Yıl 2025,
Cilt: 8 Sayı: 1, 15 - 25, 30.06.2025
İsa Yılmaz
,
Muhammet Hanifi Selvi
,
Kasım Şahin
Kaynakça
-
Akkuş, Z. (2009). Konya ilindeki süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri. Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Master's Thesis, sayfa no: 39, Konya, Türkiye,
-
Alev, N. (2018). Avrupa Birliği ve Türkiye’de Hayvancılık Sektörünün Genel Ekonomik Durumu. Gaziantep Üniversitesi, İslâhiye İİBF Uluslararası E-Dergisi, 2(2), 57-76.
-
Arıkan, R. (2007). Araştırma Teknikleri ve Rapor Hazırlama. Basım Yeri; Ankara, Publishing House; Asil Yayıncılık Dağıtım LTD-ŞTİ.
-
Bakan, Ö., & Aydın, R. (2019). Ağrı ili süt sığırcılığı işletmelerinin sosyo-ekonomik özellikleri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 47(2), 113-122.
-
Bakır, G. (2002). Van ilindeki özel süt sığırcılığı işletmelerinde tercih edilen kültür ırkları. Yuzuncu Yıl University Journal of Agricultural Sciences, 12(2), 11-20.
-
Bayındır, A., & Demirel M. (2008). Van ili sığırcılık işletmelerinin mevcut durumu ve sorunlarının belirlenmesi üzerine bir araştırma. 2. Hayvan besleme bakımından değerlendirme. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 13(2), 119-126.
-
Diler, A., Güler, O., Aydın, R., Yanar, M., & Koçyiğit, R. (2017). Erzurum ili Narman ilçesi sığırcılık işletmelerinde çiftlik yönetimi ve buzağı yetiştirme uygulamaları. Alinteri Journal of Agriculture Science, 32(1), 39-45.
-
Diler, A., Özdemir, VF., Aydın, R., Yanar, M., Koçyiğit, R., & Tosun, M. (2022). Socio-economic structure of cattle enterprises in northeast Anatolia region: An example of İspir county of Erzurum Province. Black Sea Journal of Agriculture, 5(2), 150-159.
-
Erdem, H., Atasever, S., & Kul, E. (2007). Gökhöyük tarım işletmesinde yetiştirilen Siyah Alaca sığırların süt verimi üzerine bazı döl verim özelliklerinin etkileri. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 22(3), 284-291.
-
Gül, B., & Karaca, F. (2022). Farklı Büyüklükteki Süt İneği Çiftliklerinde Döl Verimi Parametrelerinin Belirlenmesi. Antakya Veteriner Bilimleri Dergisi, 1(1), 1-8.
-
Hötzel, MJ., Longo, C., Balcao, LF., Cardoso, CS., Costa, JH. (2014). A survey of management practices that influence performance and welfare of dairy calves reared in southern. Brazil. PLoS One, 9(12), e114995.
-
Karakuş, K.. (2011). Türkiye’nin Canlı Hayvan Ve Kırmızı Et İthaline Genel Bakış, Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 1(1), 75-79.
-
Kaygısız, A., & Özkan, İ. (2021). Samsun Tekkeköy ilçesindeki süt sığırcılık işletmelerinin yapısal özellikleri ve hijyen koşulları. Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 25(2), 225-233.
-
Kaygısız, A., Yılmaz, İ., Şanver, N., & Serim, ST. (2022). Ankara ili Elmadağ ve Yenimahalle ilçelerinde sığır yetiştiriciliğinin yapısal analizi. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 12(2), 1163-1176.
-
Kaylan, V., Yılmaz, İ., & Yanar, M. (2019). Iğdır İlinde Süt Sığırcılığı İşletmelerinde Buzağı Yetiştirme Üzerine Bir Araştırma. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi, 22, 169-178.
-
Koçyiğit, R. (2022). Süt sığır işletmelerinde sığır ve buzağı yetiştirme uygulamaları: Erzurum ili ispir ilçesi örneği. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi, 25(Ek Sayı 1), 279-289.
-
Koçyiğit, R., Aydın, R., & Diler, A. (2015). Erzurum ili büyükbaş hayvancılığının durumu ve gelişmesine yönelik öneriler. Alınteri Zirai Bilimler Dergisi, 29(2), 34-46.
-
Koçyiğit, R., Diler, A., Yanar, M., Güler O., Aydın, R., & Avcı, M. (2015). Erzurum İli Hınıs İlçesi sığırcılık işletmelerinin yapısal durumu: Çiftlik yönetimi ve buzağı yetiştirme uygulamaları. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 5(4), 85-97.
