Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

THE EFFECT OF HEALTH PERCEPTIONS OF HEALTH MANAGEMENT STUDENTS ON ORGANIC FOOD CONSUMPTION

Yıl 2024, Sayı: 1, 1 - 13, 28.09.2024
https://doi.org/10.35344/japss.1521430

Öz

One of the factors determining the health behaviours of individuals is their perception of health. Organic food is a food that is considered healthy and defined as ‘natural’, ‘local’, ‘fresh’ and ‘pure’. This study was conducted to determine the effect of health perceptions of Health Management Department students on organic food consumption. The sample of the study consisted of 193 students studying at the Department of Health Management, Faculty of Health Sciences of a university who voluntarily accepted to participate in the study. ‘Personal Information Form’, “Health Perception Scale” and “Organic Food Consumption Scale” were used as data collection tools in the study. The questionnaires were applied to the students online via Google Forms between 26.03.2024-15.04.2024. Of the students participating in the study; 67.4% were female, 40.4% were between the ages of 21-22, 37.3% had a monthly family income between 17.003-27.000 and 48.2% thought that they were generally unhealthy. The Cronbach's Alpha value of the Health Perception scale was found to be 0.686 and the total mean score of the scale was 49.933. The Cronbach's Alpha value of the Organic Food Consumption scale was 0.889 and the total mean score of the scale was 60.922. As a result of regression analysis, it was determined that health perception has a statistically significant and positive effect on organic food consumption. In other words, the increase in health perception of students significantly increases organic food consumption.

Kaynakça

  • Alpar, R. (2018). Spor Sağlık ve Eğitim Bilimlerinden Örneklerle Uygulamalı İstatistik ve Geçerlik - Güvenirlik . Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Atasağun, A. Ö. (2022). Bir Halk Sağlığı Müdürlüğü'nde Çalışanların Organik Gıda Tüketimi ve Sağlık Algıları İlişkisinin İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul: Marmara Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü.
  • Baycan, D. Y., & Akyüz, H. (2022). Üniversite Öğrencilerinin Serbest Zaman Doyumu Ve Sağlık Algısı Düzeyleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. İ. Uçan, Ö. Ağırbaş, & B. Tatlısu içinde, Her Yönüyle Spor Araştırmaları III (s. 77-100). Akademisyen Kitabevi.
  • Böcükcü, A. (2016). Ankara İli Organik Pazarlarından Alışveriş Yapan Tüketicilerin Organik Gıdalar Hakkındaki Görüşleri ve Bilgi Durumları. Yüksek Lisans Tezi. Ankara, Türkiye: Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
  • Büyüköztürk, Ş. (2011). Sosyal Bilimler İçin Veri Analizi El Kitabı. Ankara: Pegem Akademi.
  • Dinç , H. (2019). Masabaşı Çalışanlarının Sağlık Algılarının Boş Zaman Tutum Ve Boş Zaman Katılımlarına Göre Değerlendirilmesi. Yüksek Lisans Tezi. Afyonkarahisar, Türkiye: Afyon Kocatepe Üniversitesi.
  • Ergin, E. A., & Özsaçmacı, B. (2011). Turkish Consumers Perceptions and Consumption of Organic Foods. African Journal of Business Management, 5(3), 910-914.
  • Eryılmaz, G. A., Kılıç, O., & Boz, İ. (2019). Türkiye’de Organik Tarım ve İyi Tarım Uygulamalarının Ekonomik, Sosyal ve Çevresel Sürdürülebilirlik Açısından Değerlendirilmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 29 (2): 352-361.
  • Eti İçli, G., Anıl, N. K., & Kılıç, B. (2019). Organic Food Consumption (OFC): Development and Validation. Pacific Business Review International, 11(9), 16-30.
  • Hasançebi, E. B. (2010). Öğretmenlerin Organik Gıdaları Tercih Etme Durumlarının Saptanması. Yüksek Lisans Tezi. Ankara: Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimlerti Enstitüsü.
  • Kadıoğlu, H., & Yıldız, A. (2012). Saglik Algisi Ölçegi'nin Türkçe Çevriminin Geçerlilik ve Güvenilirligi/Validity and Reliability of Turkish Version of Perception of Health Scale. Türkiye Klinikleri. Tip Bilimleri Dergisi, 32(1), 47.
  • Rana, J., & Paul, J. (2017). Consumer Behavior and Purchase Intention For Organic Food: A Review and Research Agenda. Journal of Retailing and Consumer Services, 38, 157-165.
  • Sarıca, D., Michael, G. D., & Omar, I. (2023). Üniversite Öğrencilerinin Organik Gıda Tüketim Davranışlarını Etkileyen Faktörlerin Ekonometrik Analizi: Isparta İli Örneği. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 60(1), 111-123.
  • Soysal, G. E., & Yiğit, Ü. (2021). Yetişkin Bireylere COVID-19 Pandemisinin Sağlık Algısı Üzerine Etkisi. Genel Sağlık Bilimleri Dergisi, 3 (3): 239-249.
  • Tıraşçı, S., Erdoğan, Ü., & Aksakal , V. (2020). Türkiye’de Organik Tarım. Turkish Journal of Agriculture - Food Science and Technology, 8 (11):2344-2354.
  • Tosunöz, İ. K. (2021). Hemşirelik Öğrencilerinin Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları ve Sağlık Algıları, Sağlığı Geliştirme Dersi ile Geliştirilebilir mi? Ankara Sağlık Bilimleri Dergisi, 10 (1): 71-83.
  • Turan, B., & Demircan, V. (2021). Organik Ürün Tüketiminin Mevcut Durumu ve Tüketimi Etkileyen Faktörler: Isparta İli Örneği. Ziraat Fakültesi Dergisi, 16 (2): 154-168.
  • Türk Dil Kurumu. (2024, 07 17). https://sozluk.gov.tr/ adresinden alındı

