The housefly (Musca domestica L.) is well known a global pest of animals and humans. The houseflies contain high purity chitin and protein which are widely used in industry, and medicine. Their larvae can produce animal protein in the biodegradation of organic waste . House flies provide an alternative for recycling nutrients while also generating multiple income streams, so their large-scale production is important. In this study, the effects of different doses of propolis applied to a wheat bran diet on the developmental stages (larval and pupal development time, larval, pupal, and adult weight, and larval, pupal, and adult survival) and the protein, carbohydrate, and lipid content in Musca domestica larvae were examined under laboratory conditions (62±0.2% humidity and 25.06 ± 0.8°C temperature). Thirty Musca domestica larvae were reared on substrates exposed to four different propolis concentrations. One-way ANOVA was used to compare life history and biochemical parameters. The results showed that increasing concentrations of propolis reduced larval length and weight. While a decrease in the number of pupae and adults was observed, a significant increase in pupal weight was noted. Larval development time was not affected by propolis diets compared to the control, but pupal development time was shortened. In biochemical composition, no significant difference in protein content in Musca domestica larvae was observed with increasing propolis concentrations. However, compared to the control, increasing propolis concentrations increased carbohydrate content and decreased lipid content in Musca domestica larvae.
Biochemical composition Developmental stages Housefly (Musca domestica) Propolis
Ev sineği (Musca domestica L.), hayvanlar ve insanlar için küresel bir zararlı olarak bilinir. Ev sinekleri, endüstride ve tıpta yaygın olarak kullanılan yüksek saflıkta kitin ve protein içerir. Larvaları, organik atıkların biyolojik olarak parçalanmasında hayvansal protein üretebilir. Ev sinekleri, besin maddelerinin geri dönüştürülmesi için bir alternatif sunarken aynı zamanda birden fazla gelir akışı da yaratır, bu nedenle büyük ölçekli üretimleri önemlidirBu çalışmada; propolisin farklı dozlarının buğday kepeği diyetine uygulanmasıyla Musca domestica sineğinin gelişim evreleri (larva ve pupa gelişim süresi, larva, pupa ve yetişkin ağırlığı, larva pupa ve yetişkin hayatta kalma) ve larvalardaki protein karbonhidrat ve lipit miktarlarına etkisi laboratuvar koşullarında (%62±0.2 nem ve 25.06 ± 0.8°C sıcaklık) incelenmiştir. Bu çalışmada; 30 adet Musca domestica larvası dört farklı propolis konsantrasyonuna maruz bırakılmış besiyeri üzerinde yetiştirilmiştir. Yaşam öyküsü ve biyokimyasal parametrelerini karşılaştırmak için tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Çalışma sonucunda; propolisin artan konsantrasyonlarında, larva uzunluğu ve ağırlığını azalttığı gösterilmiştir. Pupa ve erişkin sayılarında azalma görülmüşken, pupa ağırlığında anlamlı bir artma gösterilmiştir. Larval gelişim süresi kontrole kıyasla propolisli diyetlerden etkilenmediği fakat pupal gelişim süresini kısalttığı gösterilmiştir. Biyokimyasal komposizyonda ise; propolisin artan konsantrasyonlarında Musca domestica larvalarındaki protein miktarları arasında anlamlı bir fark görülmemiştir. Ancak; propolisin artan konsantrasyonlarında kontrole kıyasla Musca domestica larvalarındaki karbonhidrat miktarını arttırmıştır, lipit miktarı ise azalmıştır.
Biyokimyasal kompozisyon Ev sineği (Musca domestica) Gelişim evreleri Propolis.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Entomoloji |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 17 Aralık 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2024 |
Gönderilme Tarihi | 19 Ekim 2024 |
Kabul Tarihi | 3 Aralık 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 9 Sayı: 4 |