-
Köse, K. (2006). Uşak ili damızlık sığır yetiştiricileri birliğine kayıtlı işletmelerin genel yapısı. Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, sayfa no:70, Tekirdağ, Türkiye.
-
Kumuk, T., Akbaş, Y., Türkmut, L. (1999). Süt sığırcılığında döl verimine ilişkin ekonomik kayıplar ve yetiştiricilerin bilgi ve teknoloji ihtiyacı. Hayvansal Üretim, 39(1), 1-12.
-
Özsağlıcak, S., & Yanar, M. (2021). Doğu Anadolu bölgesindeki sığırcılık işletmelerinde yem kullanımı ve sığır besleme uygulamaları: Erzincan ili Merkez ilçesi örneği. Hayvan Bilimi ve Ürünleri Dergisi, 4(2), 136-152.
-
Şahin, O., & Yılmaz, İ. (2023). Türkiye’de yetiştirilen sığırlarda ırk ıslahı faaliyetlerinin dünü ve bugünü. 7. Bölüm (ss 205-241), Tarımsal Üretime Makro Bakış, Basım Yeri: Ankara: Publishing House; İksad Yayınevi.
-
Selvi, MH., & Tapkı, İ. (2019). The Effects of Oregano Oil (Origanum onites L.) on the Growth Performance and Some Blood Parameters of Holstein Friesian Calves. KSU J. Agric Nat, 22(6), 935-941. https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.547528
-
Sezer, Y., Baytok E., Akçay A. (2020). Nevşehir ili süt sığırcılığı işletmelerinin yapısı ve hayvan besleme uygulamaları yönünden değerlendirilmesi. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 17(3), 235-241.
-
Soyak, A., Soysal Mİ., Gürcan EK. (2007). Tekirdağ ilindeki süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri ve bu işletmelerdeki siyah alaca süt sığırlarının çeşitli morfolojik özellikleri üzerine bir araştırma. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 4(3), 297-305.
-
SPSS (2011). SPSS IBM SPSS statistics 20.0 for Windows, Armonk, NY, ABD. 2011
-
Tapkı, İ. (1996). Hatay ili ve çevresinde süt sığırı yetiştiriciliği ve sığır besiciliği yapılan tarım işletmelerinin teknik, ekonomik ve yapısal özellikleri Mustafa Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, sayfa no: 71, Hatay, Türkiye.
-
Tatar, A.M. (2007). Ankara ve Aksaray damızlık sığır yetiştiricileri il birliklerine üye süt sığırcılığı işletmelerinin yapısı ve sorunları. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi, sayfa no:129, Ankara, Türkiye.
-
Tatar, Y.E., & Esenbuğa, N. (2022). İzmir ili Ödemiş ilçesi sığırcılık işletmelerinin sürü yönetim tekniklerinin incelenmesi. Palandöken Journal of Animal Sciences Technology and Economics, 1(1), 16-23.
-
Tekin, K., & Daşkın, A. (2016). The reproductive parameters affecting fertility in cattle livestock enterprises. Kocatepe Veterinary Journal, 9(1), 43-50.
-
Tilki, M., Sarı, M., Aydın, E., Işık, S., & Aksoy, A.R. (2013). Kars ili sığır işletmelerinde barınakların mevcut durumu ve yetiştirici talepleri: I. Mevcut durum. Kafkas Üniversitei Veteriner Fakültesi Dergisi, 19(1), 109-116.
-
Tugay, A., & Bakır G. (2010). Giresun yöresindeki özel süt sığırcılığı işletmelerinin ırk tercihleri ve barınakların yapısal durumu. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 37(1), 39-47.
-
Türkyılmaz, M.K. (2010). Türkiye et üretiminin mevcut durumu, sorunları ve çözüm önerileri. Kocatepe Veteriner Dergisi, 3(2), 83-90.
-
Tüzemen, N., & Tankal, M. (2023). Gökkale Tarım İşletmesinde Yetiştirilen Siyah Alaca Sığırlarda Servis Periyodunun Süt Verim Özelliklerine Etkisi. Palandöken Journal of Animal Sciences Technology and Economics, 2(2), 53-61. https://doi.org/10.5152/JASE.2023.23006
-
Ünlü, H. (2018). Giresun ilindeki sığırcılık işletmelerinin genel yapısının belirlenmesi. Ordu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, sayfa no:82, Ordu, Türkiye.