SAĞLIK YÖNETİMİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNİN SAĞLIK ALGILARININ ORGANİK GIDA TÜKETİMİNE ETKİSİ

Yıl 2024, Sayı: 1, 1 - 13, 28.09.2024
https://doi.org/10.35344/japss.1521430

Öz

Bireylerin sağlık davranışlarını belirleyen faktörlerden birisi onların sağlık algılarıdır. Organik gıda ise, sağlıklı kabul edilen, “doğal”, “yerel”, “taze” ve “saf” olarak tanımlanan gıdadır. Bu çalışma, Sağlık Yönetimi Bölümü öğrencilerinin sağlık algılarının organik gıda tüketimine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmanın örneklemini, çalışmaya katılmayı gönüllü olarak kabul eden bir üniversitenin Sağlık Bilimleri Fakültesi Sağlık Yönetimi Bölümünde öğrenim gören 193 öğrenci oluşturmuştur. Çalışmada veri toplama aracı olarak “Kişisel Bilgi Formu”, “Sağlık Algısı ölçeği” Organik Gıda Tüketim Ölçeği” kullanılmıştır. Anketler Google Forms üzerinden 26.03.2024-15.04.2024 arasında online olarak öğrencilere uygulanmıştır. Çalışmaya katılan öğrencilerin; %67,4’ü kadın, %40,4’ü 21-22 yaş aralığında, %37,3’ünün ailesinin aylık geliri 17.003-27.000 aralığında ve %48,2’si genel olarak sağlıksız beslendiğini düşünmektedir. Sağlık Algısı ölçeğinin, Cronbach's Alpha değeri 0,686 ve ölçeğin toplam puan ortalaması 49,933 olarak bulunmuştur. Organik Gıda Tüketimi ölçeğinin Cronbach's Alpha değeri 0,889 ve ölçeğin toplam puan ortalaması 60,922 olarak bulunmuştur. Regresyon analizi sonucunda sağlık algısının organik gıda tüketimi üzerinde istatiksel olarak anlamlı ve pozitif yönlü bir etkisinin bulunduğu belirlenmiştir. Başka bir ifade ile öğrencilerin sağlık algısının artması, organik gıda tüketimini anlamlı olarak arttırmaktadır.

Etik Beyan

Çalışmanın gerçekleştirilebilmesi için 22.05.2024 tarih ve 2024/18 sayı ile Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Bilimsel Araştırma Önerisi Etik Değerlendirme Kurulu’ndan ve ilgili fakülteden onay alınmıştır

