Bu çalışmada, denizel ortamda bentik bölgede
yaşayan Mezgit ve pelajik bölgede yaşayan Hamsi balıklarının solungaçlarından
karbonik anhidraz (CA) saflaştırıldı ve karakterize edildi. Mezgit balığı
solungacından elde edilen CA enzimi, Sepharose-4B-L tirozin-sülfanilamid afinite
kolonunda 14 kat ve %19,5 verimle saflaştırıldı. Hamsi balığı solungacından
elde edilen CA enzimi ise 17 kat ve %9,5 verimle saflaştırıldı. Mezgit ve Hamsi
balıklarının özgül aktiviteleri sırasıyla 126,4 EU mg protein-1 ve 1000,0 EU mg
protein-1 olarak belirlendi. SDS-PAG Elektroforezi sonucunda her iki
balığın solungaçlarından saflaştırılan karbonik anhidrazların altbirim molekül
kütlesi yaklaşık 29 kDa olan tek protein bantlarına sahip oldukları belirlendi.
Solungaçlarından elde edilen CA’ların p-nitrofenil asetat substratı varlığında
esteraz aktiviteleri pH 8,0’da ve 40 oC sıcaklıkta en yüksek olduğu
belirlendi. Mezgit ve Hamsi balıklarının solungaçlarından saflaştırılan CA’
nın, p-nitrofenol asetat substratı varlığında Km ve Vmaks değerleri
Lineweaver-Burk grafiğiyle hesaplandı ve sırasıyla Km değeri 0,08 mM ve 0,01
mM, Vmaks değeri 1x107mM dak-1 ve 2,5x106mM dak-1 olarak
tespit edildi. Mezgit ve Hamsi balıklarının solungaçlarından elde edilen CA’
nın sırasıyla sülfanilamid inhibitörü varlığında 6,0 µM ile 4,0 mM ve asetazolamid
inhibitörü varlığında ise 2,0 µM ile 2,0 mM IC50 değerlerine sahip olduğu tespit
edildi.
In this study, carbonic
anhydrase (CA) was purified and characterized from the gills of anchovy fish
living in the pelagic region and whiting living in the benthic region in marine
environment. Carbonic anhydrase from the whiting gill was purified 14 fold and
%19.5 yield using Sepharose-4B-L tyrosine-sulfanilamide affinity column. Also,
carbonic anhydrase from the anchovy gill was purified 17 fold and %9.5 yield
using same column. The specific activity of whiting and anchovy fish were
determined as 126.4 EU mg protein-1 and 1 000.0 EU mg protein-1,
respectively. SDS-PAG Electrophoresis showed that the carbonic anhydrases
purified from the gills of both fish had single protein bands with a subunit
molecular mass of approximately 29 kDa. In the presence of p-nitrophenyl
acetate substratum of gills, esterase activities were found to be highest at pH
8.0 and 40 ° C. The values of Km and Vmax of carbonic anhydrase from the gills
of whiting and anchovy fish were calculated by Lineweaver-Burk graph in the
presence of p-nitrophenol acetate substrate and Km values were determined as
0.08 mM and 0.01 mM respectively, Vmax value was 1x107 mM min-1 and 2.5x106mM min-1,
respectively. It was determined that the CA obtained from the gills of whiting
and anchovy fish had an IC50 value of 6.0 μM to 4.0 μM against the
sulfanilamide inhibitor, respectively and 2.0 μM to 2.0 μM, against the
acetazolamide inhibitor.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Mart 2020 |
Gönderilme Tarihi | 22 Ekim 2019 |
Kabul Tarihi | 16 Ocak 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 5 Sayı: 1 |