Esansiyel omega-3 çoklu doymamış yağ asitleri (n-3 PUFA'lar) insan sağlığı için hayati öneme sahiptir ve bir dizi rahatsızlığı önler; midyeler bu PUFA'ların iyi bir kaynağıdır. Bu çalışmanın amacı, yağ asidi bileşimini ve besin kalitesi parametrelerini ölçerek zebra midyesinin (Dressiana polymorpha) fonksiyonel bir gıda olarak potansiyelini değerlendirmektir. Zebra midyesi yağında çözücü ekstraksiyonla lipid miktarı, yağ asidi bileşimi ve besin kalitesi endeksleri belirlendi ve zebra midyesinin nutrasötik ve farmasötik olarak potansiyeli değerlendirildi. Zebra midyesi düşük lipid içeriğine rağmen insan sağlığına faydalı olan yağ asidi profilleri gösterdi. Zebra midyesindeki majör yağ asidi grubu SFA'lar olup bunu MUFA ve PUFA grupları izledi. EPA ve DHA miktarlarının toplamı 14.051.36 olarak bulundu. Ayrıca zebra midyesinin n6/n3 oranı 0.09 olarak bulundu. Zebra midyesinin PUFA/SFA oranı 0.36 olarak bulundu. AI, TI ve HH değerleri sırasıyla 0,60, 0,37 ve 1,09'du. Mevcut çalışma, zebra midyelerinin lipid kalitesini ve yararlı yağ asitlerini işlevsel diyet bileşenleri olarak değerlendirmeye işaret etmektedir.
Zebra midye yağ asidi profili besin kalitesi endeksleri nutrasötik farmasötik
Essential omega-3 polyunsaturated fatty acids (n-3 PUFAs) are vital to human health and prevent a range of ailments; mussels are a good source of these PUFAs. The objective of this study was to evaluate the potential of zebra mussel (Dressiana polymorpha) as a functional food by measuring the fatty acid composition and nutritional quality parameters. Lipid amount, fatty acid composition and nutritional quality indices was determined in the oil of zebra mussel with solvent extraction and the potential of zebra mussel as nutraceutical and pharmaceutical was evaluated. Although its low lipid content zebra mussel displayed FA profiles that were beneficial to human health. Major fatty acid group in the zebra mussel was SFAs and it was followed by MUFA and PUFA groups. Sum of EPA and DHA amounts were 14.051.36. Besides, n6/n3 ratio of zebra mussel was 0.09. PUFA/SFA ratio of zebra mussel was 0.36. AI, TI and HH values were 0.60, 0.37 and 1.09, respectively. The current study indicated the lipid quality and beneficial fatty acids of zebra mussels for evaluation as functional dietary components.
Zebra mussel fatty acid profile nutritional quality indices nutraceutical pharmaceutical
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Avlanma Sonrası Balıkçılık Teknolojileri (Ulaşım dahil) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 23 Ocak 2025 |
Yayımlanma Tarihi | |
Gönderilme Tarihi | 22 Ekim 2024 |
Kabul Tarihi | 17 Ocak 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 10 Sayı: 1 |