & Ferrús, M. A. (2018). Helicobacter pylori growth pattern in reference media and extracts from selected minimally processed vegetables. Food Control, 86, 389-396.
  • 23. Atapoor, S., Dehkordi, F. S., & Rahimi, E. (2014). Detection of Helicobacter pylori in various types of vegetables and salads. Jundishapur journal of microbiology, 7(5).
  • 24. Sitas, F. (2016). Twenty five years since the first prospective study by Forman et al.(1991) on Helicobacter pylori and stomach cancer risk. Cancer epidemiology, 41, 159-164.
  • 25. Turkdogan MK, Akman N, Tuncer İ, Uygan I, Kosem M et al. (2005). Epidemiological and clinical aspects of endemic upper gastrointestinal (Esophageal and Gastric j cancers in Van region of Eastern Turkey). Hepato-Gastroenterology, 52, 496-500.
  • 26. Yildirim, O., Yildirim, T., Seckin, Y., Osanmaz, P., Bilgic, Y., & Mete, R. (2017). The influence of vitamin D deficiency on eradication rates of Helicobacter pylori. Advances in clinical and experimental medicine: official organ Wroclaw Medical University, 26(9), 1377-1381.
  • 27. Haley, K. P., & Gaddy, J. A. (2016). Nutrition and Helicobacter pylori: host diet and nutritional immunity influence bacterial virulence and disease outcome. Gastroenterology Research and Practice, 2016.
  • 28. Raei, N., Behrouz, B., Zahri, S., & Latifi-Navid, S. (2016). Helicobacter pylori infection and dietary factors act synergistically to promote gastric cancer. Asian Pac J Cancer Prev, 17(3), 917-921.
  • 29. Song, J. H., Kim, Y. S., Heo, N. J., Lim, J. H., Yang, S. Y., Chung, G. E., & Kim, J. S. (2017). High salt intake is associated with atrophic gastritis with intestinal metaplasia. Cancer Epidemiology and Prevention Biomarkers, cebp-1024.
  • 30. Fahey, J. W., Stephenson, K. K., & Wallace, A. J. (2015). Dietary amelioration of Helicobacter infection. Nutrition Research, 35(6), 461-473.
  • 31. Yanaka, A., Fahey, J. W., Fukumoto, A., Nakayama, M., Inoue, S., Zhang, S., ... & Yamamoto, M. (2009). Dietary sulforaphane-rich broccoli sprouts reduce colonization and attenuate gastritis in Helicobacter pylori–infected mice and humans. Cancer Prevention Research, 2(4), 353-360.
  • 32. Demirci, H., Uygun İlikhan, S., Öztürk, K., Üstündağ, Y., Kurt, Ö., Bilici, M., ... & Uygun, A. (2015). Influence of vitamin C and E supplementation on the eradication rates of triple and quadruple eradication regimens for Helicobacter pylori infection. Turk J Gastroenterol, 26(6), 456.
  • 33. Ikezaki, H., Furusyo, N., Jacques, P. F., Shimizu, M., Murata, M., Schaefer, E. J., ... & Hayashi, J. (2017). Higher dietary cholesterol and ω-3 fatty acid intakes are associated with a lower success rate of Helicobacter pylori eradication therapy in Japan. The American journal of clinical nutrition, 106(2), 581-588.
  • 34. Hashem-Dabaghian, F., Agah, S., Taghavi-Shirazi, M., & Ghobadi, A. (2016). Combination of Nigella sativa and Honey in Eradication of Gastric Helicobacter pylori Infection. Iranian Red Crescent Medical Journal, 18(11).
  • 35. Jiang, J., Cao, D., Jia, Z., You, L., Tsukamoto, T., Hou, Z., ... & Cao, X. (2016). The green tea polyphenol epigallocatechin-3-gallate effectively inhibits Helicobacter pylori-induced gastritis in Mongolian gerbils. INTERNATIONAL JOURNAL OF CLINICAL AND EXPERIMENTAL MEDICINE, 9(2), 2479-2485.
  • 36. Bae, M., Jang, S., Lim, J. W., Kang, J., Bak, E. J., Cha, J. H., & Kim, H. (2014). Protective effect of Korean Red Ginseng extract against Helicobacter pylori-induced gastric inflammation in Mongolian gerbils. Journal of ginseng research, 38(1), 8-15.
Toplam 36 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Rabia Yaşa

Mehmed Kürşad Türkdoğan

Yayımlanma Tarihi 27 Aralık 2019
Gönderilme Tarihi 30 Kasım 2018
Kabul Tarihi 2 Ekim 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 1 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Yaşa, R., & Türkdoğan, M. K. (2019). Gastrit ve Helicobacter pylori’de Sağlıklı Beslenmenin Tedavide Yeri ve Önemi. İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 1(3), 1-8.

20503

Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.