Inflammation is the body's immune response to inflammatory stimuli or tissue damage. While acute inflammation develops against injury and infectious agents, chronic inflammation is associated with insulin resistance, diabetes, atherosclerosis, obesity and metabolic syndrome. Dietary content may cause chronic inflammation in serum due to its effect on inflammation parameters such as CRP, IL-6 and TNF-α. Excessive energy intake in the diet triggers inflammatory processes. In addition, macro and micronutrients included in the diet are effective on inflammatory processes. The source, type and amount of carbohydrates, proteins and fats, which are macro nutrients, affect the inflammation parameters. The diet is rich in simple carbohydrates, high glycemic index, high fat (especially the excess of trans fatty acids) and cholesterol, increases the release of pro-inflammatory molecules such as CRP, TNF-α, IL-6, IL-1β. On the other hand, high content of diet, pulp, MUFA and Omega-3 shows protective effect against inflammatory response formation. Among the micronutrients, vitamin A, C, D and E and Zinc have anti-inflammatory effect. When retinoic acid is added to inflammatory cell cultures, TNF-α, IL-1β, IL-6 and IL-12 release decrease. Long-term vitamin C support can reduce CRP levels. Vitamin D can inhibit the action and production of inflammatory cytokines. Alphatocopherol can decrease the level of IL-1β, CRP and TNF-α. Zinc can suppress inflammation by regulating cytokine production. Food consumption generally varies widely, so it should be evaluated as a whole when examining the effect of diet on inflammation. In order to evaluate the inflammatory potential of the diet, the Diet Inflammatory Index (DII) was created with an algorithm based on scientific literature published from 1950 to 2010. With high DII scores and inflammation, the effects of pro-inflammatory cytokines that increase osteoclast activity, decrease bone mass density and increase the incidence of fractures, especially in women. Women are at higher risk of fractures in the postmenopausal period due to a decrease in estrogen levels. Estrogen regulates osteoclast apoptosis and inhibits pro-inflammatory cytokines. Data from epidemiological studies support that a healthy diet and low DII scores in postmenopausal women are effective and necessary in maintaining bone health.
diet inflammatory index inflammation bone health postmenopausal period
İnflamasyon, inflamatuar uyaran veya doku hasarına karşı vücudun immün yanıtıdır. Akut inflamasyon yaralanma ve enfeksiyoz ajanlara karşı gelişirken, kronik inflamasyon insülin direnci, diyabet, ateroskleroz, obezite ve metabolik sendrom ile ilişkilidir. Diyet içeriği serumda CRP, IL-6 ve TNF-α gibi inflamasyon parametreleri üzerine etkisiyle kronik inflamasyona sebep olabilmektedir. Diyette gereksinimden fazla enerji alımı inflamatuar süreçleri tetikler. Bunun yanı sıra diyette yer alan makro- ve mikro besin ögeleri inflamatuar süreçler üzerinde etkilidir. Makro besin ögeleri olan karbonhidrat, protein ve yağların kaynağı, türü ve miktarı inflamasyon parametrelerini etkiler. Diyetin basit karbonhidrattan zengin olması, yüksek glisemik indeks, yüksek yağ (özellikle trans yağ asitlerinin fazlalığı) ve kolesterol içermesi CRP, TNF-α, IL-6, IL-1β gibi pro-inflamatuar moleküllerin salınımını arttırmaktadır. Buna karşın diyetin posa, MUFA ve Omega-3 içeriğinin yüksek olması ise inflamatuar yanıt oluşumuna karşı koruyucu etki göstermektedir. Mikro besin ögelerinden A, C, D ve E vitamini ile Çinko anti-inflamatuar etkiye sahiptir. İnflamatuar hücre kültürlerine retinoik asit eklendiğinde, TNF-α, IL-1β, IL-6 ve IL-12 salınımında azalma meydana gelmektedir. Uzun süre C vitamini desteği, CRP düzeyini azaltabilmektedir. D vitamini, inflamatuar sitokinlerin etkisini ve üretimini inhibe edebilmektedir. Alfa-tokoferol, IL-1β, CRP ve TNF-α düzeyini azaltabilmektedir. Çinko, sitokin üretimini regüle ederek inflamasyonu baskılayabilmektedir. Besin tüketimi genel olarak büyük bir çeşitlilik göstermektedir dolayısıyla diyetin inflamasyona etkisi incelenirken bir bütün olarak değerlendirilmelidir. Diyetin inflamatuar potansiyelini değerlendirmek amacıyla, 1950'den 2010'a kadar yayınlanan bilimsel literatüre dayanan bir algoritma ile Diyet İnflamatuar İndeksi (DII) oluşturulmuştur. Yüksek DII skorları ve inflamasyon, pro-inflamatuar sitokinlerin osteoklast aktivitesini arttırıcı osteoblast aktivitesini azaltıcı etkileri ile, özellikle kadınlarda kemik kütle yoğunluğunun azalmasına ve kırık insidansının artmasına neden olabilmektedir. Kadınlar, postmenopozal dönemde, östrojen seviyelerindeki azalma sebebiyle daha yüksek kırık riski ile karşı karşıya kalırlar. Östrojen, osteoklast apoptozunu düzenler ve pro-inflamatuar sitokinleri inhibe eder. Epidemiyolojik çalışmalardan elde edilen veriler, Postmenopozal kadınlarda sağlıklı bir beslenme düzeni ve düşük DII skorlarının kemik sağlığının korunmasında etkili ve gerekli olduğunu desteklemektedir.
diyet inflamatuar indeksi inflamasyon kemik sağlığı postmenopozal dönem
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 3 Ocak 2021 |
Gönderilme Tarihi | 11 Haziran 2020 |
Kabul Tarihi | 17 Ekim 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 2 Sayı: 3 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.