-
Yamane, T. (2010). Temel Örnekleme Yöntemleri. Basım Yeri: İstanbul: Yayınevi; Literatür Yayıncılık.
-
Yenice, G., & Savaş, S. (2020). Rize ilinde yapılan süt sığırcılığının mevcut durumunun araştırılması. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, 11(1), 74-83. https://doi.org/10.17094/avbd.60910
-
Yıldız, N., Akbulut, Ö., & Bircan, H. (2020). İstatistiğe Giriş (14. Basım). Basım Yeri: Erzurum: Yayınevi; Kültür ve Eğitim Vakfı Yayınevi.
-
Yılmaz, H., & Sarıözkan S. (2020). Kayseri ili Yahyalı ilçesi süt sığırcılık işletmelerinde suni tohumlama uygulamaları ve başarıyı etkileyen faktörler. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 17(2), 95-102.
-
Yılmaz, İ., Kaylan, V., & Yanar, M. (2020). Iğdır ili büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinin yapısal analizi. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 10(1), 684-693.
-
Yılmaz, Ö. F., & Çam, M. A. (2025). Some reproductive defects in farm animals. Black Sea Journal of Agriculture, 8(1), 118-123. https://doi.org/10.47115/bsagriculture.1593697
-
Yüzbaşıoğlu, R. (2022). Büyükbaş hayvancılık işletmelerinin mevcut durumu, teknik ve ekonomik yapısı, sorunları ve çözüm önerileri üzerine bir araştırma (Tokat İli Merkez İlçe Örneği). Ziraat Mühendisliği, 375, 4–17.
Evaluation of Livestock Husbandry and Management on Cattle Farms in the Province of Iğdır
Yıl 2025,
Cilt: 8 Sayı: 1, 15 - 25, 30.06.2025
İsa Yılmaz
,
Muhammet Hanifi Selvi
,
Kasım Şahin
Öz
This study was conducted in livestock farms in Merkez, Karakoyunlu, Aralık and Tuzluca districts of Igdir province. As part of the study, 280 farm owners were personally interviewed using a questionnaire. Based on the data obtained, it was found that the average milking time of calves after birth was 93.3±2.8 minutes. The average amount of milk the calves received per day was 3.3±0.1 kg. The average weaning age of the calves was determined to be 4.0±0.1 months. The average time for handing over the cows to the bull after heat detection was determined to be 9.6±0.3 hours. The average insemination time of the cows after birth (artificial insemination method/bull) was determined to be 66.0±1.1 days. The average number of artificial inseminations and bull inseminations for a pregnancy was 1.7±0.1 and 1.4±0.1 times respectively
Etik Beyan
Permission was obtained for this study with the decision of Iğdır University Scientific Research and Publication Ethics Committee dated 02.10.2027 and numbered 2024/26.
Teşekkür
We would like to thank the breeders for their contributions with their answers to the survey questions of the article.
Kaynakça
-
Akkuş, Z. (2009). Konya ilindeki süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri. Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Master's Thesis, sayfa no: 39, Konya, Türkiye,
-
Alev, N. (2018). Avrupa Birliği ve Türkiye’de Hayvancılık Sektörünün Genel Ekonomik Durumu. Gaziantep Üniversitesi, İslâhiye İİBF Uluslararası E-Dergisi, 2(2), 57-76.
-
Arıkan, R. (2007). Araştırma Teknikleri ve Rapor Hazırlama. Basım Yeri; Ankara, Publishing House; Asil Yayıncılık Dağıtım LTD-ŞTİ.
-
Bakan, Ö., & Aydın, R. (2019). Ağrı ili süt sığırcılığı işletmelerinin sosyo-ekonomik özellikleri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 47(2), 113-122.
-
Bakır, G. (2002). Van ilindeki özel süt sığırcılığı işletmelerinde tercih edilen kültür ırkları. Yuzuncu Yıl University Journal of Agricultural Sciences, 12(2), 11-20.
-
Bayındır, A., & Demirel M. (2008). Van ili sığırcılık işletmelerinin mevcut durumu ve sorunlarının belirlenmesi üzerine bir araştırma. 2. Hayvan besleme bakımından değerlendirme. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 13(2), 119-126.
