Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

IĞDIR İLİ BÜYÜKBAŞ HAYVAN YETİŞTİRİCİLERİNİN IRK TERCİHLERİ VE ET İTHALİNE BAKIŞLARI

Yıl 2019, Cilt: 2 Sayı: 1, 22 - 29, 17.06.2019

Öz

Bu araştırma Iğdır ilinde sığır yetiştiriciliği yapan
işletmelerinin yapısını ve mevcut durumunu incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada
162 işletme sahibiyle soru ve cevap şeklinde anket yapılmıştır. Veriler
c2(ki-kare)
testi ile analiz edilerek, yüzdelik değerler şeklinde verilmiştir.
Yetiştiricilerin %84,6’sı hayvan
sayısını artırmak isterken, %15,4’ü yeterli olduğunu bildirmişlerdir. Yetiştiricilerin
%21,6’sı Simental, %19,1’i Esmer, %53,70’inin Simental+Esmer ve %5,6’sı Siyah-Alaca
ırkı tercih etmişlerdir.
Yetiştiricilerin
%75,3’ü canlı hayvan ithaline olumlu, %24,7’si olumsuz bakmakta iken, et
ithaline %97,5’inin karşı oldukları belirlenmiştir. Sonuç olarak, yetiştiricilerin
hayvan bakım ve beslenmesi konusunda yeterli bilgi ve araziye sahip oldukları,
bu nedenle sığırcılık işletmelerinin yayınlaştırılması, kapasitesinin
artırılması ve modern işletmelerin kurulması için yetiştiricilerin teşvik
edilmesi sonucuna varılmıştır.

Kaynakça

  • Alev, N., 2018. Avrupa Birliği ve Türkiye’de Hayvancılık Sektörünün Genel Ekonomik Durumu. Gaziantep Üniversitesi, İslâhiye İİBF Uluslararası E-Dergisi, 2(2): 57-76.
  • Ekmen, N., 2017. 1990’LI Yıllardan İtibaren Türk Tarım Politikasının Gelişimi ve Türkiye’nin Avrupa Birliği Ortak Tarım Politikasına (OTP) Uyumu. Yüksek Lisans Tezi. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Anabilim Dalı, 103 s, Denizli.
  • Gündüz O, Esengün K, Göktolga ZG 2006. Ailelerin Et Tüketimleri Üzerine Bir Araştırma: Tokat Örneği, Türkiye 7. Tarım Ekonomisi Kongresi, Antalya.
  • Han, Y., 2008. Diyarbakır İli Ergani İlçesinde Besi Sığırcılığı Yapan İşletmelerin Genel Değerlendirilmesi. Yüksek Lisans Tezi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Van, 65.
  • Karakuş K 2011. Türkiye’nin Canlı Hayvan ve Kırmızı Et İthaline Genel Bakış, Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 1(1):75-79.
  • Niyaz, ÖC., 2018. Türkiye’de Sığır Eti Üretimi ve Dış Ticaretinde Son 25 Yıllık Tarımsal Politikaların ve Uygulamaların Değerlendirilmesi. KSÜ Tarım ve Doğa Derg 21(Özel Sayı): 237-244.
  • Özkaya T 2017. Kırmızı Et Neden Ulaşılmaz Oldu?, www.izmirtabip.org.tr (Erişim tarihi: 15.05.2019).
  • Saygın, N., Demirbaş, N. 2017. Türkiye’de Kırmızı Et Sektörünün Mevcut Durumu ve Çözüm Önerileri. Hayvansal Üretim 58(1):74-80.
  • Tugay, A., Bakır, G., 2006. Giresun Yöresindeki Özel Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Irk Tercihleri ve Barınakların Yapısal Durumu. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 37 (1), 39-47.
  • Turhan Ş, Erdal B, Çetin B 2010. Türkiye’de Kırmızı Ette Fiyat Oluşumu ve Etkileyen Faktörler, Türkiye 9. Tarım Ekonomisi Kongresi. 1:387-395. Urfa/Türkiye.
  • Yamane, T., 2010. Temel Örnekleme Yöntemleri. Kitap, Literatür Yayıncılık. ISBN: 978-975-8431-34-2, İstanbul. 528.
  • Yıldız, N., Akbulut, Ö., Bircan, H., 2006. İstatistiğe Giriş: Uygulamalı Temel Bilgiler. Ders Kitabı, Aktif Yayınevi, 350 s, Erzurum.
  • Yılmaz, İ., 2005. Erzurum İlinde Farklı Kaynaklardan Getirilen Kültür Irkı Sığırlarla Yapılan Yetiştiriciliğin Analizi. Doktora Tezi. Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Erzurum. 137.

