Allium pervariensis, Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne özgü endemik bir bitki türüdür. Fenolik bileşikler bitkilerde önemli ikincil metabolitler olup antioksidan, antikanser ve anti-inflamatuar gibi çeşitli biyolojik aktivitelere sahiptir. Bu çalışma, A. pervariensis’in fenolik bileşik içeriğini belirlemeyi amaçlamaktadır.
Bitki örnekleri LC-HRMS yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Bu kapsamda toplam 22 fitokimyasal bileşik tespit edilmiş ve konsantrasyonları belirlenmiştir.
LC-HRMS analizi, en yüksek konsantrasyona sahip bileşiklerin apigenin (45705,91 ng/g), vanilik asit (2336,86 ng/g) ve ferulik asit (1644,26 ng/g) olduğunu ortaya koymuştur. Elde edilen veriler, A. pervariensis’in fenolik bileşikler açısından zengin bir kaynak olduğunu göstermektedir.
Bu bulgular, A. pervariensis’in farmasötik, kozmetik ve gıda endüstrilerinde potansiyel kullanım alanlarına sahip olabileceğini düşündürmektedir. Ancak, bitkinin biyolojik aktivitelerinin daha iyi anlaşılabilmesi için ileri çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
fitokimyasallar Allium pervariensis apigenin vanilik asit ferulik asit
Allium pervariensis is an endemic plant species native to the Southeastern Anatolia Region of Turkey. Phenolic compounds are important secondary metabolites in plants and exhibit various biological activities such as antioxidant, anticancer, and anti-inflammatory effects. This study aims to determine the phenolic compound contents of A. pervariensis.Plant samples were analyzed using the LC-HRMS method. In this context, a total of 22 phytochemical compounds were detected, and their concentrations were determined.LC-HRMS analysis revealed that apigenin (45705.91 ng/g), vanillic acid (2336.86 ng/g), and ferulic acid (1644.26 ng/g) were the compounds with the highest concentrations. The data obtained indicate that A. pervariensis is a rich source of phenolic compounds.These findings suggest that A. pervariensis may have potential applications in the pharmaceutical, cosmetic, and food industries. However, further studies are needed to better understand the biological activities of the plant.
phytochemicals Allium pervariensis apigenin vanillic acid ferulic acid
-
-
-
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Orman Ürünleri Kimyası |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 22 Temmuz 2025 |
Yayımlanma Tarihi | 31 Temmuz 2025 |
Gönderilme Tarihi | 25 Şubat 2025 |
Kabul Tarihi | 6 Temmuz 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 10 Sayı: 4 |