-
Diler, A., Güler, O., Aydın, R., Yanar, M., & Koçyiğit, R. (2017). Erzurum ili Narman ilçesi sığırcılık işletmelerinde çiftlik yönetimi ve buzağı yetiştirme uygulamaları. Alinteri Journal of Agriculture Science, 32(1), 39-45.
-
Diler, A., Özdemir, VF., Aydın, R., Yanar, M., Koçyiğit, R., & Tosun, M. (2022). Socio-economic structure of cattle enterprises in northeast Anatolia region: An example of İspir county of Erzurum Province. Black Sea Journal of Agriculture, 5(2), 150-159.
-
Erdem, H., Atasever, S., & Kul, E. (2007). Gökhöyük tarım işletmesinde yetiştirilen Siyah Alaca sığırların süt verimi üzerine bazı döl verim özelliklerinin etkileri. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 22(3), 284-291.
-
Gül, B., & Karaca, F. (2022). Farklı Büyüklükteki Süt İneği Çiftliklerinde Döl Verimi Parametrelerinin Belirlenmesi. Antakya Veteriner Bilimleri Dergisi, 1(1), 1-8.
-
Hötzel, MJ., Longo, C., Balcao, LF., Cardoso, CS., Costa, JH. (2014). A survey of management practices that influence performance and welfare of dairy calves reared in southern. Brazil. PLoS One, 9(12), e114995.
-
Karakuş, K.. (2011). Türkiye’nin Canlı Hayvan Ve Kırmızı Et İthaline Genel Bakış, Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 1(1), 75-79.
-
Kaygısız, A., & Özkan, İ. (2021). Samsun Tekkeköy ilçesindeki süt sığırcılık işletmelerinin yapısal özellikleri ve hijyen koşulları. Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 25(2), 225-233.
-
Kaygısız, A., Yılmaz, İ., Şanver, N., & Serim, ST. (2022). Ankara ili Elmadağ ve Yenimahalle ilçelerinde sığır yetiştiriciliğinin yapısal analizi. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 12(2), 1163-1176.
-
Kaylan, V., Yılmaz, İ., & Yanar, M. (2019). Iğdır İlinde Süt Sığırcılığı İşletmelerinde Buzağı Yetiştirme Üzerine Bir Araştırma. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi, 22, 169-178.
-
Koçyiğit, R. (2022). Süt sığır işletmelerinde sığır ve buzağı yetiştirme uygulamaları: Erzurum ili ispir ilçesi örneği. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi, 25(Ek Sayı 1), 279-289.
-
Koçyiğit, R., Aydın, R., & Diler, A. (2015). Erzurum ili büyükbaş hayvancılığının durumu ve gelişmesine yönelik öneriler. Alınteri Zirai Bilimler Dergisi, 29(2), 34-46.
-
Koçyiğit, R., Diler, A., Yanar, M., Güler O., Aydın, R., & Avcı, M. (2015). Erzurum İli Hınıs İlçesi sığırcılık işletmelerinin yapısal durumu: Çiftlik yönetimi ve buzağı yetiştirme uygulamaları. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 5(4), 85-97.
-
Köse, K. (2006). Uşak ili damızlık sığır yetiştiricileri birliğine kayıtlı işletmelerin genel yapısı. Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, sayfa no:70, Tekirdağ, Türkiye.
-
Kumuk, T., Akbaş, Y., Türkmut, L. (1999). Süt sığırcılığında döl verimine ilişkin ekonomik kayıplar ve yetiştiricilerin bilgi ve teknoloji ihtiyacı. Hayvansal Üretim, 39(1), 1-12.
-
Özsağlıcak, S., & Yanar, M. (2021). Doğu Anadolu bölgesindeki sığırcılık işletmelerinde yem kullanımı ve sığır besleme uygulamaları: Erzincan ili Merkez ilçesi örneği. Hayvan Bilimi ve Ürünleri Dergisi, 4(2), 136-152.
-
Şahin, O., & Yılmaz, İ. (2023). Türkiye’de yetiştirilen sığırlarda ırk ıslahı faaliyetlerinin dünü ve bugünü. 7. Bölüm (ss 205-241), Tarımsal Üretime Makro Bakış, Basım Yeri: Ankara: Publishing House; İksad Yayınevi.
-
Selvi, MH., & Tapkı, İ. (2019). The Effects of Oregano Oil (Origanum onites L.) on the Growth Performance and Some Blood Parameters of Holstein Friesian Calves. KSU J. Agric Nat, 22(6), 935-941. https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.547528
-
Sezer, Y., Baytok E., Akçay A. (2020). Nevşehir ili süt sığırcılığı işletmelerinin yapısı ve hayvan besleme uygulamaları yönünden değerlendirilmesi. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 17(3), 235-241.
