Son yıllarda gıda atığı, toplanmasından imhasına kadar olan süreçte uluslararası bir sorun haline gelmiştir. Küresel olarak üretilen gıdaların yaklaşık üçte biri, insan tüketimine ulaşamamaktadır. Atıkların bertarafı konusunda uygulanan yakma işlemi, başta içme sularına ve çevreye verdiği zararın yanı sıra, büyük miktarlarda sera gazı emisyonuna da sebep olmaktadır. Ortaya çıkan bu sorunlar, ülkeleri, yöneticileri, kamu kurum ve kuruluşları ile vatandaşların ortak hareket etmesini sağlayarak çeşitli çözüm yollarının arayışına yöneltmiştir. Gıda atıklarını yönetmenin en etkili yolu, kaynağında etkili bir şekilde ayrıştırma ve katma değeri yüksek ürünlerin üretimine yönelik endüstriyel süreçlerde geri dönüşüm yoluyla yakma ve depolama seçeneklerini azaltmaktır. Enerji ve diğer katma değerli ürünlerin üretimine yönelik gıda atıklarıyla ilgili artan bir hızda çeşitli araştırmalar yürütülmektedir. Bu derleme, gıda atıklarının katma değeri yüksek ürünlerin üretimi için kullanılmasına, etkili gıda atık yönetiminin küresel gıda israfını en aza indirmeye nasıl yardımcı olabileceğine, salgının gıda israfı üzerindeki etkisine ve bu sürecin içerdiği zorluk ve fırsatları konu edinmektedir.
Son yıllarda gıda atığı, toplanmasından imhasına kadar olan süreçte uluslararası bir sorun haline gelmiştir. Küresel olarak üretilen gıdaların yaklaşık üçte biri, insan tüketimine ulaşamamaktadır. Atıkların bertarafı konusunda uygulanan yakma işlemi, başta içme sularına ve çevreye verdiği zararın yanı sıra, büyük miktarlarda sera gazı emisyonuna da sebep olmaktadır. Ortaya çıkan bu sorunlar, ülkeleri, yöneticileri, kamu kurum ve kuruluşları ile vatandaşların ortak hareket etmesini sağlayarak çeşitli çözüm yollarının arayışına yöneltmiştir. Gıda atıklarını yönetmenin en etkili yolu, kaynağında etkili bir şekilde ayrıştırma ve katma değeri yüksek ürünlerin üretimine yönelik endüstriyel süreçlerde geri dönüşüm yoluyla yakma ve depolama seçeneklerini azaltmaktır. Enerji ve diğer katma değerli ürünlerin üretimine yönelik gıda atıklarıyla ilgili artan bir hızda çeşitli araştırmalar yürütülmektedir. Bu derleme, gıda atıklarının katma değeri yüksek ürünlerin üretimi için kullanılmasına, etkili gıda atık yönetiminin küresel gıda israfını en aza indirmeye nasıl yardımcı olabileceğine, salgının gıda israfı üzerindeki etkisine ve bu sürecin içerdiği zorluk ve fırsatları konu edinmektedir.
Food waste Value added products Disaster Food waste management
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Gıda Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 2 Ocak 2024 |
Gönderilme Tarihi | 30 Aralık 2023 |
Kabul Tarihi | 30 Aralık 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 1 Sayı: 1 |