Heavy metals may be harmful to human health over the short and long term. Consumption of fish, one of the most important sources of protein in human life is one of the most common ways of heavy metal exposure. In this study for determine some heavy metals (Li, Na, Mg, Al, K, Ca, Cr, Mn, Fe, Co, Ni, Cu, Zn, As, Se, Ag, Cd, Pb and U) concentration in different tissues as muscle, liver and gill of common carp (Cyprinus carpio, L., 1758) and pike barb (Luciobarbus esocinus, H., 1843) collected from Karasu River (Erzincan, Turkey) along the upper Euphrates Basin were collected between November 2019 and October 2020 on monthly. Heavy metal analysis was performed by ICP-MS -Bruker 820-MS. The results of heavy metals in tissues were compared to acceptable international limits.
The studied metals were found at a considerable level in all seasons, indicating that the Karasu River biota is particularly vulnerable to heavy metal intake. Consequently, research has shown a strong connection between various elements and in addition, the human health risk assessment (HHRA) reveals are hazardous for consumption of fish.
Ağır metaller kısa ve uzun vadede insan sağlığına zararlı olabilir. İnsan hayatındaki en önemli protein kaynaklarından biri olan balık tüketimi, ağır metallere maruz kalmanın en yaygın yollarından biridir. Bu çalışmada bazı ağır metallerin (Li, Na, Mg, Al, K, Ca, Cr, Mn, Fe, Co, Ni, Cu, Zn, As, Se, Ag, Cd, Pb ve U) farklı dokulardaki konsantrasyonlarının belirlenmesi için Yukarı Fırat Havzası boyunca uzanan Karasu Nehri'nden (Erzincan, Türkiye) toplanan sazan (Cyprinus carpio, L., 1758) ve turna balığı (Luciobarbus esocinus, H., 1843) kas, karaciğer ve solungaç dokuları Kasım 2019 - Ekim 2020 tarihleri arasından aylık olarak toplanmıştır. Ağır metal analizi, ICP-MS -Bruker 820-MS ile gerçekleştirilmiştir. Dokulardaki ağır metallerin sonuçları kabul edilebilir uluslararası sınırlarla karşılaştırılmıştır.
İncelenen metallerin her mevsimde önemli düzeyde bulunması, Karasu Nehri biyotasının özellikle ağır metal alımına karşı savunmasız olduğunu göstermektedir. Sonuç olarak, araştırmalar çeşitli unsurlar arasında güçlü bir bağlantı olduğunu göstermiştir ve ayrıca insan sağlığı risk değerlendirmesi (HHRA) balık tüketimi için tehlikeli olduğunu ortaya koymaktadır.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Eylül 2021 |
Gönderilme Tarihi | 7 Temmuz 2021 |
Kabul Tarihi | 16 Eylül 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 |