One of the factors determining the health behaviours of individuals is their perception of health. Organic food is a food that is considered healthy and defined as ‘natural’, ‘local’, ‘fresh’ and ‘pure’. This study was conducted to determine the effect of health perceptions of Health Management Department students on organic food consumption. The sample of the study consisted of 193 students studying at the Department of Health Management, Faculty of Health Sciences of a university who voluntarily accepted to participate in the study. ‘Personal Information Form’, “Health Perception Scale” and “Organic Food Consumption Scale” were used as data collection tools in the study. The questionnaires were applied to the students online via Google Forms between 26.03.2024-15.04.2024. Of the students participating in the study; 67.4% were female, 40.4% were between the ages of 21-22, 37.3% had a monthly family income between 17.003-27.000 and 48.2% thought that they were generally unhealthy. The Cronbach's Alpha value of the Health Perception scale was found to be 0.686 and the total mean score of the scale was 49.933. The Cronbach's Alpha value of the Organic Food Consumption scale was 0.889 and the total mean score of the scale was 60.922. As a result of regression analysis, it was determined that health perception has a statistically significant and positive effect on organic food consumption. In other words, the increase in health perception of students significantly increases organic food consumption.
Health Perception Organic Food Consumption Health Management Students
Bireylerin sağlık davranışlarını belirleyen faktörlerden birisi onların sağlık algılarıdır. Organik gıda ise, sağlıklı kabul edilen, “doğal”, “yerel”, “taze” ve “saf” olarak tanımlanan gıdadır. Bu çalışma, Sağlık Yönetimi Bölümü öğrencilerinin sağlık algılarının organik gıda tüketimine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmanın örneklemini, çalışmaya katılmayı gönüllü olarak kabul eden bir üniversitenin Sağlık Bilimleri Fakültesi Sağlık Yönetimi Bölümünde öğrenim gören 193 öğrenci oluşturmuştur. Çalışmada veri toplama aracı olarak “Kişisel Bilgi Formu”, “Sağlık Algısı ölçeği” Organik Gıda Tüketim Ölçeği” kullanılmıştır. Anketler Google Forms üzerinden 26.03.2024-15.04.2024 arasında online olarak öğrencilere uygulanmıştır. Çalışmaya katılan öğrencilerin; %67,4’ü kadın, %40,4’ü 21-22 yaş aralığında, %37,3’ünün ailesinin aylık geliri 17.003-27.000 aralığında ve %48,2’si genel olarak sağlıksız beslendiğini düşünmektedir. Sağlık Algısı ölçeğinin, Cronbach's Alpha değeri 0,686 ve ölçeğin toplam puan ortalaması 49,933 olarak bulunmuştur. Organik Gıda Tüketimi ölçeğinin Cronbach's Alpha değeri 0,889 ve ölçeğin toplam puan ortalaması 60,922 olarak bulunmuştur. Regresyon analizi sonucunda sağlık algısının organik gıda tüketimi üzerinde istatiksel olarak anlamlı ve pozitif yönlü bir etkisinin bulunduğu belirlenmiştir. Başka bir ifade ile öğrencilerin sağlık algısının artması, organik gıda tüketimini anlamlı olarak arttırmaktadır.
Sağlık Algısı Organik Gıda Tüketimi Sağlık Yönetimi Öğrencileri
Çalışmanın gerçekleştirilebilmesi için 22.05.2024 tarih ve 2024/18 sayı ile Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Bilimsel Araştırma Önerisi Etik Değerlendirme Kurulu’ndan ve ilgili fakülteden onay alınmıştır
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Articles |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Eylül 2024 |
Gönderilme Tarihi | 24 Temmuz 2024 |
Kabul Tarihi | 26 Ağustos 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Sayı: 1 |