Gastrit;
mide duvarının mukozadan serozaya kadar olan iltihabi reaksiyonu olarak
bilinmektedir. İnflamatuvar lezyonlar akut eroziv gastrit veya kronik atrofik
gastrit olabilir. Akut gastritin kesin insidansı bilinmemektedir ve çoğu zaman
semptomlar histolojik olarak doğrulamaksızın tedavi edilir. Kronik gastrit
prevalansı, geçtiğimiz yıllarda gelişmiş popülasyonlarda belirgin bir şekilde
azalmıştır ancak kronik gastrit, peptik ülser veya mide kanseri gibi şiddetli
öldürücü sonuçları ile hala en yaygın ciddi pandemik enfeksiyonlardan biridir.
Helicobacter Pylori (H. Pylori) ise; spiral şekilli, mikroaerofilik ve gram
negatif bir bakteridir. Dünya Sağlık Örgütü tarafından Tip 1 kanserojen olarak
ilan edilmiştir. Günümüzde gastrit, mide kanseri ve mide lenfoması gibi
hastalıklar ile H. Pylori ilişkisinin varlığının gösterilmiş olması sonucu bu
enfeksiyon büyük önem kazanmıştır. Günlük beslenme H. Pylori'ye karşı güçlü
antibakteriyel aktiviteye sahip birçok besin öğesi sağlar. Diyet tedavileri, H.
Pylori kolonizasyonunda bir azalmaya yol açar ve gastrit prevalansında bir
azalmaya neden olarak gastrik adenokarsinom gelişmesi riskini azaltır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 27 Aralık 2019 |
Gönderilme Tarihi | 30 Kasım 2018 |
Kabul Tarihi | 2 Ekim 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 1 Sayı: 3 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.