Kaynakça

  • Alpar, R. (2018). Spor Sağlık ve Eğitim Bilimlerinden Örneklerle Uygulamalı İstatistik ve Geçerlik - Güvenirlik . Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Atasağun, A. Ö. (2022). Bir Halk Sağlığı Müdürlüğü'nde Çalışanların Organik Gıda Tüketimi ve Sağlık Algıları İlişkisinin İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul: Marmara Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü.
  • Baycan, D. Y., & Akyüz, H. (2022). Üniversite Öğrencilerinin Serbest Zaman Doyumu Ve Sağlık Algısı Düzeyleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. İ. Uçan, Ö. Ağırbaş, & B. Tatlısu içinde, Her Yönüyle Spor Araştırmaları III (s. 77-100). Akademisyen Kitabevi.
  • Böcükcü, A. (2016). Ankara İli Organik Pazarlarından Alışveriş Yapan Tüketicilerin Organik Gıdalar Hakkındaki Görüşleri ve Bilgi Durumları. Yüksek Lisans Tezi. Ankara, Türkiye: Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
  • Büyüköztürk, Ş. (2011). Sosyal Bilimler İçin Veri Analizi El Kitabı. Ankara: Pegem Akademi.
  • Dinç , H. (2019). Masabaşı Çalışanlarının Sağlık Algılarının Boş Zaman Tutum Ve Boş Zaman Katılımlarına Göre Değerlendirilmesi. Yüksek Lisans Tezi. Afyonkarahisar, Türkiye: Afyon Kocatepe Üniversitesi.
  • Ergin, E. A., & Özsaçmacı, B. (2011). Turkish Consumers Perceptions and Consumption of Organic Foods. African Journal of Business Management, 5(3), 910-914.
  • Eryılmaz, G. A., Kılıç, O., & Boz, İ. (2019). Türkiye’de Organik Tarım ve İyi Tarım Uygulamalarının Ekonomik, Sosyal ve Çevresel Sürdürülebilirlik Açısından Değerlendirilmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 29 (2): 352-361.
  • Eti İçli, G., Anıl, N. K., & Kılıç, B. (2019). Organic Food Consumption (OFC): Development and Validation. Pacific Business Review International, 11(9), 16-30.
  • Hasançebi, E. B. (2010). Öğretmenlerin Organik Gıdaları Tercih Etme Durumlarının Saptanması. Yüksek Lisans Tezi. Ankara: Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimlerti Enstitüsü.
  • Kadıoğlu, H., & Yıldız, A. (2012). Saglik Algisi Ölçegi'nin Türkçe Çevriminin Geçerlilik ve Güvenilirligi/Validity and Reliability of Turkish Version of Perception of Health Scale. Türkiye Klinikleri. Tip Bilimleri Dergisi, 32(1), 47.
  • Rana, J., & Paul, J. (2017). Consumer Behavior and Purchase Intention For Organic Food: A Review and Research Agenda. Journal of Retailing and Consumer Services, 38, 157-165.
  • Sarıca, D., Michael, G. D., & Omar, I. (2023). Üniversite Öğrencilerinin Organik Gıda Tüketim Davranışlarını Etkileyen Faktörlerin Ekonometrik Analizi: Isparta İli Örneği. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 60(1), 111-123.
  • Soysal, G. E., & Yiğit, Ü. (2021). Yetişkin Bireylere COVID-19 Pandemisinin Sağlık Algısı Üzerine Etkisi. Genel Sağlık Bilimleri Dergisi, 3 (3): 239-249.
  • Tıraşçı, S., Erdoğan, Ü., & Aksakal , V. (2020). Türkiye’de Organik Tarım. Turkish Journal of Agriculture - Food Science and Technology, 8 (11):2344-2354.
  • Tosunöz, İ. K. (2021). Hemşirelik Öğrencilerinin Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları ve Sağlık Algıları, Sağlığı Geliştirme Dersi ile Geliştirilebilir mi? Ankara Sağlık Bilimleri Dergisi, 10 (1): 71-83.
  • Turan, B., & Demircan, V. (2021). Organik Ürün Tüketiminin Mevcut Durumu ve Tüketimi Etkileyen Faktörler: Isparta İli Örneği. Ziraat Fakültesi Dergisi, 16 (2): 154-168.
  • Türk Dil Kurumu. (2024, 07 17). https://sozluk.gov.tr/ adresinden alındı
Toplam 18 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm Articles
Yazarlar

Abdulkadir Güner 0009-0003-9387-2501

Hatice Ulusoy 0000-0002-8911-5490

Yayımlanma Tarihi 28 Eylül 2024
Gönderilme Tarihi 24 Temmuz 2024
Kabul Tarihi 26 Ağustos 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Güner, A., & Ulusoy, H. (2024). SAĞLIK YÖNETİMİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNİN SAĞLIK ALGILARININ ORGANİK GIDA TÜKETİMİNE ETKİSİ. Journal of Academic Perspective on Social Studies(1), 1-13. https://doi.org/10.35344/japss.1521430