Identification and quantification of secondary metabolite compound profiles of plants is an important tool for food quality and authenticity assessment. In this context, the aim of this study was to determine secondary metabolite compounds of four plants. Rhus coriaria L. (Anacardiaceae)., Tilia tomentosa Moench., Rheum ribes L., and Rubus caesius L. secondary metabolite compounds were analyzed by HPLC. Twenty different compounds were used as standards for the analysis performed by HPLC. The most abundant compounds among the determined compounds were determined as hydroxybenzoic acid, Gallik acid, ascorbic acid and alizarin.
Sekonder metabolit HPLC Anacardiaceae Rhus coriaria L. Tilia tomentosa Moench. Rheum ribes L. Rubus caesius L.
Bitkilerin sekonder metabolit bileşik profilinin tanımlanması ve miktarlarının belirlenmesi, gıda kalitesi ve özgünlük değerlendirmesi için önemli bir araçtır. Bu bağlamda, bu çalışmada, dört bitkinin seconder metabolit bileşiklerinin belirlemesi amaçlanmıştır. Rhus coriaria L. (Anacardiaceae), Tilia tomentosa Moench., Rheum ribes L., Rubus caesius L. sekonder metabolit bileşikleri HPLC ile analiz edildi. HPLC ile yapılan analiz için yirmi farklı bileşik standat olarak kullanıldı. Belirlenen bileşiklerden en yoğun bulunan bileşikler Hidroksibenzoik asit, gallik asit, Askorbikaskorbik asit ve alizarin olarak tespit edildi.
Sekonder metabolit HPLC Anacardiaceae Rhus coriaria L. Tilia tomentosa Moench. Rheum ribes L. Rubus caesius L.
None
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Biyosistem |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 29 Aralık 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2024 |
Gönderilme Tarihi | 9 Aralık 2024 |
Kabul Tarihi | 22 Aralık 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 7 Sayı: 2 |