Öz
Kıymetli Okurlar;
Journal of Analytic Divinity Dergisi, yayınladığı makaleler, hakemleme süreçleri ve editöryal ekibin sistematik ve gayretli çalışmaları ile okuruna söz verdiği zaman aralığında yayın hayatına devam etmektedir. Akademik dergicilik, yazar ve okur kitlesi düşünüldüğünde hassasiyet gerektiren bir süreçtir. Ancak kıymetli araştırmacıların emeklerini okuyucu ile buluşturmanın manevi huzuru ve tatmini bu yoldaki yükü, mutluluğa dönüştürmektedir. Yayın dönemimiz geldiğinde sizlerle buluşturduğumuz her sayıda bu sevinci yeniden yaşadığımızı belirtmek isteriz.
2022 yılının kış dönemi sayısı olan dergimizin 6. cilt 2. sayısında 11 adet Türkçe, 1 adet Arapça araştırma makalesi ve 1 İngilizce kitap değerlendirmesi olmak üzere toplam 13 akademik çalışma yayınlanmaktadır.
Dergimizin bu sayısında Türkiye’de Yapılmakta Olan Kur’an Araştırmalarında Bir Okuma isimli Arapça makalesinde Prof. Dr. M. Halil Çiçek tarafından çeşitli Tefsir çalışmalarının değerlendirmeleri yapılmaktadır. Prof. Dr. Abdurrahman Kurt Çağdaş Ailevi Sorunların Çözümünde İslami Aile Değerlerinin Katkısına Dair Sosyolojik Bir Analiz makalesinde aileye ilişkin spesifik İslami değerlerin neler olduğunu tespit ederek bunların çağdaş ailevi sorunların çözümündeki işlevini analiz etmektedir. Dr. Öğrencisi Doktora (Aday) Musa Yılmaz ve Prof. Dr. Niyazi Akyüz’ün kaleme aldığı Kent Olgusu ve Kent-Din İlişkisi Üzerine Sosyolojik Bir Değerlendirme adlı makalelede kent sosyolojisi ve sosyolojik ekollerin kente yaklaşımları incelenmiştir Ortaöğretim Öğrencilerinde Sosyal Değerler ve Dindarlık İlişkisi adlı makalesinde Alan Uzmanı Betül Doğan Sarıkaya 14-18 yaş grubu ortaöğretim öğrencilerinde, sosyal değerler ve dindarlık ilişkisini konu etmiştir. Elementer yaratılış konusunu sunmak, Öğr. Gör. Dr. Yahya Arslan tarafından Kur’an Âyetleri Bağlamında İnsanın Elementer Yaratılışının Değerlendirilmesi isimli makalede ele alınmıştır. İlahiyat Eğitiminin Dönüştürücü Etkileri: Uluslararası İlahiyat Öğrencileri Örneği isimli makalesinde Prof Dr. Zekiye Demir sosyal-psikoloji alanına giren tutum ve davranış değişikliği Uluslararası İlahiyat Öğrencileri özelinde ele almıştır. Dr. Öznur Hocaoğlu’nun Hz. Peygamberle İlişkisi Bakımından Benî Hanîfe Kabilesi Hakkında Bazı Mülahazalar çalışması, İslâm Tarihi genelinde ve Hz. Peygamber devri özelinde Benî Hanîfe’nin yerini ortaya koymaktadır. Ağır Hastalarda Dini Başa Çıkma başlıklı çalışmasında Alan Uzmanı Rabia Coşgun ve Doç. Dr. Behlül Tokur, ağır hastalarda dinî başa çıkma sürecini anlamayı amaçlamaktadır. Prof. Dr. Nevin Turgut Gültekin ve Öğr. Gör. Ayşe Nur Canpolat, Türkiye’de Kültürel Mirası Koruma Sürecinde Kutsal Mekân çalışmasında uluslararası gelişmelere dayalı olarak Türkiye’de kültürel mirası koruma süreci kutsal mekânlar üzerinden irdelenmiştir. Pakistan’daki Din Psikolojisi Çalışmalarına Genel Bir Bakış başlıklı çalışmada Yüksek Lisans Öğrencisi Sadia Ashgar, Pakistan’da din psikolojisi alanında yazılmış çalışmaları incelemek, hangi konular üzerinde yoğunlaştıklarını tespit etmek, aynı zamanda ilgili çalışmaların farklı ülkelerde yapılan çalışmalarla benzerlik ve farklılıklarını irdelemiştir. Alan Uzmanı Muhammed Şahbaz Ergenlerde Adil Dünya İnancı ve Dindarlık İlişkisi: Gaziantep Lise Öğrencileri Örneği adlı çalışması ergenlerde adil dünya inancı ile dindarlık arasındaki ilişkiyi tespit etmek amacı ile gerçekleştirilen deneysel bir araştırmadan oluşmaktadır. Son olarak Arş. Gör. Ayşe Aytekin tarafından değerlendirilen Re-Appraisal of Juynboll Theories about Ḥadith kitabıyla yeni sayımızın makale konuları sizlerin takdirine sunulmaktadır.
Dergimiz yayın süreçlerini geliştirmek adına profesyonel yazım desteği hizmeti almaya başlamıştır. Yeni süreçte dergimiz editöryal ekibine katkı sunan Doç. Dr. İ. Ethem ARIOĞLU, Dr. Öğr. Üyesi Abdussamet VARLI, Prof. Dr. Yakup CİVELEK, Dr. Tuğrul Niyazibeyoğlu, Arş. Gör. Humeyra Ahsen DOĞAN, Dr. İsmail KAYA, Yusuf YARALIOĞLU hocalarımıza teşekkürü bir borç biliriz. Dergimiz, ERİH PLUS, ATLA, DOAJ, İNDEX COPERNİCUS, EBSCO gibi uluslararası alan indekslerinde taranmakta ve araştırmacılarımızın makalelerini titiz bir değerlendirme süreci ile okuyucusuna sunmayı amaç edinmektedir. Kıymetli okuyucumuza dergimzin yeni sayısını ulaştırmaktan duyduğumuz menuniyeti ifade etmek isteriz.
Editör
Prof. Dr. Özcan GÜNGÖR
(AYBÜ, İİF/AYBU, Faculty of Islamic Sciences) Ankara/Türkiye
(ogungor@ybu.edu.tr) ORCID: 0000-0002-0775-023X