Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

PERCEPTIONS OF APPLE PRODUCERS LOCATED IN SAKARYA PROVINCE AND SURROUNDINGS ON PESTICIDE USE AND PESTICIDE'S HARMFUL EFFECTS

Yıl 2019, Cilt: 2 Sayı: 2, 50 - 59, 03.03.2020

Öz

In this study, it was aimed to reveal the plant
protection problems and consciousness levels and perceptions of apple growers
in Sakarya province. The survey has been made among 96 farmers who has been
chosen randomly from the districts of Erenler, Hendek, Serdivan, Söğütlü,
Sapanca, Pamukova, Adapazarı and Geyve. According to the survey results in
apple gardens the most indentified illnesses were as follows: Black stain
93.8%, Venturia İnaqualis 77.3%, Aphididae 64.9%, Red Spider 58.8% and others
26.8%. Since the answers of the participants for questionnaire were analyzed as
multiple answers, the total value exceeds 100%. As a result of the survey, 33%
of the participants stated that drug dealers’ recommendations were taken into
consideration when deciding on the drugs to be used for the product and 20.6%
of them stated that they act according to their own knowledge and experience.
However, 55.7% of the apple producers stated that they had prescribed the drug
to the dealers and 29.9% had it written to the authorized persons and
institutions. 78.4% of the participants declared that they read the labels and
20.6% of them did not. However, 94.6% declared that it was written on the
prescription of medication during the period between the last application and
the harvest period, in addition to the recommendations and doses. While 88.7%
of the producers defined that they took precautions for the residues left by
the medicines they use in their gardens, 11.3% of them reported that they did
not take any precautions. 50.5% of the apple producers stated that they pay
attention to the recommended dosage and harvest time to reduce the remnants of
the pesticides, and 40.1% of them stated that they act according to the
dealers’ recommendation. 

Kaynakça

  • KAYNAKLAR Akbaba, Z.B. (2010). “Adana İli Turunçgil Yetiştiriciliği ve İnsektisit Kullanımının Değerlendirilmesi”. Yüksek Lisans Tezi. Çukurova Üniversitesi. Fen Bilimleri Enstitüsü. Bitki Koruma Anabilim Dalı, Adana, 2010. Bayraktar, S.M. (2014). “Harran Ovasında Tarımsal İlaç Kullanımının Ekonomik Analizi. Yüksek Lisans Tezi”. Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı. T.C. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi. Fen Bilimleri Enstitüsü. Kahramanmaraş, 2014. Bayramoğlu Z, Çelık Y, Oğuz C (2009) Konya İlinde Elma Üretiminin Mevcut Durumu ve Gelişme Olanakları. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi 2 (1): 11-15. Demircan ve Yılmaz, (2005). İl“ (Yılmaz, 2005) (Durmuşoğlu, 2003) Çelik, Durmuşoğlu, E., C., 2001. Türkiye' de pestisit kalıntıları üzerinde yapılan çalışmalar. Türkiye Entomoloji Dergisi, 25 (1): 65–80.Gürcan T., 2001. Tarımsal İlaç Kalın Engindeniz, S., Çukur, F. (2003). “İzmir ili Kemalpaşa ilçesinde şeftali üretiminin teknik ve ekonomik analizi üzerine bir araştırma”. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 40(2): 65-72. Güneş, T., Arıkan, R. (1988). “Tarım Ekonomisi İstatistiği. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları”: 1049, Ders Kitabı: 305, 293 s., Ankara. Karabat, S., Atış, E. (2012). “Manisa ili bağ alanlarında kullanılan tarımsal ilaçların gıda güvenliğine etkisinin koşullu değerleme yöntemiyle analizi”. Ege Üniversitesi. Ziraat Fakültesi. Dergisi., 2012, 49(1): 17-25. Karaçayır, F.H. (2010). “Elma Üretimi Yapan Tarım İşletmelerinde Tarımsal İlaç Kullanımında Yayım Yaklaşımları; Karaman İli Örneği”. T.C. Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Konya, 2010. Kızılaslan, N., Somak, E. (2013). “Tokat ili Erbaa ilçesinde bağcılık işletmelerinde tarımsal ilaç kullanımında üreticilerin bilinç düzeyi”. Gaziosmanpaşa Journal of Scientific Research, 2013, 4: 79-93. Kızılay, H., Akçaöz, H. (2009). “Elma Yetiştiriciliğinde ilaç ve gübre kullanımında ekonomik kaybın incelenmesi”. Antalya ili örneği. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi 2(1): 113-119, 2009. Miran, B., (2003). “Temel İstatistik, s.137, İzmir.” Peker, E.A. (2012). “Konya ili domates üretiminde tarımsal ilaç kullanımına yönelik çevresel duyarlılık analizi”. Iğdır Üniversitesi. Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi. Iğdır Univ. J. Inst. Sci. & Tech. 2(1): 47-54, 2012. TUİK, (2019). https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=92&locale=tr. Sakarya İli Elma Üretimi İstatislikleri.( Erişim Tarihi: 10.06.2019). Yıkar E (2003) Elma. T.E.A.E. Bakış 4 (7) Ankara. Yiğit, (1977). “Türkiye’de meyve ve sebzelerde bulunan pestisit kalıntıları üzerine araştırmalar. TÜBİTAK Marmara Bil. Araş. Enst., Yayın No: 21, 70s. (Sherma, 1999) Sherma, J., 1999. Pesticide Residue Analysis. Journal of AOAC International, 82 (3): 561–574.