THOUGHTS ON MEAT IMPORTATION AND RACE PREFERENCES OF CATTLE BREEDERS IN IĞDIR PROVINCE

Yıl 2019, Cilt: 2 Sayı: 1, 22 - 29, 17.06.2019

Öz

This research is
conducted to determine general structural characteristics and current situation
of cattle breeding enterprises in Igdir province A questionnaire is applied to
162 enterprise owners in the research. Obtained data are subjected to
c2 (chi-square) analyses and presented in
percentages. While 84.6% of the breeders wanted to increase the number of
animals, 15.4% stated that they were sufficient. Simental is the cattle breed
preferred by 21,6% of the breeders while 19,1% prefer Brown Swiss, 53,70%
prefer Simental+Brown Swiss and 5,6% prefer Holstein. Opinions of 75,3% of the
breeders are in favor of live cattle imports, while the remaining 24,7% are not
in favor of live cattle imports. However, 97,5% of the breeders are not in
favor of meat imports. As a result, it is determined that the breeders have
sufficient knowledge on animal care and nutrition and adequate land for
breeding. Thus, the breeders should be encouraged for the extension cattle
breeding enterprises, enhancement of their capacity and establishment of modern
enterprises. 

Kaynakça

  • Alev, N., 2018. Avrupa Birliği ve Türkiye’de Hayvancılık Sektörünün Genel Ekonomik Durumu. Gaziantep Üniversitesi, İslâhiye İİBF Uluslararası E-Dergisi, 2(2): 57-76.
  • Ekmen, N., 2017. 1990’LI Yıllardan İtibaren Türk Tarım Politikasının Gelişimi ve Türkiye’nin Avrupa Birliği Ortak Tarım Politikasına (OTP) Uyumu. Yüksek Lisans Tezi. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Anabilim Dalı, 103 s, Denizli.
  • Gündüz O, Esengün K, Göktolga ZG 2006. Ailelerin Et Tüketimleri Üzerine Bir Araştırma: Tokat Örneği, Türkiye 7. Tarım Ekonomisi Kongresi, Antalya.
  • Han, Y., 2008. Diyarbakır İli Ergani İlçesinde Besi Sığırcılığı Yapan İşletmelerin Genel Değerlendirilmesi. Yüksek Lisans Tezi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Van, 65.
  • Karakuş K 2011. Türkiye’nin Canlı Hayvan ve Kırmızı Et İthaline Genel Bakış, Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 1(1):75-79.
  • Niyaz, ÖC., 2018. Türkiye’de Sığır Eti Üretimi ve Dış Ticaretinde Son 25 Yıllık Tarımsal Politikaların ve Uygulamaların Değerlendirilmesi. KSÜ Tarım ve Doğa Derg 21(Özel Sayı): 237-244.
  • Özkaya T 2017. Kırmızı Et Neden Ulaşılmaz Oldu?, www.izmirtabip.org.tr (Erişim tarihi: 15.05.2019).
  • Saygın, N., Demirbaş, N. 2017. Türkiye’de Kırmızı Et Sektörünün Mevcut Durumu ve Çözüm Önerileri. Hayvansal Üretim 58(1):74-80.
  • Tugay, A., Bakır, G., 2006. Giresun Yöresindeki Özel Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Irk Tercihleri ve Barınakların Yapısal Durumu. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 37 (1), 39-47.
  • Turhan Ş, Erdal B, Çetin B 2010. Türkiye’de Kırmızı Ette Fiyat Oluşumu ve Etkileyen Faktörler, Türkiye 9. Tarım Ekonomisi Kongresi. 1:387-395. Urfa/Türkiye.
  • Yamane, T., 2010. Temel Örnekleme Yöntemleri. Kitap, Literatür Yayıncılık. ISBN: 978-975-8431-34-2, İstanbul. 528.
  • Yıldız, N., Akbulut, Ö., Bircan, H., 2006. İstatistiğe Giriş: Uygulamalı Temel Bilgiler. Ders Kitabı, Aktif Yayınevi, 350 s, Erzurum.
  • Yılmaz, İ., 2005. Erzurum İlinde Farklı Kaynaklardan Getirilen Kültür Irkı Sığırlarla Yapılan Yetiştiriciliğin Analizi. Doktora Tezi. Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Erzurum. 137.
Toplam 13 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Mühendislik
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Volkan Kaylan Bu kişi benim 0000-0002-9115-4501

İsa Yılmaz 0000-0001-6796-577X

Mete Yanar 0000-0002-5311-5675

Yayımlanma Tarihi 17 Haziran 2019
Gönderilme Tarihi 20 Mayıs 2019
Kabul Tarihi 13 Haziran 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 2 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Kaylan, V., Yılmaz, İ., & Yanar, M. (2019). IĞDIR İLİ BÜYÜKBAŞ HAYVAN YETİŞTİRİCİLERİNİN IRK TERCİHLERİ VE ET İTHALİNE BAKIŞLARI. Journal of Agriculture, 2(1), 22-29.