Metals are a severe threat because of their toxicity, protracted persistence, bio-accumulative nature, and biomagnification in the food chain. This study carried out to investigate the potential health hazards of four hazardous metallic elements via trout consumption. Twenty specimens of big trout were purchased between March and June 2022 from Samsun Fish Market. The metallic elements were assessed by the contamination level of non-essential arsenic (As), lead (Pb), mercury (Hg), and cadmium (Cd) in the edible tissues of big trout. The results didn't show any significant differences between months. The lowest metal level was Cd, followed by Hg Pb and As. The findings of the assessment of potential dangers to human health revealed that the indices for estimated weekly intake (EWI) and target hazard quotient (THQ) are below the specified welfare standards. Additionally, there was no potential carcinogenic risk to human health because the total THQs, hazard index (HI) and the total carcinogenic risk (TCR) index fell below the thresholds. In conclusion, it was determined that the consumption of O. mykiss taken from Samsun Fish Market did not cause any health problems.
Hazard index metals Oncorhynchus mykiss target hazard quotient Hedef tehlike katsayısı metaller tehlike indeksi
--
--
--
Metaller, toksisiteleri, uzun süreli kalıcılıkları, biyo-birikimli yapıları ve besin zincirindeki biyo-magnifikasyonları nedeniyle ciddi bir tehdittir. Bu çalışma, alabalık tüketimi yoluyla dört tehlikeli metalik elementin, potansiyel sağlık tehlikelerini araştırmak için yapılmıştır. Mart ve Haziran 2022 tarihleri arasında Samsun Balık Hali'nden 20 adet iri alabalık örneği satın alınmıştır. Metalik elementler, büyük alabalıkların yenilebilir dokularındaki esansiyel olmayan arsenik (As), kurşun (Pb), cıva (Hg) ve kadmiyumun (Cd) kirlenme düzeyi ile değerlendirilmiştir. Sonuçlar aylar arasında önemli bir fark göstermemiştir. En düşük metal düzeyi Cd, ardından Hg, Pb ve As olmuştur. İnsan sağlığına yönelik potansiyel tehlikelerin değerlendirilmesinin bulguları, tahmini haftalık alım (EWI) ve hedef tehlike katsayısı (THQ) endekslerinin, belirtilen sağlık standartlarının altında olduğunu ortaya koymuştur. Bununla beraber, toplam THQ'lar, tehlike indeksi (HI) ve toplam karsinojenik risk (TCR) indeksi eşik değerlerin altına düştüğü için insan sağlığı açısından potansiyel kanserojen riski yoktu. Sonuç olarak Samsun Balık Hali'nden alınan O. mykiss tüketiminin herhangi bir sağlık sorununa yol açmadığı belirlenmiştir.
--
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Proje Numarası | -- |
Erken Görünüm Tarihi | 13 Haziran 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2023 |
Gönderilme Tarihi | 22 Şubat 2023 |
Kabul Tarihi | 24 Nisan 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 8 Sayı: 2 |