• Yazar(lar), çalışmada kullanılan verilerin doğruluğunu ve gerçekliğini sağlamalı; araştırma süreçleri ve prosedürlerinin kayıtlarını düzenli bir şekilde tutmalı; ve editöryal ve bilimsel kurullar tarafından gerekli görülmesi halinde ilgili ham verileri ve/veya bilgileri sağlamalıdır.
• Yazarlar, yazılarının başka bir yerde yayınlanmadığından veya başka bir hakemli dergide yayınlanmak üzere kabul edilmediğinden emin olmalıdır.
• Çalışmaya entelektüel düzeyde katkıda bulunmayan kişiler yazar olarak gösterilmemeli/atanmamalıdır.
• Yazarlar, çalışmaları hayvan ve/veya insan denekleri içeriyorsa ilgili ulusal ve uluslararası kurallara ve düzenlemelere uymalı (örneğin, WMA Helsinki Bildirgesi, Laboratuvar Hayvanlarının İnsani Bakımı ve Kullanımına İlişkin PHS Politikası, Hayvanların Kullanımına İlişkin AB Direktifi); gerekli izinlerin ve onayların sağlandığını kanıtlamak; deneklerin/katılımcıların mahremiyetine saygı göstermek zorundadır.
• Yayınlanmak üzere gönderilen yazılar çıkar çatışması veya ilişkileri konusuysa, bunlar editör ve yayıncı ile paylaşılmalıdır. Gerekli görüldüğü takdirde, ek veya hata bildiriminde bulunulması veya yazının geri çekilmesi.
• Hakem değerlendirme süreçleri sırasında yazarların çalışmalarında kullandıkları ham verileri Editör Kurulu'na vermeleri gerekebilir. Bu nedenle, ilgili verileri Editör Kurulu ile paylaşmaları ve tüm ilgili verileri en az beş yıl boyunca güvenli bir şekilde saklamaları beklenir.
• Yazar(lar), erken sürüm veya yayın sürecinde olan çalışmalarında bir hata fark etmeleri durumunda dergi editörüne veya yayıncıya bilgi verme ve düzeltme veya geri çekme sürecinde editörlerle işbirliği yapma sorumluluğunu taşır.
Not: ULAKBİM (Türkiye Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi) kararına uygun olarak, insan deneklerin/katılımcıların sağladığı verileri kullanan JAH'a gönderilen tüm yazıların, daha önce bir incelemeden geçmiş ve ilgili Etik Kurul onayını almış olduklarından emin olmak zorundadırlar. Etik Kurul adı, karar tarihi ve ilgili karar numarası, kapak sayfasında, yöntemler bölümünde ve yazının son sayfasında belirtilmelidir. Kör inceleme süreçlerine zarar vermemek için, bu bilgiler yalnızca yayına kabul edildikten sonraki son versiyonunda makaleye dahil edilmelidir. Yazarların ayrıca veri toplama süreçleri sırasında etik kurallara ve düzenlemelere uyduklarına dair kanıt sağlamaları (yani, anketler, ölçekler, fotoğraflar veya başkaları tarafından geliştirilen veya başkalarına ait belgeler kullanıldığında ilgili kişilerden veya kuruluşlardan izin almaları) gerekmektedir. Ayrıca, makalelerde yazarların ilgili yayın etiği ve telif hakkı politikalarına uydukları da belirtilmelidir. Çalışma insan ve hayvan denekleri içeriyorsa, araştırmanın uluslararası rehberlik, kurallar, düzenlemeler ve standartlara uygun olarak yürütüldüğü belirtilmelidir. Yazarların yalnızca bir derleme çalışması sunmaları durumunda Etik Kurul onayı sunmaları gerekmez. Bu durumda, makalelerin ilk ve son sayfalarında ve yöntemler bölümünde mevcut çalışmanın Etik Kurul onayı gerektirmediği belirtilmelidir. Vaka raporları içeren makalelerde ayrıca katılımcılar tarafından bilgilendirilmiş onam formunun okunduğu, onaylandığı ve imzalandığı bilgisi de verilmelidir. Editörün Etik Görev ve Sorumlulukları
JAH editörü ve saha editörleri, Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından açık erişim olarak yayınlanan "COPE Davranış Kuralları ve Dergi Editörleri için En İyi Uygulama Kılavuzları" ve "COPE Dergi Editörleri için En İyi Uygulama Kılavuzları" kılavuzlarına dayanan aşağıdaki etik sorumluluklara sahip olmalıdır. Bunlara aşağıdaki bağlantıdan erişilebilir: https://publicationethics.org/files/Code_of_conduct_for_journal_editors_Mar11.pdf)
• Editöryal görev ve sorumlulukları yerine getirirken dengeli ve objektif davranışlar benimsemek; yazarlara cinsiyet, dini inanç, siyasi bakış açısı, etnik köken veya milliyet temelinde ayrımcılık yapmadan adil bir şekilde yaklaşmak. • JAH'a gönderilen yazıları "yazı gönderme yönergeleri", çalışmanın önemi ve özgünlüğü temelinde değerlendirmek ve editöryal değerlendirmeden sonra bir yazıyı reddetmeye karar verirse, yazarlara bu kararın arkasındaki gerekçeyi açık ve nesnel bir şekilde bildirmek. Birkaç dizgi, noktalama, yazım ve düzen hatası ve referanslama sistemiyle ilgili bazı sorunlar nedeniyle bir yazının kapsamlı bir revizyona ihtiyacı olduğuna karar verirse, yazarları bilgilendirmek ve düzeltme için gerekli zamanı ayırmak.
• Çıkar çatışması varsa, gerekli uyarıları almak ve her iki taraftan gelen talepleri değerlendirmek.
• JAH'a gönderilen çalışmaları içeriklerine göre, ayrıcalık sağlamadan değerlendirmek ve değerlendirmek.
Creative Commons License
Digital International Journal of Architecture, Art & Heritage by https://aybu.edu.tr/jah/en is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.