Bağırsak mikrobiyotası trilyonlarca bakteri içeren değişen canlı bir ekosistemdir ve insan sağlığında önemli bir role bulunmaktadır. Allium sativum L. prebiyotik özellikleri ile bağırsak mikrobiyotasını modüle etme, bağırsak iltihabından koruma ve mukus üretimini eski haline getirme potansiyeline sahiptir. Bu çalışma Allium sativum L. özütünün bağırsak mikrobiyotası üzerindeki etkilerini araştırmayı amaçlamıştır.
Çalışmada, Allium sativum L. su bazlı ekstresi hazırlandı. Deney için 5 ve 10 gün boyunca Allium sativum L. ile beslenen iki deney grubu ve iki kontrol grubu için (her grupta 6 fare) olmak üzere toplamda 24 hayvan kullanıldı. Deney süresince farelere gavajla her gün 300 mg/kg dozda sarımsak özütü verildi. Kontrol grubundaki fareler deney süresi boyunca normal besinlerle beslendi. Deney süresi sonunda farelerin diseksiyonu yapıldı ve bağırsaklar steril ependorflara alındı. Bağırsak örneklerinden DNA ekstraksiyonu QIAamp DNA Mini Kiti ile gerçekleştirildi. DNA örneklerinin 16srRNA bölgesinin sadece V3-V4 bölgeleri amplifiye edildi. Dizileme, Illumina HiSeq-2500 cihazı ile 16S Metagenomik Dizileme Illumina protokolüne göre gerçekleştirildi. Elde edilen verilerin biyoinformatik analizi gerçekleştirildi.
Çalışma sonucunda; 10 gün boyunca 300 mg/kg/gün Allium sativum L. özütü ile beslenen grubun, 5 gün boyunca 300 mg/kg/gün Allium sativum L. özütü ile beslenen gruba göre bağırsak mikrobiyotasına daha olumlu katkısı olmuştur. Faydalı bakteriler olan, hem L. taiwanensis artış göstermesi hem de B. bifidum türünün florada görülmesiyle daha etkili bir sonuca ulaştığı görülmüştür.
Süleyman Demirel Üniversitesi
TAB-2022-8688
Süleyman Demirel Üniversitesi BAP Birimine bu çalışmayı (TAB-2022-8688 kodlu araştırma başlangıç projesi) destekledikleri için teşekkür ederiz.
The gut microbiota is a changing living ecosystem containing trillions of bacteria and plays an important role in human health. Allium sativum L., with its prebiotic properties, has the potential to modulate the gut microbiota, protect against intestinal inflammation and restore mucus production. This study aimed to investigate the effects of Allium sativum L. extract on gut microbiota.
In this study, Allium sativum L. water-based extract was prepared. A total of 24 animals were used for the experiment, two for the experimental group and two for the control group (6 mice in each group), which were fed Allium sativum L. for 5 and 10 days. During the experiment, the rats were given 300 mg/kg garlic extract by gavage every day. Mice in the control group were fed normal food throughout the experimental period. At the end of the experiment period, the mice were dissected and the intestines were taken into sterile eppendorf tubes. DNA extraction from intestinal samples was performed with the QIAamp DNA Mini Kit. Only the V3-V4 regions of the 16s rRNA region of the DNA samples were amplified. Sequencing was performed with the Illumina HiSeq-2500 instrument according to the 16S Metagenomic Sequencing Illumina protocol. A bioinformatics analysis of the obtained data was performed.
As a result of the study; The group fed with 300 mg/kg/day Allium sativum L. extract for 10 days had a more positive contribution to the intestinal microbiota than the group fed with 300 mg/kg/day Allium sativum L. extract for 5 days. It has been observed that the bacteria L. taiwanensis, which is both a phylum and a beneficial bacteria, increased and a more effective result was achieved with the appearance of B. bifidum species in the flora. It has been observed that a more effective result has been achieved with the increase of both L. taiwanensis and B. bifidum species in the flora, which are beneficial bacteria.
TAB-2022-8688
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Mikrobiyolojisi |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Proje Numarası | TAB-2022-8688 |
Erken Görünüm Tarihi | 15 Aralık 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2023 |
Gönderilme Tarihi | 12 Ağustos 2023 |
Kabul Tarihi | 13 Ekim 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 8 Sayı: 4 |