Akuakültür uzmanları larvaların besin kesesi tüketimleri ile yakından ilgilenmektedir, çünkü erken büyüme ve gelişme, nihai kuluçka verimini ve ticari balıkçılığa katılan birey sayısını etkilemektedir. Bu derlemede, bazı Salmonidlerin besin kesesi tüketimine etki eden tür, sıcaklık, tuzluluk, gün uzunluğu gibi faktörleri irdeleyen çalışmaları bir araya getirmek ve ilerleyen dönemlerde yapılacak çalışmalara ışık tutmak amaçlanmıştır. Salmonid balıklar yetiştiriciliği yapılan diğer türlere göre yüksek yumurta ve larva kalitesine sahip türlerdir. Gökkuşağı alabalığı, Atlantik salmonu, kaynak alabalığı, Karadeniz alabalığı başta olmak üzere, bazı Salmonidlerle yapılan çalışmalardan örnekler verilmiştir. Yumurtadan larva çıkışı döneminden sonra ise larvanın besin kesesi tüketimi, ilk yemleme zamanı, yeme alıştırma ve çevresel faktörler önem arz etmektedir. Yapılan çalışmalar sonucunda farklı salmonid türlerinin besin kesesi tüketimi ortaya konulurken, farklı çevresel faktörlerde de besin kesesi tüketimi araştırmaları yapılmıştır. Besin kesesi tüketimi ile ilgili çalışmaların akademide lisans ders programlarına yansıması ve nitelikli personelin, bu bilgileri kültür balıkçılığı sektörüne taşıması iyi bir yaklaşım olacaktır.
Aquaculturists are very interested in larval yolk sac consumption, because early growth and development affect the final hatching yield and the number of individuals participating in commercial fisheries. In this review, it is aimed to bring together studies examining factors such as species, temperature, salinity, day length, which affect the yolk sac consumption of some Salmonids and to shed light on future studies. Salmonids are species with higher egg and larva quality compared to other fishes. Examples are given from studies conducted with some Salmonids, especially rainbow trout, Atlantic salmon, brook trout, and Black Sea trout. After the larval hatching period from the egg, the yolk sac consumption of the larva, the first feeding time, feeding habits and environmental factors are important. As a result of the studies, while the yolk sac consumption of different salmonid species has been revealed, the yolk sac consumption researches have been carried out in different environmental factors. It would be a good approach to reflect the studies on yolk sac consumption to the undergraduate programs in the academy, and for qualified personnel to carry this information to the aquaculture sector.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Balık Yetiştiriciliği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 15 Eylül 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Eylül 2023 |
Gönderilme Tarihi | 26 Haziran 2023 |
Kabul Tarihi | 17 Ağustos 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 |