Bu araştırmanın temel amacı, Karadeniz Bölgesi'ndeki su ürünleri yetiştiriciliğindeki değer
zincirlerini anlamak, üretim maliyetlerini belirlemek ve pazarın genel bir analizini yapmaktır. Bu
amacı gerçekleştirmek için dört deniz kafesi lokasyonundan 16 üretici, balık tüccarları ve
sektördeki paydaşlarla görüşmeler yapıldı. Karadeniz'in Türk kıyı sularında deniz kafeslerinde
kafes yetiştiriciliğini büyüklüklerine göre 250 -500 ton/yıl kapasiteli (küçük), 501-999 ton arası
(orta) ve 1000 tondan fazla/yıl (yüksek) kapasiteli olmak üzere 3 gruba ayrılmıştır. Değişken
maliyetler arasında yavru balık alımı, yem alımı ve işçilik maliyetleri en önemli harcama
kalemlerini oluşturmaktadır. Sabit giderler arasında en önemli gider amortisman giderleridir. Bir
kg balığın birim maliyeti 2.7-3.0 Avro arasında değişmektedir. Karadeniz'de alabalık
(Oncorhynchus mykiss) ve levrek balığı (Dicentrarchus labrax) üretiminin 3,5 Avro seviyesinde
olduğu dikkate alındığında işletmelerin kar oranı bu seviyeler arasındadır. Son dönemde
Karadeniz'den gelen alabalığın Uzak Doğu ülkelerine (özellikle Japonya'ya) ihraç edilmesi
nedeniyle fiyatı da artış göstermiştir. 2018 yılında levrek ve alabalık ortalama perakende satış
fiyatı (KDV dahil) ve orta satış fiyatı sırasıyla 5,24 ve 5,34 Avro seviyesinde gerçekleşti. Tüm
bu olumlu gelişmelere rağmen iklim değişikliği, hastalıkların ortaya çıkması ve pazarlama
sorunları açısından tehdit oluşturmaya devam ediyor.
Değer zinciri üretim maliyeti satış fiyatı Karadeniz alabalık levrek
The main aim of this research is to understand the value chains of enterprises engaged
in aquaculture in sea cages in the Black Sea region of Türkiye, to determine production costs and
to make a general analysis of the aquaculture sector. Random sampling method was used to ensure
that farmers were equally represented in the survey. Data for the survey were randomly selected
from 16 separate farms spread throughout 4 different marine cage locations. Furthermore, fish
traders and sector stakeholders were interviewed. The businesses examined within the scope of
the study are divided into 3 groups: small (250 -500 tons/year), medium (501-999 tons/year) and
large (>1000 tons/year), according to their capacities. The most important expense items of
enterprises consist of variable costs. Among the variable costs, the purchase of fry fish, feed
purchase, and labor costs constitute the most important expenditure items. Among the fixed costs,
the most important expense is depreciation costs. The unit cost of one kg of fish varies between
2.7 and 3.0 euros. Considering that the trout (Oncorhynchus mykiss) and seabass (Dicentrarchus
labrax) in the Black Sea are at the level of 3.5 Euro, the profit rate of the enterprises is between
these levels. Recently, since trout from the Black Sea has been exported to the Far East Country
(particularly Japan), its price has also increased. In 2018, the average retail price (including VAT)
and medium selling price of seabass and trout were at a level of 5.24 and 5.34 Euros respectively.
Despite all these positive developments, climate change continues to pose a threat in terms of
disease outbreak and marketing problems.
Value chain production coast selling price black sea trout sea bass
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Kabuklu Su Ürünleri Yetiştiriciliği, Hayvan Sağlığı Ekonomisi ve İşletmeciliği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 14 Haziran 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2024 |
Gönderilme Tarihi | 3 Ekim 2023 |
Kabul Tarihi | 29 Nisan 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 |