-
Soyak, A., Soysal Mİ., Gürcan EK. (2007). Tekirdağ ilindeki süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri ve bu işletmelerdeki siyah alaca süt sığırlarının çeşitli morfolojik özellikleri üzerine bir araştırma. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 4(3), 297-305.
-
SPSS (2011). SPSS IBM SPSS statistics 20.0 for Windows, Armonk, NY, ABD. 2011
-
Tapkı, İ. (1996). Hatay ili ve çevresinde süt sığırı yetiştiriciliği ve sığır besiciliği yapılan tarım işletmelerinin teknik, ekonomik ve yapısal özellikleri Mustafa Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, sayfa no: 71, Hatay, Türkiye.
-
Tatar, A.M. (2007). Ankara ve Aksaray damızlık sığır yetiştiricileri il birliklerine üye süt sığırcılığı işletmelerinin yapısı ve sorunları. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi, sayfa no:129, Ankara, Türkiye.
-
Tatar, Y.E., & Esenbuğa, N. (2022). İzmir ili Ödemiş ilçesi sığırcılık işletmelerinin sürü yönetim tekniklerinin incelenmesi. Palandöken Journal of Animal Sciences Technology and Economics, 1(1), 16-23.
-
Tekin, K., & Daşkın, A. (2016). The reproductive parameters affecting fertility in cattle livestock enterprises. Kocatepe Veterinary Journal, 9(1), 43-50.
-
Tilki, M., Sarı, M., Aydın, E., Işık, S., & Aksoy, A.R. (2013). Kars ili sığır işletmelerinde barınakların mevcut durumu ve yetiştirici talepleri: I. Mevcut durum. Kafkas Üniversitei Veteriner Fakültesi Dergisi, 19(1), 109-116.
-
Tugay, A., & Bakır G. (2010). Giresun yöresindeki özel süt sığırcılığı işletmelerinin ırk tercihleri ve barınakların yapısal durumu. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 37(1), 39-47.
-
Türkyılmaz, M.K. (2010). Türkiye et üretiminin mevcut durumu, sorunları ve çözüm önerileri. Kocatepe Veteriner Dergisi, 3(2), 83-90.
-
Tüzemen, N., & Tankal, M. (2023). Gökkale Tarım İşletmesinde Yetiştirilen Siyah Alaca Sığırlarda Servis Periyodunun Süt Verim Özelliklerine Etkisi. Palandöken Journal of Animal Sciences Technology and Economics, 2(2), 53-61. https://doi.org/10.5152/JASE.2023.23006
-
Ünlü, H. (2018). Giresun ilindeki sığırcılık işletmelerinin genel yapısının belirlenmesi. Ordu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, sayfa no:82, Ordu, Türkiye.
-
Yamane, T. (2010). Temel Örnekleme Yöntemleri. Basım Yeri: İstanbul: Yayınevi; Literatür Yayıncılık.
-
Yenice, G., & Savaş, S. (2020). Rize ilinde yapılan süt sığırcılığının mevcut durumunun araştırılması. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, 11(1), 74-83. https://doi.org/10.17094/avbd.60910
-
Yıldız, N., Akbulut, Ö., & Bircan, H. (2020). İstatistiğe Giriş (14. Basım). Basım Yeri: Erzurum: Yayınevi; Kültür ve Eğitim Vakfı Yayınevi.
-
Yılmaz, H., & Sarıözkan S. (2020). Kayseri ili Yahyalı ilçesi süt sığırcılık işletmelerinde suni tohumlama uygulamaları ve başarıyı etkileyen faktörler. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 17(2), 95-102.
-
Yılmaz, İ., Kaylan, V., & Yanar, M. (2020). Iğdır ili büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinin yapısal analizi. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 10(1), 684-693.
-
Yılmaz, Ö. F., & Çam, M. A. (2025). Some reproductive defects in farm animals. Black Sea Journal of Agriculture, 8(1), 118-123. https://doi.org/10.47115/bsagriculture.1593697
-
Yüzbaşıoğlu, R. (2022). Büyükbaş hayvancılık işletmelerinin mevcut durumu, teknik ve ekonomik yapısı, sorunları ve çözüm önerileri üzerine bir araştırma (Tokat İli Merkez İlçe Örneği). Ziraat Mühendisliği, 375, 4–17.