SAKARYA İLİ VE ÇEVRESİNDE ELMA ÜRETİCİLERİNİN PESTİSİT KULLANIMLARI VE PESTİSİDİN ZARARLI ETKİLERİ ÜZERİNDE ALGILARI

Yıl 2019, Cilt: 2 Sayı: 2, 50 - 59, 03.03.2020

Öz

Bu çalışmada
Sakarya ilindeki elma üreticilerinin bitki koruma sorunları ve bu sorunların
çözümüne ilişkin bilinç düzeyleri ve algılarının ortaya konulması
amaçlanmıştır. Çalışmada Erenler, Hendek, Serdivan, Söğütlü, Sapanca, Pamukova,
Adapazarı ve Geyve ilçelerinden rastgele seçilen 96 çiftçi ile anket çalışması
yapılmıştır. Anket sonuçlarına göre elma bahçelerinde sırasıyla en fazla
karaleke  %93.8, elma iç kurdu %77.3,
yaprak biti %64.9 kırmızı örümcek %58.8 ve diğer hastalık-zararlılar %26.8
görülmektedir. Katılımcıların bu ankete verdiği yanıtlar çoklu yanıt olarak
analiz edildiği için değerler toplamı %100’ü geçmektedir. Anket sonucunda katılımcıların  %33’ü ürüne yönelik kullanacakları ilaçlara
karar vermede ilaç bayilerinin önerilerini dikkate aldıklarını, %20.6’sı ise
kendi bilgi ve tecrübelerine göre hareket ettiklerini ifade etmişlerdir.
Bununla birlikte elma üreticilerinin %55.7’si ilaç reçetelerini bayilere,
%29.9’u ise yetkili kişi ve kuruluşlara yazdırdıklarını belirtmişlerdir. K
atılımcıların
%78.4’ü ilaç etiketlerini okuduğunu, %20.6’sı ise okumadığını belirtmişlerdir.
Bununla birlikte %94.6’sı ilaç reçetelerinde tavsiye ve dozların yanında son
ilaçlama ile hasat dönemi arasındaki süreninde yazdığını belirtmiştir.
Üreticilerden  %88.7’si bahçelerinde
kullandıkları ilaçların üründe bıraktığı kalıntıya yönelik önlem aldıklarını
belirtirken, %11.3 ise hiçbir önlem almadıklarını bildirmişlerdir. Üründe
pestisit kalıntısı konusunda ankete katılan üreticilerin %51.5’i ‘uygun olmayan
ilaçlar kalıntı bırakır’ cevabını vermişlerdir. Elma üreticilerinin %50.5’i
ilaç kalıntılarını azaltmak için önerilen doz ve hasat süresine dikkat
ettiklerini, %40.1’i ise bayilerin önerisine göre hareket ettiklerini ifade etmişlerdir.



