Bu araştırma Iğdır ilinde sığır yetiştiriciliği yapan
işletmelerinin yapısını ve mevcut durumunu incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada
162 işletme sahibiyle soru ve cevap şeklinde anket yapılmıştır. Veriler c2(ki-kare)
testi ile analiz edilerek, yüzdelik değerler şeklinde verilmiştir. Yetiştiricilerin %84,6’sı hayvan
sayısını artırmak isterken, %15,4’ü yeterli olduğunu bildirmişlerdir. Yetiştiricilerin
%21,6’sı Simental, %19,1’i Esmer, %53,70’inin Simental+Esmer ve %5,6’sı Siyah-Alaca
ırkı tercih etmişlerdir. Yetiştiricilerin
%75,3’ü canlı hayvan ithaline olumlu, %24,7’si olumsuz bakmakta iken, et
ithaline %97,5’inin karşı oldukları belirlenmiştir. Sonuç olarak, yetiştiricilerin
hayvan bakım ve beslenmesi konusunda yeterli bilgi ve araziye sahip oldukları,
bu nedenle sığırcılık işletmelerinin yayınlaştırılması, kapasitesinin
artırılması ve modern işletmelerin kurulması için yetiştiricilerin teşvik
edilmesi sonucuna varılmıştır.
This research is
conducted to determine general structural characteristics and current situation
of cattle breeding enterprises in Igdir province A questionnaire is applied to
162 enterprise owners in the research. Obtained data are subjected to c2 (chi-square) analyses and presented in
percentages. While 84.6% of the breeders wanted to increase the number of
animals, 15.4% stated that they were sufficient. Simental is the cattle breed
preferred by 21,6% of the breeders while 19,1% prefer Brown Swiss, 53,70%
prefer Simental+Brown Swiss and 5,6% prefer Holstein. Opinions of 75,3% of the
breeders are in favor of live cattle imports, while the remaining 24,7% are not
in favor of live cattle imports. However, 97,5% of the breeders are not in
favor of meat imports. As a result, it is determined that the breeders have
sufficient knowledge on animal care and nutrition and adequate land for
breeding. Thus, the breeders should be encouraged for the extension cattle
breeding enterprises, enhancement of their capacity and establishment of modern
enterprises.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 17 Haziran 2019 |
Gönderilme Tarihi | 20 Mayıs 2019 |
Kabul Tarihi | 13 Haziran 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 2 Sayı: 1 |