Bu çalışmada, GAP Mavisi (Lathyrus staivus L.) mürdümük çeşidinde Rize ili Pazar ilçesinde bulunan Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Ziraat Fakültesi Uygulama ve Araştırma Alanı’nda 2 yıl süreyle (2018-2019, 2019-2020) çalışma yapılmış ve fenolojik gözlemler, morfolojik ölçümler ve kalite özellikleri belirlenmiştir. GAP Mavisi (Lathyrus sativus L.) çeşidinde incelenen özelliklere ait ortalama değerler; çiçeklenme başlangıcı 147.67 gün, % 50 çiçeklenme süresi 162.66 gün, olgunlaşma süresi 234.16 gün, bitki boyu 129.92 cm, gövde genişliği 7.41 mm, yaprak sapı uzunluğu 2.85 cm, yaprak uzunluğu 7.79 cm, yaprak genişliği 0.75 cm, bitkide bakla sayısı 184.63 adet, bakla boyu 3.71 cm, bakla genişliği 1.23 cm, baklada tane sayısı 3.60 adet, 1000 tane ağırlığı 143.68 g, bitki başına tohum verimi 78.77 g, bitki başına biyolojik verim 203.07 g, hasat indeksi % 37.87, kuru madde oranı % 93.72, ham kül oranı % 2.88, ham protein oranı % 16.37, ADF % 37.21, NDF % 55.13, Sindirilebilir Kuru Madde (SKM) % 59.91, Kuru Madde Tüketimi (KMT) % 2.18 ve Nisbi Yem Değeri (NYD) 101.09 şeklindedir.
Lathyrus sativus Rize fenolojik gözlemler morfolojik ölçümler kalite özellikleri
In this study, grasspea (Lathyrus sativus cv.Gap Mavisi) was studied for 2 years (2018-2019, 2019-2020) in Recep Tayyip Erdoğan University Faculty of Agriculture Application and Research Area in Pazar district of Rize province and phenological observations, morphological measurements and quality characteristics were determined. The mean values of the characteristics examined in GAP Mavisi (Lathyrus sativus L.) variety were as follows: beginning of flowering 147.67 days, 50% flowering time 162.66 days, maturation time 234.16 days, plant height 129.92 cm, stem width 7.41 mm, petiole length 2.85 cm, leaf length 7.79 cm, leaf width 0.75 cm, number of pods in plant 184.63 pieces, pod length 3.71 cm, pod width 1.23 cm, number of seeds per pod 3.60, 1000 seed weight 143.68 g, seed yield per plant 78.77 g, biological yield per plant 203.07 g, harvest index 37.87 %, dry matter raio 93.72 %, crude ash ratio 2.88 %, crude protein ratio 16.37 %, ADF 37.21 %, NDF 55.13 %, Digestible Dry Matter (DDM) 59.91 %, Dry Matter Intake (DMI) 2.18 % and Relative Feed Value (RFV) 101.09.
Lathyrus sativus Rize phenological observations morphological measurements quality characteristics
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 23 Ocak 2025 |
Yayımlanma Tarihi | |
Gönderilme Tarihi | 6 Kasım 2024 |
Kabul Tarihi | 2 Ocak 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 10 Sayı: 1 |