 

Kaynakça

  • KAYNAKLAR Akbaba, Z.B. (2010). “Adana İli Turunçgil Yetiştiriciliği ve İnsektisit Kullanımının Değerlendirilmesi”. Yüksek Lisans Tezi. Çukurova Üniversitesi. Fen Bilimleri Enstitüsü. Bitki Koruma Anabilim Dalı, Adana, 2010. Bayraktar, S.M. (2014). “Harran Ovasında Tarımsal İlaç Kullanımının Ekonomik Analizi. Yüksek Lisans Tezi”. Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı. T.C. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi. Fen Bilimleri Enstitüsü. Kahramanmaraş, 2014. Bayramoğlu Z, Çelık Y, Oğuz C (2009) Konya İlinde Elma Üretiminin Mevcut Durumu ve Gelişme Olanakları. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi 2 (1): 11-15. Demircan ve Yılmaz, (2005). İl“ (Yılmaz, 2005) (Durmuşoğlu, 2003) Çelik, Durmuşoğlu, E., C., 2001. Türkiye' de pestisit kalıntıları üzerinde yapılan çalışmalar. Türkiye Entomoloji Dergisi, 25 (1): 65–80.Gürcan T., 2001. Tarımsal İlaç Kalın Engindeniz, S., Çukur, F. (2003). “İzmir ili Kemalpaşa ilçesinde şeftali üretiminin teknik ve ekonomik analizi üzerine bir araştırma”. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 40(2): 65-72. Güneş, T., Arıkan, R. (1988). “Tarım Ekonomisi İstatistiği. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları”: 1049, Ders Kitabı: 305, 293 s., Ankara. Karabat, S., Atış, E. (2012). “Manisa ili bağ alanlarında kullanılan tarımsal ilaçların gıda güvenliğine etkisinin koşullu değerleme yöntemiyle analizi”. Ege Üniversitesi. Ziraat Fakültesi. Dergisi., 2012, 49(1): 17-25. Karaçayır, F.H. (2010). “Elma Üretimi Yapan Tarım İşletmelerinde Tarımsal İlaç Kullanımında Yayım Yaklaşımları; Karaman İli Örneği”. T.C. Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Konya, 2010. Kızılaslan, N., Somak, E. (2013). “Tokat ili Erbaa ilçesinde bağcılık işletmelerinde tarımsal ilaç kullanımında üreticilerin bilinç düzeyi”. Gaziosmanpaşa Journal of Scientific Research, 2013, 4: 79-93. Kızılay, H., Akçaöz, H. (2009). “Elma Yetiştiriciliğinde ilaç ve gübre kullanımında ekonomik kaybın incelenmesi”. Antalya ili örneği. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi 2(1): 113-119, 2009. Miran, B., (2003). “Temel İstatistik, s.137, İzmir.” Peker, E.A. (2012). “Konya ili domates üretiminde tarımsal ilaç kullanımına yönelik çevresel duyarlılık analizi”. Iğdır Üniversitesi. Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi. Iğdır Univ. J. Inst. Sci. & Tech. 2(1): 47-54, 2012. TUİK, (2019). https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=92&locale=tr. Sakarya İli Elma Üretimi İstatislikleri.( Erişim Tarihi: 10.06.2019). Yıkar E (2003) Elma. T.E.A.E. Bakış 4 (7) Ankara. Yiğit, (1977). “Türkiye’de meyve ve sebzelerde bulunan pestisit kalıntıları üzerine araştırmalar. TÜBİTAK Marmara Bil. Araş. Enst., Yayın No: 21, 70s. (Sherma, 1999) Sherma, J., 1999. Pesticide Residue Analysis. Journal of AOAC International, 82 (3): 561–574.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Mühendislik
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Nurhayat Ediboğlu

İsmet Yıldırım

Yayımlanma Tarihi 3 Mart 2020
Gönderilme Tarihi 18 Haziran 2019
Kabul Tarihi 25 Haziran 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 2 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Ediboğlu, N., & Yıldırım, İ. (2020). SAKARYA İLİ VE ÇEVRESİNDE ELMA ÜRETİCİLERİNİN PESTİSİT KULLANIMLARI VE PESTİSİDİN ZARARLI ETKİLERİ ÜZERİNDE ALGILARI. Journal of Agriculture, 2(2), 50-59.