Dünya’nın en yaygın hastalıklarından biri olan diyabet, yara iyileşmesinde doku hasarına karşı verilen hücresel cevapta rol alan keratinositler, fibroblastlar, endotelyal hücreler, makrofajlar ve trombositlerin ortaya çıkışında, salgıladıkları sitokinlerde, inflamatuar medyatörlerde veya büyüme faktörlerinde azalmaya yol açarak yara iyileşmesini zorlaştırmaktadır. Yaraların iyileşme süresi uzadıkça, hastaların günlük rutinlerine dönememeleri ile psikolojileri olumsuz yönde etkilenmekte ve iş gücü kaybı artmakta, ülke ekonomisi de olumsuz yönde etkilenmektedir. Son yıllarda diyabet ve diyabete bağlı yara gibi bir çok hastalığın artışına bağlı olarak kalorisiz gıdaların kullanımına ve bitkisel tedavi yöntemlerine yönelinmiştir. Bitkilerin kolay bulunması, yan etkilerinin olmaması, uygun maliyetli olmaları ve kullanımlarının kolay olması nedeniyle tıbbi ilaç kaynağı olarak kullanımları da artmaya başlamıştır. Bu ihtiyaçların karşılanabilmesi amacıyla Stevia rebaudiana bitkisinden elde edilen, kalorisiz ve şeker kamışından 300 kat daha tatlı doğal tatlandırıcı bileşenlere sahip stevia ekstraktları ya da bileşenlerini içeren tatlandırıcılar bir süredir piyasaya sürülmektedir. Şeker otu olarak da bilinen Stevia rebaudiana bitkisi dünyada yaygın olarak kullanılmasa da literatürde birçok hastalığa karşı koruyucu ve küratif ajan olarak kullanıldığını belirten yayınlara rastlamak mümkündür. Yapılan çalışmalarda, Stevia rebaudiana bitkisinin antioksidan, antidiyabetik, antitümör ve antimikrobiyal gibi çeşitli biyolojik etkilere sahip olduğu belirlenmesine rağmen diyabet ve diyabetik yara iyileşmesi üzerindeki etkisine dair bilgiler kısıtlıdır. Bu derleme, Stevia rebaudiana bitkisinin diyabet ve diyabetik yaraların tedavisi üzerindeki etkisini değerlendirmeyi amaçlamaktadır.
GAZİ ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ KOORDİNASYON BİRİMİ
FDK-2022-7732
Diabetes, one of the most common diseases in the world, causes a decrease in the formation of macrophages, endothelial cells, keratinocytes, platelets, and, fibroblasts, which play a role in the cellular response to tissue damage in wound healing, and a decrease in the cytokines they secrete, inflammatory mediators, or growth factors, making wound healing difficult. As the healing period of the wounds increases, the psychology of the patients is adversely affected by the inability to return to their daily routines, the loss the of workforce increases, and the country's economy is adversely affected. In the last decades, because of the increase in many diseases such as diabetes and diabetes-related wounds, the use of calorie-free foods and herbal treatment methods has been preferred. Plants are increasingly being used as a source of pharmaceutical medications since they are simple to obtain, have no negative side effects, are affordable, and are simple to utilize. In order to meet these needs, sweeteners containing stevia extracts or components, obtained from the Stevia rebaudiana plant, that are calorie-free and 300 fold sweeter than cane sugar, have been on the market for some time. Despite the fact that Stevia rebaudiana, often known as sugar grass, is not a commonly utilized plant around the globe, it is possible to find literature that claims it is used as a preventive and curative for a variety of diseases. Although Stevia rebaudiana has various biological effects such as antioxidant, antidiabetic, antitumor, and antimicrobial, knowledge of diabetes and its effects on diabetic wound healing are limited. The purpose of this review is to evaluate how effectively Stevia rebaudiana treats diabetes and diabetic wounds.
FDK-2022-7732
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Proje Numarası | FDK-2022-7732 |
Erken Görünüm Tarihi | 13 Haziran 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2023 |
Gönderilme Tarihi | 2 Ocak 2023 |
Kabul Tarihi | 25 Mayıs 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 8 Sayı: 2 |