In this study, the structural characteristics of the barns in the cattle farms in Selim county in Kars province, as well as the relationships between these characteristics and the size of the enterprises and the level of education of the owners were investigated. The material of the research consisted of the survey data conducted face-to-face with 350 cattle breeding enterprises. Frequency tables of the characteristics studied were constructed and the relationships between the structural characteristics of the barns and the size of the farms and the level of education of the operators were analyzed using the Chi-Square test. It was found that the respondents mostly preferred tie-stalls closed barns (64%) and tie-free stall closed barns (34%), and the tie-free stall closed barns increased as the level of education increased. It was also determined that almost all of the barns (98.3%) in the enterprises were detached, and concrete (96.9%) was used for the barn floor, stone (78.6%) for the barn walls and sheet metal (72.3%) for the roof. The main structures that must be present in the barns; manger (98.3%), window (100%), urine channel (98.3%) and chimney (96.9%) were found to be present at a high rate. On the other hand, it was found that feeder path (8.9%), automatic drinker (14.0%) and ventilation holes (18.6%) were present in very few enterprises. It was also determined that concrete (66.3%) and then wood (33.1%) were mostly used as building materials in the manger. Natural lighting was used for daytime lighting of the barn (98.6%) in all enterprises. It was found that 50% of the barns had 4-5 windows and 25.7% had more than 6 windows. It was also found that calves, heifers, and dry cows were generally housed together (77.1%), the animals received mainly water from the village fountain (58.6%) and bedding was not used on farms (88.0%). It was determined that the manure in the barn was generally swept by hand broom sweeping (98.0%) and automatic manure scraper was used in very few enterprises (1.4%). Most of the enterprises used manure as fuel (74.6%) and fertilizer (72.9%). As a result, when the barn characteristics of the enterprises in Selim county of Kars province are examined, training courses and incentives are recommended to improve the negative features and eliminate the deficiencies.
Bu çalışmada, Kars ili Selim ilçesindeki sığırcılık işletmelerinde bulunan barınakların yapısal özelliklerinin yanı sıra işletme büyüklükleri ve işletme sahiplerinin öğrenim durumları ile bu özellikler arasındaki ilişkiler araştırılmıştır. Araştırmanın materyalini 350 sığırcılık işletmesi ile yüz yüze yapılan anket verileri oluşturmuştur. İncelenen özelliklere ait frekans tabloları oluşturularak barınakların yapısal özellikleri ile işletme büyüklükleri ve işletmecilerin öğrenim durumu arasındaki ilişkiler Ki-Kare testi ile analiz edilmiştir. Katılımcıların bağlı duraklı ahırları %64 oranında, bağlı duraksız kapalı ahırları ise %34 oranında tercih ettikleri, eğitim düzeyi arttıkça bağlı duraksız ahır tipi tercihinin arttığı saptanmıştır. İlçedeki ahırların tamamına yakınının (%98.3) müstakil konumda olduğu, ahırlarda yapı malzemesi olarak ahır tabanında beton (%96.9), ahır duvarlarında taş (%78.6) ve çatısında saç (% 72.3) kullanıldığı belirlenmiştir. Ahırlarda bulunması gereken esas yapılar; yemlik (%98.3), pencere (%100), idrar kanalı (%98.3) ve baca (%96.9) genellikle yüksek oranda bulunmaktadır. Diğer yandan, yemlik yolu (%8.9), otomatik suluk (%14.0) ve havalandırma deliklerinin (%18.6) çok az sayıda işletmede bulunduğu tespit edilmiştir. Yemlikte yapı malzemesi olarak en çok beton (%66.3), sonra ahşap (%33.1) kullanıldığı da belirlenmiştir. Gündüz ahırın aydınlatılması işleminin tüm işletmelerde doğal aydınlatma (%98.6) ile yapıldığı tespit edilmiştir. İşletmelerdeki ahırların %50’sinde 4-5 pencere bulunurken, %25.7 sinde ise 6’dan fazla pencere bulunduğu saptanmıştır. Dana, düve ve kurudaki ineklerin genellikle birlikte barındırıldığı (%77.1), hayvanlara çoğunlukla köy çeşmesinden (%58.6) su verildiği, işletmelerde altlık kullanılmadığı (%88.0) tespit edilmiştir. İşletmelerin çoğunluğu gübreyi yakacak (%74.6) ve gübre olarak kullandıkları (%72.9) saptanmıştır. Sonuç olarak Kars ili Selim ilçesindeki işletmelerin barınak özelliklerinin durumu incelendiğinde olumsuz bulunan özelliklerin geliştirilmesi ve eksikliklerin giderilmesi için eğitim kursları ve teşviklerin yapılması önerilmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Animal Science, Genetics and Biostatistics |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Early Pub Date | December 25, 2024 |
Publication Date | December 31, 2024 |
Submission Date | September 3, 2024 |
Acceptance Date | October 22, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 7 Issue: 2 |